Kvikklunsj uten bismak

En rask tur på nettet viste at Freia faktisk har sluttet å bruke palmeolje i Kvikklunsj-produksjonen. Sjokoladen er med andre ord friskmeldt. Det nytter altså med forbrukerpåvirkning. Og det finnes faktisk alternativer til palmeolje.

Publisert Sist oppdatert

For et par år siden ble jeg stoppet av en ung amerikansk Green Peace-aktivist på Karl Johans gate i Oslo. Han spurte meg om jeg kjente til at Freia brukte palmeolje i sin produksjon av den populære tursjokoladen Kvikklunsj. Det kunne jeg svare bekreftende på - samt fortelle at jeg allerede boikottet produktet nettopp av denne grunn. Den unge aktivisten smilte fornøyd. Det stod tydeligvis til håp også for den aldrende garde.

Men hvorfor alt maset med palmeolje? For å si det veldig forenklet: Dyrking av oljepalmene truer regnskogen i flere deler av verden. Dessuten er palmeolje en usunn type fett. Om ikke vi får i oss så mye fett fra oljepalmer, så får i hvert fall de som dyrker dem det. Jeg har selv vært i Mellom-Amerika og sett hvordan regnskog må vike for oljepalmer og hvordan den fattige del av lokalbefolkningen formelig har est ut, fordi den billige palmeoljen har kommet inn i kostholdet deres. Det er imidlertid vi, som miljø- og helsebevisste forbrukere, som må gå løs på produsenter av sjokolade, kjeks, sauser og andre produkter, for å få dem til å bruke sunnere fett i produksjonen. Som følge av denne forbrukerpåvirkningen har bl a Rema 1000 merket flere av sine produkter med inneholder ikke palmeolje.

Selv konsumerer jeg ikke så mye sjokolade, men desto flere kjeks. Det er imidlertid vanskelig å finne kjeks som ikke inneholder palmeolje - eller mistanke om å inneholde palmeolje. Noen produsenter oppgir bare at varen inneholder vegetabilske oljer. Herunder befinner det seg alt fra den sunnere olivenoljen til den usunne palmeoljen. Andre produsenter, slik som f eks Sætre, ønsker ikke å mislede sine forbrukere. De oppgir hvilke typer av vegetabilske oljer de bruker. Dessverre befinner det seg palmeolje i de fleste kjekstypene, slik som f eks kapteinkjeks, cream crackers og Sætres beste. Det blir litt artig når Sætre reklamerer med sine beste kjeks - Salinas; nå med olivenolje og havsalt. At kjeksene også inneholder palmeolje kommer bare frem i varedeklarasjonen på baksiden av pakken. Men hvorfor bruke palmeolje i det hele tatt? Hadde det ikke holdt med oliven, raps og soya?

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP