Verdidebatt

– Tro kan virke beskyttende

WHO-direktør Shekhar Saxena tror religiøst fellesskap kan minske risikoen for selvmord.

Selvmord kan forhindres, sier WHO. Ett av grepene er en restriktiv alkoholpolitikk. Religiøs aktivitet kan også redusere selvmordsfaren.

– Vi antar at mer enn hvert femte selvmord ikke ville funnet sted hvis det ikke ble drukket alkohol i befolkningen. Alkohol og annen rusmisbruk er innblandet i mellom en fjerdedel og halvparten av alle selvmord, sier direktør Shekhar Saxena i WHO.

LES SAKEN: Hvert 40. minutt tar noen livet sitt

Norsk ros

Han roser den norske modellen for begrenset tilgang og kontrollert omsetning av alkohol. Vinmonopol, forbud mot alkoholreklame, relativt høye priser og en relativt restriktiv skjenkepolitikk er tiltak WHO ser som gode for å regulere og begrense bruken av et rusmiddel som ikke bare er involvert i en stor andel selvmord, men som også har enorme helsemessige kostnader for individ og samfunn.

– Selvmord er tradisjonelt blitt sett på som en privatsak, men det er et problem som i høyeste grad må være en del av en offentlig debatt, inklusive diskusjonen om tilgang til alkohol, sier Saxena.

LES OGSÅ: «Tro meg, det er verdt det!»

Hindre tilgang

I USA er enkel tilgang til alkohol og våpen utpekt som en vesentlig årsak til at landet har en så høy selvmordsrate.

Saxena mener at Norge gjennom krav til våpenregistrering har redusert faren for at selvmordskandidater raskt kan få tak i våpen og gjøre slutt på livet.

– Preventive tiltak handler blant annet om å gjøre det vanskeligere å utføre selvmordet, fordi det viser seg at når man får mer tid på seg, så er det mange som ombestemmer seg og får hjelp.

LES OGSÅ: Lene Marlin hylles for åpenhet om selvmordsforsøk

Religion positivt

I WHO-rapporten trekkes religiøs tro og tilhørighet fram som noe som i mange tilfeller kan minske risikoen for selvmord:

– Tro kan i seg selv være en beskyttende faktor, siden det tilbyr et strukturert trossystem og kan fremme en livsførsel som er fysisk og mentalt fordelsaktig. Religionens beskyttende verdi kan også skyldes et fellesskap som binder sammen og støtter, med et felles verdisett. Mange religiøse grupper forbyr dessuten selvmordsforsterkende faktorer som alkohol, heter det i rapporten.

Den peker samtidig på at selvmord i noen religiøse sammenhenger kan være så moralsk stigmatisert og tabubelagt at suicidale trosfeller ikke søker hjelp. Det finnes også trosfellesskap som har oppmuntret til rituelle selvmord gjennom å antenne seg selv, for eksempel blant sørasiatiske kvinner som er blitt enker.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt