Nyheter

Styret i Sjømannskirken er kritisk til Myhre-vrakingen

Saken eskalerte «på en måte som ikke ga Myhre rimelig mulighet for å imøtegå kritikken».

Styret deler ikke «vurderingen til det tidligere styret når det gjelder valg av reaksjonsform og pådriv for å bringe generalsekretærens ansettelsesforhold til en rask avslutning», heter det i en uttalelse som ble vedtatt på Sjømannskirkens styremøte mandag 11. august.

Full storm. Det har stormet i Sjømannskirken siden Audun Myhre 25. mars brått måtte slutte som toppleder.

For første gang i den tradisjonsrike organisasjonens 150-årige historie måtte det innkalles til ekstraordinær generalforsamling 14. juni, fordi det var krisestemning i organisasjonen og ikke lenger var styremedlemmer igjen.

Det nyvalgte styret med Kjell Nordstokke som leder, fikk følgende bestilling fra møtet i juni: «Gå inn i prosessen rundt tidligere generalsekretærs avgang og på selvstendig grunnlag foreta en vurdering av denne så snart som mulig».

«Reelle utfordringer». Nå har det nye styret gjort denne jobben. De mener det «forelå reelle ledelsesutfordringer i organisasjonen». Men de nye kostene mener at det gamle styret tolket situasjonen for dramatisk og at styret satte i gang en prosess som veldig fort løp løpsk.

«Etter vår oppfatning eskalerte hendelsesforløpet på en måte som ikke ga Myhre rimelig mulighet for å imøtegå kritikken som kom fram i Headvisor-rapporten», skriver styret med henvisning til konsulentrapporten som bestilt av daværende styreleder Einar Askvig.

«Det er beklagelig at Myhre ikke fikk full adgang til rapporten, og til å drøfte alternative løsninger av de problemene som var beskrevet», heter det i uttalelsen som hovedstyret offentliggjorde etter sitt heldagsmøte mandag.

Forpliktende avtale. Styret tar imidlertid «til etterretning at avtalen som ble inngått mellom daværende generalsekretær Audun Myhre og hovedstyret er uomtvistet, og at den fortsatt forplikter begge parter».

Det blir derfor understreket at «den informasjonen som her gis, er ment å være innenfor denne avtalen, og at den gis etter en grundig gjennomgang av all informasjon som hovedstyret har fått forelagt seg».

LES MER: Audun Myhre ville bli kvitt 'kompiskultur' i Sjømannskirken

Styre-uttalelsen. Videre har styre-uttalelsen følgende ordlyd:

«Sjømannskirkens daværende hovedstyre bad i januar 2014 byrået Headvisor om å lage en analyse om styre og ledelse i organisasjonen og med fokus på:

1) Ledergruppens samspill og arbeidsmåter, med hovedvekt på samarbeidsmønstre og bruken av ledermøtene;

2) Ledergruppens sammensetning, ressurser og kompetanse i lys av de behov organisasjonen har;

3) Samhandlingen mellom ledergruppen og Hovedstyret.

Headvisors rapport er basert på individuelle intervju med generalsekretær, ledergruppen og medlemmene av Hovedstyret, og ble presentert muntlig på Hovedstyrets ordinære møte den 19. mars. Rapporten beskriver bl.a. problemer med samhandlingen internt i ledergruppen og utfordringer i relasjonen Administrasjon - Hovedstyre.

Det daværende Hovedstyret oppfattet den beskrevne situasjonen som kritisk alvorlig. Kommunikasjonen med Audun Myhre ble preget av dette med den følge at styret tidlig tok opp spørsmålet om fratreden. En avtale om dette ble inngått allerede 25. mars.

Etter vår oppfatning eskalerte hendelsesforløpet på en måte som ikke ga Myhre rimelig mulighet for å imøtegå kritikken som kom fram i Headvisor-rapporten. Det er beklagelig at Myhre ikke fikk full adgang til rapporten, og til å drøfte alternative løsninger av de problemene som var beskrevet.

Ut fra den informasjon nåværende Hovedstyre er gjort kjent med, forelå det reelle ledelsesutfordringer i organisasjonen. Dette styret deler ikke vurderingen til det tidligere styret når det gjelder valg av reaksjonsform og pådriv for å bringe generalsekretærens ansettelsesforhold til en rask avslutning, men tar den inngåtte avtalen til etterretning.»

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter