Nyheter

Verken forkjempere eller motstandere jubler over homo-uttalelse

Utopisk, bagatelliserende og trist, mener både forkjempere og motstandere av homovigsel.

Torsdag ettermiddag ble det klart at av tolv biskoper i Den norske kirke http://www.vl.no/troogkirke/bispeflertall-vil-si-ja-til-homovigsel/ ønsker at kirken skal kunne vie homofile. Men i et forsøk på å finne en løsning som kan samle alle, anbefaler de åtte imidlertid at kirken samler seg om en forbønnsliturgi for homofile som er viet borgerlig. Mindretallet kan imidlertid ikke slutte seg til dette.

– Dette er jo egentlig bare slik situasjonen er i dag, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen, tidligere leder av Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile.

– Dette er et tap for oss, til de grader, sier Øivind Benestad, medlem av Kirkemøtet og talsmann for stiftelsen MorFarBarn.

Kostbar enighet. Et samlet bispemøte konkluderer også med at «uenigheten ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes». Selv om Sandaker-Nielsen og Benestad står på hver sin kant i spørsmålet, er de enige om at Bispemøtet bommer.

– Biskopene nedskriver alvoret og bagatelliserer problematikken når de sier at dette ikke truer kirkens enhet. Dette dreier seg om hele kirkens skapelsesteologi når det gjelder familien, sier Benestad.

– Synes du de er feige, Sandaker-Nielsen?

– Enigheten går på bekostning av homofile og lesbiske. Det er ikke overraskende, men det er trist at det skjer nok en gang.

– Fortjener de ikke litt honnør for å komme fram til en mellomløsning, Benestad?

– Nei. Dette er bare en strategisk, midlertidig løsning som vil vare en kort tid. Det bør være helt uakseptabelt for Kirkemøtet å gå inn for en slik midlertidig løsning. Sluttresultatet er innlysende: Full pakke etter noen få år.

LES MER: Historisk gjennomgang: Homofilistriden har vart i 21 år

– Naivt. – Jeg synes det er naivt og utopisk av flertallet å si at det går an å være for likekjønnet ekteskap, men samtidig være mot likekjønnede adopsjon og kunstig befruktning, sier Benestad.

– Da må man si: «Vi vier gjerne likekjønnede, men de må love aldri å skaffe seg barn på barnemarkedet». Hele reformen i 2008 (den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, red.anm.) var drevet fram for at likekjønnede par skal ha rett til barn. Dersom kirken skal godta det Stortinget og politikerne har bestemt, så må de ta hele pakken. Ellers er det bare en overgangsordning, legger Benestad til.

– Frykter du at det er en overgangsordning?

– Det vil bli en overgangsordning dersom Kirkemøtet vedtar at kirken er for likekjønnet ekteskap, men mot kunstig befruktning, altså planlagt far- og morløshet. Den posisjonen er totalt uholdbar i lengden. Homolobbyen, politikerne og media vil insistere på at dette er umulig. Og de har rett.

Han mener at dersom bispeflertallet får det som de vil, så ender man opp med at kirken i løpet av kort tid kommer til å velsigne det han omtaler som «planlagt farløshet og morløshet».

– Da lurer jeg på: Er dette i tråd med Guds skapervilje, og i tråd med Jesu budskap og eksempel angående barns verdi og rettigheter?

– Svikter barna. Benestad mener dette vil ramme barneteologien til Den norske kirke og til syvende og sist være kirkesplittende.

– Synet på ekteskapet får dramatiske konsekvenser når det gjelder barneteologien. Samfunnet har allerede sviktet barna ved å bryte Barnekonvensjonen og ved å sidestille barnemarkedet med mor og far. Kirken kan aldri være med på dette. Men dersom den allikevel gjør det, vil det være kirkesplittende. Så dypt og alvorlig er spørsmålet for mange av oss.

– Svikter biskopene barna?

– Ja, absolutt. Spesielt flertallet, men også mindretallet ved at de sier at saken ikke er kirkesplittende. De mener det går an å fortsette som før, selv om man vedtar flertallsstandpunktet.

LES MER: Bispeflertall vil si ja til homovigsel

– Diskriminerer. Sandaker-Nielsen påpeker at det er to syn i Den norske kirke, men mener at det kun er det ene synet som er ok i praksis.

– Vi må få til en ordning der de som ønsker å vie homofile kan gjøre det, og de som ikke ønsker kan slippe. Det forutsetter en liturgi.

Kirkerådet vil få Bispemøtets læreuttalelse på bordet i sitt møte i desember. Da skal det avgjøres hva slags sak Kirkemøtet får til behandling i april 2014.

– Nå håper jeg Kirkerådet tar ansvar og likebehandler alle medlemmer i Den norske kirke. Vi må komme videre slik at de prestene som ønsker å vie homofile, ikke blir tvunget til å fortsette å diskriminere, sier Sandaker-Nielsen.

– Men er det ikke bra at de tar seg god tid?

– Det er ikke lenge siden homoseksualitet var straffbart, men nå har folk kommet til en annen oppfatning. Også i kirken har mange tatt innover seg at det man har ment tidligere er feil. Det er imot Guds vilje å behandle folk på denne måten.

– Vi ønsker å feire kjærligheten i kirken og bli anerkjent som hele mennesker av kirken, da går det ikke an å komme med en slik mellomløsning, legger Sandaker-Nielsen til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter