Reduksjonistiske konstruksjoner av Islam
RELIGIONSKRITIKK: Frontalangrep på islam og muslimer er neppe medvirkende til å understøtte reform-orienterte krefter i muslimske miljøer, med ambisjon om å nytolke de islamske kildeskriftene.
ISLAM: – At norske muslimer vil nyte godt av en opplyst utenfra religionskritikk, som kan bidra til en mer reflektert og nyansert forståelse av islam som en kompleks og dels motstridende størrelse, er det ingen tvil om. På bildet: Abid Raja som i høst gav ut boken Vår ære og vår frykt. Han har også fremmet kritiske perspektiver på Islam og intergrering i Norge i flere medier.
Erlend Berge
Abid Rajas nylige ytring i NRK, og forrige ukes Debatten på NRK, føyer seg inn i rekken av en bredere, dels betent samtale, om islam. Denne samtalen kan kokes ned til følgende grunnspørsmål: Er Islam i seg selv humanistisk, eller kan Islams normative kilder, især Koranen, fortolkes på et humanistisk vis, i tråd med menneskets frihet og verdighet?
Den offentlige debatten om Islam henfaller ofte til det vi kan kalle for dobbel/omvendt essensialisme: På den ene siden så har vi stemmer som går i bresjen for en forståelse av Islam som iboende humanistisk, altså at Koranen i seg selv er menneskevennlig. Feilen ligger med andre ord i hvordan åpenbaringen fortolkes og de troendes uttrykksformer og forvaltning av deres religiøsitet. Kritikk av islam og Koranen blir dermed underkjent som malplassert, som ikke fanger opp åpenbaringens transcendente essens som forblir upåvirket av tiden.
Kritisk og kreativ tenkning