Hårek Elvenes

Forsvarspolitisk talsmann og stortingsrepresentant for Høyre

Tyrkias ulike agendaer er en prøvelse for EU og Nato. Men Europa er helt avhengig av et godt samarbeid med Tyrkia, på kort sikt på grunn av migrasjonstrykket, på lengre sikt fordi vi trenger et stabilt Tyrkia som en viktig aktør i et svært ustabilt omland.

Stater som bryter sammen svekker inter­nasjonal sikkerhet. Krigen i Syria har drevet syv millioner mennesker på flukt. Igjen ser vi at krig og konflikt utenfor Europa får konsekvenser for vårt kontinent.

Norge gir milliarder

Fra 2016 til 2019 har Norge gitt ti milliarder kroner i humanitær bistand til mennesker i bunnløs nød, forårsaket av Syrias egen president. Vi er blant de landene som bidrar mest til den humanitære innsatsen i Syria og nabolandene. Europa kan hjelpe, men Europa er ikke løsningen på borgerkrigen i Syria.

Det går et belte av sårbare stater fra Mali i vest, via Afrikas Horn og Midtøsten, til Afghanistan og Pakistan i øst. Norge bidrar på ulikt vis til å bygge stabile styre­sett i flere av landene i om­rådet. Utviklingen i disse regionene truer ­europeisk og norsk sikkerhet. Borgerkrigen i ­Syria har satt en hel region i brann. Utviklingspolitikk og sikkerhetspolitikk henger sammen.

Sikkerhetsutfordring

Nato-landene i Sør-Europa oppfatter flyktninger og migranter som Europas største sikkerhetsutfordring. Flyktningstrømmen har lagt en tung bør på landene som utgjør EUs yttergrense på sørflanken. For Hellas, Italia og Spania, er ikke nærgående russisk øvingsaktivitet den fremste sikkerhetsutfordringen. Skal Norge forvente forståelse for våre sikkerhetsutfordringer i nordområdene er det avgjørende at vi bidrar konstruktiv til å løse sikkerhets­utfordringene til våre allierte i Sør-Europa. Hvis ikke, kan Sør-Europas utfordringer fort dukke opp på vår egen dørstokk.

Vi så det i 2015 da 5.000 mennesker kom syklende i høstkulda til Storskog. Dette var en villet handling fra russiske myndigheter. Da som nå ble flyktning­strømmen brukt i et kynisk politisk spill.

Norsk utenrikspolitikk er en finstemt verktøykasse for å ivareta Norges sikker­het. Derfor må Norge fortsatt bidra konstruktivt til konfliktløsning langt fra ­Norges grenser.

LES MER:

Unge Høyre-medlem: «Høyre har glemt egen ideologi i jakt på innvandringskritiske velgere»

Ove Trellevik (H): «Om én prosent av flyktningene søker seg til Norge, bryter systemet vårt sammen»

Noas med spørsmål til Høyre: «Skal flyktninger kan ofres når det er i vår nasjonale interesse?»