Nyheter

KFUK-KFUM kjøper Valdres folkehøgskole

Dermed finnes det ikke lenger familieeide kristne folkehøgskoler i Norge.

– Skolen har vært drevet som et familieprosjekt siden vår bestefar, Nils Asheim, overtok den i 1929, sier barnebarnet som har samme navn som sin bestefar.

Nils Asheim er en av de fire søsknene som den siste tiden har eid Valdres folkehøgskole. Fredag signerte de avtalen som overfører hele skoleanlegget til Norges KFUK-KFUM.

Mange interessenter. – Hvorfor selger dere skolen?

– Vi som har levd med skolen, har sett at det er en stor forpliktelse ved å drive en slik skole. Vi har sett det som vårt ansvar å videreføre skoledriften. Dette ansvaret ønsker vi at neste generasjon skal slippe. Samtidig er det viktig for oss at Valdres Folkehøgskolen skal fortsette som en kristen folkehøgskole. Det har vi tillit til at Norges KFUK-KFUM sørger for.

– Hvorfor selger dere til KFUK-KFUM?

– I familien har vi i om lag ti år snakket om å overlate skolen til andre. I løpet av disse årene har vi vært i kontakt med flere aktuelle organisasjoner, men nå i siste fasen er det bare KFUK-KFUM vi snakket med.

Hemmelig kjøpesum. – Hvor mye får dere for skolen?

– Økonomien har ikke vært det viktigste for oss i denne saken. I forståelse med kjøperne er vi blitt enige om å holde salgssummen hemmelig, sier Nils Aasheim, som i tillegg til å være styreleder også er økonomisjef på skolen. Den jobben skal han fortsatt ha. Det øvrige personalet fortsetter også.

I Norges KFUK-KFUM var det stor glede over at skolehandelen ble sluttført.

– Vi har holdt på med denne prosessen i nærmere to år nå. Vi er virkelig motivert til å drive folkehøgskole i Valdres. Dette er en veldrevet og spennende skole som vi ser fram til å være meg og videreutvikle, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal, som fredag var i Valdres for å signere avtalen med Asheim-familien.

Egen profil. – Hva vil dere gjøre med denne skolen?

– Vår visjon er å utvikle modige, kreative og kristne ungdommer. Denne skolen har et glimrende utgangspunkt for å oppfylle denne visjonen, men vi har ingen planer om å gjøre den lik våre andre folkehøgskoler. På samme måte som Rønningen og Sunnmøre folkehøgskoler har sine egne profiler, har også Valdres det. Samtidig vil vi selvsagt knytte skolen til vårt nasjonale og internasjonale nettverk, sier Hvambsal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter