Du er vel død nå, men like vel la du igjen en arv. Gjennom et langt liv skrev du oppskrifter og gav dem ut i utallige bøker. Den mest kjente er vel Stor kokebok, den ble tykkere og tykkere med årene etter hvert som tiden gikk og nye tider kom.
Den rommer både fortidens glans, nostalgi og nøysomhet samt dagens modernitet og nyvinninger. Selv nå over fremti år siden siste redigerte utgave kan den fortsatt benyttes selv om visse ting ikke lenger er like lett å gjennomføre. Den lokale slakterene (de finnes visst fortsatt noen plasser) ville nok sperret opp øynene om jeg hadde spurt etter en passe stor, fet og sprell levnde skilpadde for å kokke suppe på. Da er det godt at du var fremsynt og gav meg et alternativ eller som du kaller det "falsk skilpaddespuppe" som bare krever et halvt kalvehode. Det skal muligens fortsatt la sg oppdrive.
Det der med oppskrifter er ikke så enkelt kjære Henriette. Tar man den første utgaven av stor kokebok vil det nok for de fleste av oss ikke bli mye suksess på kjøkkenfronten. Vel å merke fyrer en del fortsatt med ved men svært få legger ved i komfyren de lager mat med. Jeg ville i det minste ha lurt grundig på hva som er rikelig med ved i ovnen og passe varm ovn. Det er kunnskap jeg ikke lenger behøver å inneha for i dag kommer jo oppskriftene med varmeangivelse i grader og de fleste går på strøm.
Bestill abonnement her
KJØP