Jeg anbefaler regjeringen å lese juleevangeliet

KrF, Venstre og Høyre lar Frp diktere innvandringspolitikken. Derfor er Norge blitt et verstingland for asylsøkere.

Politikk

Une Bastholm

Stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne

I 2019 er Norge et land der de som står opp for menneskeverdet, kastes i fengsel, og der vi sender barn tilbake til krigssoner. Samtidig smykker vi oss med Fridtjof Nansen, en mann som mottok Nobels fredspris for sin humanitære innsats og hjelp til millioner av flyktninger. Hva har skjedd med synet på mennesker i sårbare situasjoner?

Lever som kasteløse

I dette landet stunder det mot jul, men først skal tidligere biskop Gunnar Stålsett møte i retten for å ha vist barmhjertighet mot en som hadde lite. Stålsett risikerer 45 dagers fengsel fordi han ansatte Lula Tekle - en dame som har fått avslag på asylsøknaden, men som ikke kan returneres til Eritrea.

Mennesker som Tekle lever som kastesløse i Norge. De har ingen sted å reise. De kan ikke dra hjem, men er fratatt alle rettigheter i Norge. De lever i et limbo, som hjemløse og arbeidsløse år etter år, uten mulighet til å skaffe seg et levebrød. Mange av dem kan leve flere år på asylmottak med bare en liten månedlig økonomisk støtte til nødvendigheter og kun rett til akutt helsehjelp. Det går utover menneskeverdet og helsa. Som den ureturnerbare Karwan sier til VG: «Det er som å være levende død. Jeg puster fritt, men mentalt er jeg i et fengsel. Man føler seg verdiløs, og da blir livet meningsløst.»

LES MER: «No er det vanskeleg å sjå lyset frå dei store salane på Løvebakken»

Ap og Sp fjernet rimelighetsvilkåret

Denne behandlingen av sårbare av mennesker er bare en av mange innstramninger som rammer de aller svakeste. I Norge sender vi 18-åringer fra et farlig område i Afghanistan, tilbake til hovedstaden Kabul, selv om han eller hun ikke har tilknytning dit. På dette området er Norges praksis strengest i Europa fordi Norge gjør folk til interne flyktninger i hjemlandet uten at rimeligheten av dette vurderes i hvert enkelt tilfelle. Det skjer fordi Frp, Høyre, Ap og Sp i 2016 besluttet å stramme inn på asylregelverket og fjerne det såkalte rimelighetsvilkåret. Dermed endte regjeringen med å bryte FNs flyktningkonvensjon og sende mennesker tilbake til et land den samme regjeringen mener er så farlig at den råder norske statsborgere til å holde seg borte fra.

Frp-vennlig symbolpolitikk

Samtidig sitter en livstruende syk norsk 5-åring i en flyktningleir i Syria. Han får ikke komme tilbake til Norge for å motta helsehjelp fordi Frp ikke vil at moren hans, som har vært tilknyttet IS, skal komme innenfor Norges grenser. Moren kunne blitt etterforsket og fengslet i Norge. Den lille gutten kunne fått livsviktig helsehjelp. Men regjeringen prioriterer å føre Frp-vennlig symbolpolitikk.

Dette skjer fordi KrF, Venstre og Høyre lar Frp diktere migrasjonspolitikken i Norge. Hensynet til menneskerettigheter ofres av hensyn til det borgerlige regjeringsprosjektet. Frps kamp mot et mangfoldig Norge er blitt viktigere enn kampen for rettigheter for de aller svakeste blant oss. Det er trist å se på.

Fine ord hjelper lite

Dette ble sist demonstrert i Stortinget da regjeringspartiene, Ap og Sp stemte ned et forslag om å gi ureturnerbare rett til å jobbe. Dette skjedde til tross for at dagens praksis kan være i strid med menneskerettighetene. FNs menneskerettighetserklæring slår fast at Enhver har rett til arbeid. Stadig flere, herunder Mellomkirkelig råd og Unio krever at regelverket endres. Men kun MDG, SV og Rødt stemte for endring. KrF og Venstre stemte mot, selv om de i forkant gikk høyt ut på banen og presiserte at de egentlig er for. Men fine ord hjelper de ureturnerbare lite.

LES MER: Grasrotopprør: Hevder regjerings-KrF bryr seg mer om «homoterapi» enn om ureturnerbare asylsøkere

Norge er verstingland

Miljøpartiet De Grønne jobber for solidaritet på tvers av grenser og generasjoner. Vi står opp for menneskerettigheter, også når det krever noe av oss. Papirløse asylsøkere bør få kunne jobbe og opprettholde menneskeverdet her i Norge. Og Norge bør stanse praksisen med å sende barn tilbake til krigssoner. Norge skal ikke være et verstingland for asylsøkere. Tvert imot bør vi holde Nansens arv i hevd.

Nå når det nærmer seg jul, er det verdt å tenke over hva jula egentlig handler om. Jeg anbefaler regjeringspartiene å lese juleevangeliet, om en reisende familie som ikke får plass i varmen og må søke tilflukt i en stall.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk