"Løgn" som følge av kulturforskjeller
Jeg blir oppgitt og fortvilet når det reageres så sterkt når mindreårige asylsøkere synes å pynte på informasjon om alder, bakgrunn og opplevelser de har vært igjennom.
I vår kulturtradisjon, preget av mye kristent tankegods, er løgn uakseptabelt. «Djevelen er løgnens far,» sa Jesus. Slik ble jeg selv oppdratt, slik har jeg prøvd å oppdra mine egne barn. Man kan nok foreta gale ting i sin oppvekst, men med løgn, som kan synes så bagatellmessig, svekkes tillitsforholdet mellom oss. Veien jeg prøvde å peke på ved overtramp, var det ærlige oppgjør. Da skulle tilgivelse bli en del av løsningen, det er tross alt en bærebjelke i vår kristne tro. Vi verdsetter derfor at våre myndigheter synes å vektlegge viktigheten av absolutt ærlighet i møte med asylsøkere og arbeidsinnvandrere.
Men ikke for alle er dette selvsagt. Mange steder er løgn en naturlig del av kultur og tankesett. Som misjonær har jeg en stor del av mitt liv levd i denne virkelighet. Ofte kunne jeg slett ikke tolke det som noe ondsinnet. Selvsagt måtte jeg reagere når løgn ble brukt for å skjule overtramp og ondskap. Slikt bør avsløres.
Løgn ble også benyttet for å oppnå fordeler. Men ofte ble usannheter og overdrivelser benyttet overfor menighet eller misjonær til beste for andre, for medmennesker i nød og problemer. Da gjaldt det å vise forståelse for selve saken og samtidig søke en rett og mer sakssvarende virkelighetsbeskrivelse.
Bestill abonnement her
KJØP