Nyheter

Slik fikk Myhre styret i Sjømannskirken mot seg

Hovedstyret i Sjømannskirken kritiserer sine forgjengere for behandlingen av Audun Myhre. Her er historien om prosessen som endte med toppsjefens avgang.

– Det er ingen som skjønner noe av dette, sier en ansatt på en av Sjømannskirkens 31 stasjoner utenfor Norge.

Mandag kveld gikk det nye hovedstyret i Sjømannskirken ut og sa seg uenig i den behandlingen det avgåtte hovedstyret ga Audun Myhre, som sluttet på dagen som generalsekretær 25. mars i år.

«Etter vår oppfatning eskalerte hendelsesforløpet på en måte som ikke ga Myhre rimelig mulighet for å imøtegå kritikken», skriver hovedstyret med henvisning til en konsulentrapport som daværende styreleder Einar Askvig bestilte.

LES MER: Myhre forsøkte å bli kvitt 'kompiskultur' i Sjømannskirken

Vårt Land har snakket med en rekke representanter for grasrota i Sjømannskirken, ansatte og tillitsvalgte i organisasjonen for å få klarhet i bakgrunnen for stormen. I påvente av hovedstyrets behandling av en avklaring av veien videre for organisasjonen, ønsker ingen å stå fram med navn.

Dette er hovedpunktene i fortellingen om Myhres exit:

* To av sju medlemmer av ledergruppa var misfornøyd med toppsjefen. De andre reagerte sterkt på at deres utsagn i en konsulentrapport ble brukt som argument for å bli kvitt Myhre.

* På bakgrunn av konsulentrapporten mente flertallet i hovedstyret det ikke ville være mulig for Myhre å fortsette.

* Myhres avgang utløste sterke reaksjoner på hovedkontoret. Flere sentrale medarbeidere vurderte sin fremtid i Sjømannskirken fram til Einar Askvig trakk seg som styreleder.

* Utsagn fra Einar Askvig på allmøtet der Myhres avgang ble gjort kjent for de ansatte, ble oppfattet som truende.

LES MER: Styret i Sjømannskirken er kritisk til Myhre-vrakingen

– Naivt og uprofesjonelt. Myhres brå avgang førte til storm i Sjømannskirken, og allerede etter fire dager trakk hovedstyreleder Einar Askvig seg. Dagen etter stilte resten av hovedstyret plassene sine til disposisjon.

Flere gir uttrykk for at de synes det var naivt og uprofesjonelt av det nå avgåtte hovedstyret å tro at det kunne gå an å legge lokk på en slik sak i en medlemsorganisasjon.

Usignert. «Generalsekretær Audun Myhre fratrer stillingen som generalsekretær i Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet. Bakgrunnen for dette er ulike syn på hvordan Sjømannskirken skal ledes og utvikles fremover.»

Slik startet den usignerte pressemeldingen som ble sendt ut klokka 16.38 tirsdag 25. mars. Vårt Land får bekreftet fra uavhengige kilder at kommunikasjonsavdelingen nektet å signere. Det var heller ikke oppgitt kontaktinformasjon til Myhre eller hovedstyreleder Einar Askvig.

Enstemmig valgt. De ansatte på hovedkontoret regnet med at nestleder Nora Blaasvær ville bli ny leder av hovedstyret da Thorhild Widvey i oktober 2013 ble utnevnt til kulturminister og måtte trekke seg. Flere forteller om stor overraskelse da det ble kjent at Einar Askvig var blitt valgt til konstituert styreleder. Det skjedde 16. november. Ifølge saksfremlegget til kommende generalforsamling ble Askvig enstemmig valgt.

Hovedstyreleder i Sjømannskirken velges av generalforsamlingen, mens nestleder velges av hovedstyret selv. Dette skal ha vært begrunnelsen for at konstituert leder ble valgt fritt blant medlemmene i stedet for at nestleder rykket opp.

Bestilte lederrapport. Det var Einar Askvig som på vegne av styret bestilte rapporten fra konsulentbyrået Headvisor om ledelsen i Sjømannskirken. Blant andre ble Myhre selv og de sju andre medlemmene i ledergruppa ved hovedkontoret intervjuet om ledelsens styrker og svakheter og om mulige forbedringsområder. Vårt Land vet at to av de sju i ledergruppa hadde en del negative vurderinger av Myhres måte å utøve ledelse.

Onsdag 19. mars ble det holdt et lukket styremøte, der en konsulent fra Headvisor presenterte rapporten. Myhre fikk ikke være til stede på styremøtet, som varte i to og en halv time. Etterpå ble imidlertid han innkalt til et møte med styreleder Einar Askvig, nestleder Nora Blaasvær, styremedlem Petter Skants og med Headvisors konsulent til stede. Deres melding var at rapporten inneholdt så alvorlige, grove funn om Myhres lederstil at det var best at han fratrådte. Det ble imidlertid presisert at styret ikke hadde fattet et aktivt mistillitsforslag mot ham.

– Forbedring umulig. Styremedlemmene opplyste at de hadde vurdert muligheten for forbedring. Konklusjonen var imidlertid at det ikke var mulig, grunnet mangel på tillit fra en stor del av ledergruppa samt Myhres lederstil.

Senere samme ettermiddag ble ledergruppa orientert av styrerepresentanter på et møte der Myhre ikke var til stede.

Som Vårt Land tidligere har skrevet, protesterte det store flertallet i ledergruppa sterkt da styreleder Askvig ville bruke deres forhold til sjefen som begrunnelse for å få ham ut. Fem av de sju i ledergruppa sa at de ikke kjente seg igjen i virkelighetsbeskrivelsen.

Dagen etter var det ny møte­aktivitet ved hovedkontoret i Bergen. Askvig skal da ha forankret den ønskede fratredelsen i hovedstyret, ikke i manglende tillit i ledergruppa.

Samme dag, torsdag 20. mars, sendte Askvig utkast til punkter til sluttavtale til Myhre, med ønske om tilbakemelding innen 24 timer.

Deretter skjedde alt raskt. Mandag 24. mars var det forhandlinger. Dagen etter ble sluttavtalen undertegnet og pressemelding sendt ut om at generalsekretær Audun Myhre sluttet i Sjømannskirken.

Meget overraskende. Meldingen kom meget overraskende på organisasjonen og omgivelsene. De ansatte på hovedkontoret i Bergen var kjent med at det hadde vært en viss friksjon knyttet til deler av det Myhre foretok seg, men alle våre kilder stiller seg uforstående til at det endte med en sluttavtale.

– Selvsagt var det noe å sette fingeren på ved Myhre, men det er jo ved alle sjefer. Ingen forstår at det kan ha vært grunnlag for å få ham bort, sier en ansatt ved hovedkontoret.

– Jeg tipper at dette startet som en mindre sak, som så ballet på seg og kom helt ut av proporsjoner, sier en annen.

– Myhre hadde aldri måttet gå dersom ikke Askvig var blitt styreleder. Myhre og Widvey hadde et fantastisk samarbeid, sier en kilde.

«Jeg har bare positive ting å si om Audun Myhre», uttalte Widvey til Vårt Land 3. april, altså få dager etter avgangen.

Myhres avgang ble bekjentgjort for de ansatte på hovedkontoret på et allmøte der styreleder Askvig deltok via skype. Han skal ha åpnet for spørsmål fra de fremmøtte, men uten å svare noe mer enn det som sto i pressemeldingen. Askvig skal også ha kommet med utsagn som ble oppfattet som truende.

Lojalitetskrav. – Vi ble advart mot konsekvensene av å ikke «opptre lojalt», sier en av dem som var til stede.

Etter fire dagers medietrykk og reaksjoner fra ansatte og frivillige i Sjømannskirken, valgte Askvig å trekke seg som hovedstyreleder.

– Det var ikke et sekund for tidlig, sier en kilde på hovedkontoret. Vedkommende bekrefter å ha vurdert sin stilling i organisasjonen mens stormen raste som verst og hevder at det var mange som tenkte på samme måte.

En annen kilde, som er uenig i vedtaket om at Myhre måtte gå, sier at det verste likevel er måten avgangen skjedde på.

– Hovedstyret kunne for eksempel sagt til Myhre at han ikke var rett mann lenger, men at han skulle få sitte fram til at jubileumshelgen i august. Da kunne Myhre gått ut og sagt at fem år var nok i jobben, og det ville ha blitt en god avrunding, både for ham og organisasjonen, sier vedkommende.

Einar Askvig har helt siden Myhres avgang avslått å svare på spørsmål om saken. Dagen etter at saken ble kjent, skrev han i en e-post til Vårt Land at partene «har avtalefestet at det ikke skal gis ytterligere kommentarer fra noen av partene.»

Ingen kommentar. Askvig svarte ikke på Vårt Lands henvendelse i går om kommentar til denne artikkelen.

Nora Blaasvær som overtok som konstituert styreleder da Askvig trakk seg 30. mars, ønsker ikke å kommentere innholdet i denne artikkelen:

«Nytt styre er valgt, og det er dette styret som skal mene noe om denne saken nå, basert på et oppdrag fra ekstraordinær generalforsamling. Det forholder jeg meg lojalt til, og ønsker derfor ikke ytterligere å kommentere det som presenteres i saken. Nå er det viktig at vi som er glade i Sjømannskirken ser fremover og forener alle gode krefter», skriver Blaasvær i en e-post.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter