Olav den hellige som katolsk helgen
HISTORIE: I de katolske innenfra-tekstene trer det etter mitt syn fram en kontinuitet i forståelsen av kirken som «katolsk» og av Olav som katolsk helgen.
– Olav omtales som kristningskonge og himmelsk forbeder både av Undset og Langslet, skriver Jon Magne Vestøl. På bildet er maleriet «Olav den hellige og de fangne småkonger», malt av Adolph Tidemand, 1842.
Nationalmuseet
I Vårt Land 26.1.2024 har kirkehistoriker Tarald Rasmussen et innlegg hvor han peker på en kontinuitet i forståelsen av Olav den hellige som nasjonalhelt, mens den nyere tids katolske Olav beskrives som konfesjonelt «iscenesatt». Den iscenesatte Olav er riktignok knyttet sammen med de «rike middelaldertradisjonene», men er likevel en annen enn «han som hadde vunnet fotfeste før og etter reformasjonen».
Rasmussen anlegger et legitimt og fruktbart historisk-kritisk utenfraperspektiv på Olavstradisjonen. Som religionsdidaktiker har jeg vært opptatt av den betydningen innenfraperspektiv har for forståelsen av religion, ikke minst i møte med trosforståelse hos religiøse minoriteter. Jeg er derfor interessert i hvordan innenfraperspektiv kan utvide og utdype utenfraperspektivets blikk på Olav som katolsk helgen. I det følgende avgrenser jeg meg til katolske perspektiv, men i en bred forståelse av Olavstradisjonen inngår selvsagt også ortodokse, protestantiske og andre relevante innenfrablikk.
Innenfraperspektiv