Nyheter

Myhre forsøkte å bli kvitt ‘kompiskultur’ i Sjømannskirken

– Han gikk i klinsj med dem som ville ha seg frabedt innblanding fra ledelsen, og han backet opp mellomledere som tok tak i problemer.

Den siste helgen i august markerer Sjømannskirken at det er 150 år siden organisasjonen ble stiftet, men opptakten til feiringen har vært turbulent. 25. mars kom meldingen om at generalsekretær Audun Myhre gikk på dagen fordi han og hovedstyret hadde «ulike syn på hvordan Sjømannskirken skal ledes og utvikles fremover».

Hovedstyret la lokk på saken med henvisning til en gjensidig avtale om at det ikke skulle gis ytterligere kommentarer. Etter noen dagers trykk internt og fra media, kastet hovedstyret kortene. I juni måtte det derfor – for første gang i organisasjonens historie – avholdes ekstraordinær generalforsamling.

LES MER: Vikaren vil ikke bli fast toppsjef

– Modernisering. Vårt Land har snakket med en rekke sentralt plasserte kilder som tegner dette bildet av Audun Myhres «prosjekt» som generalsekretær i Sjømannskirken:

* Skape en mer enhetlig organisasjon.

* Tydeliggjøre og understreke kommandolinjene.

* Stille strengere krav til rapportering.

* Terpe på verdier.

– Myhres prosjekt var å fortsette moderniseringen og å bygge en organisasjon som hang sammen hele veien, sier en kilde.

– Det skulle være én organisasjon, ikke mange små stasjoner som gjorde som de ville. Det falt en del ansatte tungt for brystet, forklarer vedkommende.

– Når selvbildet vårt er at vi er så flinke, er det vanskelig å gjøre noe med kulturen, sier en annen kilde.

I påvente av hovedstyrets behandling av Myhres avgang og en avklaring av veien videre for organisasjonen, ønsker ingen å stå fram med navn.

Lagspiller. Selv om Myhres prosjekt skapte noe friksjon i organisasjonen, kom hans avgang som en bombe på hele organisasjonen. Ingen av våre kilder ser noen som helst naturlig sammenheng mellom denne friksjonen og det faktum at styret ikke ønsket han i sjefsstolen lenger.

Myhre blir av flere karakterisert som en leder som alltid satte laget foran enkeltspillere. Dette ga ham mye godvilje, men det skal også ha ført til enkelte konflikter. Myhre skal i større grad enn sin forgjenger ha vært villig til å ta konflikter med enkeltmedarbeidere og grupper.

– Han gikk i klinsj med dem som ville ha seg frabedt innblanding fra ledelsen, og han backet opp mellomledere som tok tak i problemer, sier en kilde.

LES MER: Nordstokke: – Vi har bestått prøven

Strategisk. Flere av dem Vårt Land har snakket med, sier at Sjømannskirken preges av en «kompiskultur». Myhre tok blant annet tak i at mange ikke respekterte kommandolinjene. Han gjorde det klart at nærmeste leder var rett instans dersom en medarbeider hadde noe han eller hun ville ta opp.

Myhre skjerpet også inn rapporteringsrutinene. En kilde beskriver det som at der man tidligere skrev om det man ville, uten nødvendigvis å gå inn på konkret måloppnåelse, var Myhre opptatt av å kunne bruke rapportene fra medarbeidere og utestasjoner i den strategiske utviklingen av organisasjonen.

– Før kunne det være litt sånn «Pølsene var gode og alle var fornøyde». Myhre var opptatt av om man nådde de målene man hadde satt seg, for eksempel hvor mange man var i kontakt med, sier kilden.

LES MER: Flyr inn folk fra hele verden for å ordne opp

Verditerping. Sjømannskirkens verdier «uendelig verdi», «tilhørighet», «trygghet», «oppsøkende», «gjestevennskap» og «brobygger» var godt etablert før Myhre tiltrådte. Han skal imidlertid ha terpet på dem og stadig understreket at alt en ansatt gjør – uansett om vedkommende jobber som prest eller regnskapsmedarbeider – skal preges av disse verdiene.

– Noen av de mer erfarne i organisasjonen syntes nok det ble mye mas om dette, sier en kilde.

– Myhre terpet på verdiene på en måte som utfordret den etablerte kulturen i organisasjonen, sier en annen.

LES MER: Lover svar om Myhres avgang

Diettkrangel. I tillegg ble det mye bråk da Myhre, etter pålegg fra det forrige hovedstyret, gjennomførte omlegging fra diettpenger til refusjon av faktiske matutgifter for ansatte på reise. Besparelsen var beregnet til om lag en halv million kroner årlig.

Etter ett år med den nye ordningen fikk studentprester og ambulerende prester gå tilbake til å reise på diett.

– En dårlig sak for Myhre, sier en kilde.

– Det var mye styr med det, og det var kanskje ikke det lureste å rote seg inn i. Men det var også folk på hovedkontoret som mente at dette var på høy tid, sier en annen.

LES MER: Myhre vil ha åpenhet om sluttårsaken

Ingen kommentar. Vårt Land har vært i kontakt med Audun Myhre. Han ønsker ikke å uttale seg nå. Heller ikke hans forgjenger Kjell Bertel Nyland, som nå er medlem av valgkomiteen i Sjømannskirken, ønsker å si noe.

Einar Askvig, som ble konstituert som hovedstyreleder i Sjømannskirken i fjor høst, er blitt forelagt hovedpunktene i denne artikkelen. Han ønsker ikke å gi noen kommentar. Heller ikke Nora Blaasvær, som overtok ledervervet da Askvig trakk seg 29. mars, ønsker å uttale seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter