Nyheter

– Er på full fart tilbake til statskirke

Det ble tilløp til omkamp om avviklingen av statskirken og kamp om statlig lovgivning på Kirkemøtet søndag ettermiddag.

TRONDHEIM: – Vi har over tid arbeidet for å bli en uavhengig kirke. Nå opplever jeg at en del er på full fart tilbake til statskirke ved at man vil underordne seg lovgivningen for statlig forvaltning, advarte Ola T. Lånke, bispedømmerådsleder i Nidaros og tidligere stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, i en til dels opphetet debatt søndag ettermiddag.

LES MER: Mannefall i kirkens ledelse

– Vil ha statskirke light

– De som før har kjempet for statskirken vil nå gjerne ha en statskirke light, repliserte Egil Morland fra Bjørgvin.

– Dette er ikke å innføre statskirke. Men Den norske kirke er ikke et trossamfunn på lik linje med de andre tros- og livssynssamfunnene. Vi er en samfunnsinstitusjon. Jeg er ikke med på at vi fra Kirkemøtet skal nedskrive Den norske kirke til en liten frikirke, argumenterte Atle Sommerfeldt, biskop i Borg.

Følge offentlig sektor

Behovet for fremtidig lovgivning om Den norske kirke og Stortingets rolle i kirkestyret sto på Kirkemøtets agenda søndag ettermiddag. Lånke reagerte kraftig på et benkeforslag om at Kirkemøtet skal slå fast at Stortinget i en egen lov for Den norske kirke skal forplikte folkekirken til å følge de lover som gjelder saksbehandling i offentlig sektor. Det vil si forvaltningslov, offentlighetslov, arkivlov, mållov og lov om offentlige anskaffelser.

Dette forslaget, fremført av Reidar Åsgård fra Hamar bispedømme, fikk flertall – 61 for og 51 mot – i en prøveavstemning i Kirkemøtet søndag.

– Kirken må være villig til å gjøre seg kontrollerbar, og sikre likebehandling og skikkelighet i forvaltningen. Slik bygges tillit til kirken, argumenterte Åsgård.

En rekke talere fulgte opp, og de fleste argumenterte med at det er viktig for folkekirkens troverdighet i befolkningen å underlegge seg de statlige lovbestemmelsene om offentlig forvaltning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Kjemperedde for lukket kirke

– Vi er kjemperedde for at kirken skal bli lukket for oss «vanlige» kirkemedlemmer, at kirken vil bli oppfattet som et litt lukket trossamfunn. Derfor er det viktig at kirken er demokratisk forankret, sier det høyt og tydelig, og at vi følger disse lovene, mente Grete Folden fra Nidaros.

– Vi er i en brytningstid i kirken. Mange er usikre på hvordan kirken vil utvikle seg når den blir herre i eget hus. Hvis vi vil at kommunene skal fortsette å bevilge penger, må vi underlegge oss offentlighets- og forvaltningslov, argumenterte Marianne H. Brekken fra Møre.

– Hvis vi vil at kommunene skal bevilge penger til kirken, må disse lovene og en slik kontrollordning gjelde for Den norske kirke. Hvis ikke blir det vanskelig å få penger fra kommunestyrene, sa Ann-Kristin Sørvik, bispedømmerådsmedlem fra Møre – med bakgrunn som ordfører for Senterpartiet.

LES MER: Kulturministeren advarer kirketopper mot å fremme venstre-politikk

– Skaper mer kirkebyråkrati

Ola T. Lånke, som de siste årene har vært ordfører i Rennebu kommune for KrF, avviste denne argumentasjonen.

– Nå må vi holde tunga rett i munnen. Selvsagt skal vi ha både kontroll og revisjon i kirken, selv om vi er frikoplet fra staten. Vi må selv lage regler for forvaltning i kirken. Ved å trekke med oss lovgivning på x antall områder som gjelder i statlige virksomheter, kommer vi til å generere behov for et større kirkelig byråkrati enn nødvendig. Konsekvensen blir et mer topptungt organ i kirken enn vi trenger, sier Lånke til Vårt Land etter at Kirkemøtets søndag behandlet saken om Stortingets rolle i kirkestyret for første gang.

Saken går nå tilbake til komitébehandling på Kirkemøtet, før den kommer tilbake til plenum på møtets avslutningsdag, onsdag 15. april.

LES MER: Kirken ba om søndagsstengt enda en gang

Vil ha egen kirkelov

I det foreløpige komitéforslaget til vedtak tas det til orde for at Stortinget bør utarbeide en egen lov om Den norske kirke.

– Det er kommet tydelige signaler fra regjeringen om at det vil komme en felles lov for tros- og livssynssamfunn, med et eget kapittel om Den norske kirke. Men Den norske kirke har en annen posisjon enn andre trossamfunn, og vårt utgangspunkt er at Stortinget bør lage en egen lov for Den norske kirke, sa saksordfører Bjørn Solberg på vegne av komiteen som på Kirkemøtet arbeider med denne saken.

LES MER: Ble grepet av viljen til å lytte

LES MER: Samles til «det gode liv» på Kirkemøtet

LES MER: – Byråkratiet på Kirkemøtet var ekstremt

LES MER: Kirkemøtet som papirtiger

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter