Alt blir bra når frykten rår
UNNTAKSTILSTAND: Pandemien avslørte at vi mennesker aksepterer mye – også svært autoritære regler – bare vi skremmes tilstrekkelig. Det har gjort mitt menneskesyn enda mørkere.
FRYKT: «Alt blir bra» ble et slagord under pandemien, og mange barn hengte opp tegninger i vinduene. Men overdrev myndighetene og media advarslene mot korona? spør Espen Ottosen.
Lise Åserud
Den kjente filosofen Thomas Hobbes levde i England under den engelske borgerkrigen og opplevde kaos, vold og stor fattigdom. Det fikk han til å innta en omstridt filosofisk posisjon: Hobbes mente det var rasjonelt å akseptere tyranniet fordi alt var bedre enn muligheten for kaos.
Utgangspunktet for tenkningen til Hobbes var et mørkt menneskesyn. Han mente at mennesker som frykter for sitt liv, lett kan opptre grusomt. Er du oppriktig redd for at naboen vil angripe deg, fremstår det rasjonelt å angripe først. Løsningen var at alle innbyggere underla seg en eneveldig og autoritær hersker som sørget for ro og orden. Bare slik slipper du å frykte naboen.
Jeg tror at Hobbes sier noe sant både om frykt og om mennesker. Er vi redde, settes normale etiske retningslinjer til side. Derfor aksepteres drap i selvforsvar. Og derfor protesterte de færreste under pandemien imot at myndighetene innførte lover og regler som normalt er totalt uakseptable.