Klima-mobilisering på tvers av religioner
KLIMATOPPMØTE: Paven ble syk og kunne likevel ikke komme til klimatoppmøtet. Enda verre er det at kloden er febersyk og livet blir vanskelig for stadig flere mennesker og økosystemer.
PÅ KLIMATOPPMØTET: Den interreligiøse delegasjonen fra Norge er samlet til klimatoppmøtet i Dubai 2023. Fra venstre: Einar Tjelle (Den norske kirke), Maitreyashila Jagestad (Buddhistforbundet), Anne Sender (Det mosaiske trossamfund) og Ingrid Rosendorf Joys (Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn).
Foto: Privat
Som representanter fra vårt interreligiøse klimanettverk til stede i Dubai, vil vi likevel si at det er håp. For ti år siden var vi som eneste interreligøse klimanettverk til stede under FNs klimamøte Warszawa. Det som het tap og skade ble unnfanget da, med sterkt moralsk press fra religiøs mobilisering og nettverk fra fattige land. Dette til tross for mye nøling fra norske og andre vestlige myndigheter.
Tap og skade handler om at verdensfellesskapet tar ansvar for de land som ikke bare kan tilpasse seg klimaendringer, men som trenger omfattende solidaritet og støtte. Dette er særlig viktig for å oppnå klimarettferdighet i fattige og sårbare land. En stor seier fra Dubai, ti år senere, er at tap og skade-fond har tatt form. Milliarder er lovet fra rikere land inn i fondet som er tiltenkt de som er aller mest utsatt for de farlige klimaendringene. Her på klimatoppmøtet treffer vi flere fra for eksempel Stillehavsøyene som bokstavelig talt synker i havet. For de aller mest sårbare gir dette håp, og også tillit som er svært viktige i klimaforhandlingene.
Mobilisering på tvers av religioner