Nyheter

Uenighet om antall martyrer

70.000 kristne er drept for sin tro i 2013, melder Vatikanradioen.

I 2013 ble minst 70.000 mennesker drept på grunn av sin kristne tro. Det uttaler den anerkjente italienske sosiologen Massimo Introvigne, ifølge Vatikanradioen. I 2012 var tallet 100.000, mener Introvigne som bor i Torino og leder organisasjonen Observatory of Religious Liberty.

Kontroversiell. – Til tross for et lavere nivå er dagens situasjon ikke mindre alvorlig, sier Massimo Introvigne til Vatikanradioen.

Statistikken er imidlertid kontroversiell, og det er delte meninger om hvordan beregninger av denne type tall skal gjøres. Spesielt problematisk mener Introvigne at statistikken er når antall dødsfall i deler av Afrika skal tolkes.

– Er de drepte i Kongo og Sør-Sudan ofre for kristendomsforfølgelse eller ikke, spør Introvigne.

Direktør ved Center for the Study of Global Christianity (CSGC), Todd Johnson, besvarer dette spørsmålet «ja». Introvigne inkluderer ikke dem som ble drept i de nevnte afrikanske landene i sin statistikk.

Dette er grunnen til at Introvigne mener at mellom 70.000 og 80.000 kristne ble drept martyrer i 2013, mens Johnson ender opp på et høyere tall.

Kritisk. BBC reporter Ruth Alexander er sterkt kritisk til statistikken som lages på kristne martyrer.

«Det blir ofte hevdet at 100.000 kristne blir drept hvert år på grunn av sin tro. Tidligere i år kalte Vatikanet dette et troverdig tall. Men er det virkelig det?» spør Alexander i en artikkel fra november i år.

Hun problematiserer tallene som CSGC årlig publiserer i sin misjonsstatistikk. Alexander referer til at en majoritet av tallene organisasjonen operer med på kristne martyrer mellom år 2000 og 2010, i all hovedsak stammer fra borgerkrigen i Kongo.

«Når du hører at 100.000 kristne årlig dør for sin tro, må du huske på at de aller fleste - 90.000 - er mennesker som ble drept i Kongo. Dette betyr at vi kan slå fast at internettryktene om at muslimer står bak drapene på 100.000 kristne martyrer er tull. Kongo er et kristent land. I borgerkrigen drepte kristne hverandre», skriver Alexander.

Varierer. En tidligere ansatt i Det amerikanske utenriksdepartementet for religionsfrihet (State Departments Office of International Religious Freedom), Judd Birdsall, sier til Religion News Service at det kommer an på hvordan man definerer martyrdom.

– CSGC, som huser verdens ledende forskere på kristen demografi, definerer kristne martyrer som «Kristus-troende som har mistet livet for tidlig som et resultat av menneskelig fiendtlighet».

Birdsall mener dette er grunnen til at det årlige antallet kristne martyrer vil variere fra noen hundre til flere hundre tusen. Han mener denne måten å regne på tar med dødsfall langt utover de som henger sammen med en offentlig bekjennesle av kristen tro.

– Selv om en morder ikke angriper kristne på grunn av deres tro, så blir kristne regnet som martyrer i den grad at deres handlinger i slike situasjoner er et vitnesbyrd om deres tro. Denne forståelsen fører senteret til å tillegge begrepet «martyr» til millioner av kristne som har dødd i konflikter som i Rwanda og Kongo.

Martyrer. Vatikanreporter og forfatter av bokeen Den globale krigen mot kristne, John Allen, skisserer et eksempel på hvordan noen i borgerkrigen i Kongo kan bli kristen martyr.

– En kvinnelig kateket i Kongo klarer å overbevise unge mennesker i hennes område om ikke å bli med i militsene. Dermed blir hun drept av en av disse styrkene fordi de ikke ønsker at rektruttkildene skal ta slutt. Dette må vel regnes som anti-kristen vold, eller ikke, spør Allen.

Religonsprofessor Ian Linden gjør også, ifølge BBC, et poeng av at det var hutuer i Rwanda som ikke ville forlate sin tutsikolleger på grunn av sin kristne tro, og som ble derfor drept og kan kalles martyrer.

2. juledag, Stefanusdagen, er oppkalt etter Stefanus som regnes som den kristne kirkes første martyr. Pave Frans oppfordret folk i sin tale denne dagen til å snakke åpent ut mot forfølgelse av kristne. Han sammenlignet dagens forfølgelse av kristne med kirkens første martyrer. Pavens fordømmelse av diskrimineringen av kristne kom en dag etter tre bomber tok livet av minst 38 mennesker i kristne områder i Bagdag, Irak.

Paven brukte sterke ord i sin bekymringsappell for forfulgte kristne. Han fordømte både martyrium som skjer over hele verden, og sekularisering som tar sikte på å redusere religiøst liv ved å avgrense tilbedelse til den private sfære.

Dramatisk. I desember besøkte Storbritannias prince Charles Den syrisk-ortodokse katedralen i London. Ifølge Åpne Dører sa han at han var «dypt uroet» over de voksende problemer kristne i regionene i Midtøsten opplever.

– Vi kan ikke overse det faktum at kristne i Midtøsten, i tiltakende grad, blir ofre for målrettede angrep fra militante islamister.

Med tanke på kristendommens røtter i regionen, bemerket prins Charles at Midt- og Nord-Afrika har den laveste andelen kristne i verden, kun fire prosent.

– Dette tallet har sunket dramatisk i løpet av det siste århundret, og synker stadig, sa prins Charles.

Den vanskelige situasjonen for kristne rundt om i verden ble diskutert i en tre timer lang debatt i parlamentet i London i midten av desember.

Medlemmer av Underhuset ble fortalt at antall forfulgte kristne øker, at en kristen blir drept omtrent hvert ellevte minutt rundt om i verden, og at kristendommen er «den mest forfulgte religionen i verden», ifølge Åpne Dører.

En lang liste over land hvor kristnes liv er vanskeligst ble diskutert, inkludert Syria, Nord-Korea, Eritrea, Nigeria, Irak og Egypt. Parlamentsmedlem Jim Shannon sa at forfølgelse av kristne er «den største historien i verden, en historie som aldri har blitt fortalt».

Shannon påsto at 200 millioner kristne kommer til å bli forfulgt for sin tro i 2014, og at 500 millioner lever i «farlige nabolag».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter