Nyheter

Mannefall i kirkens ledelse

– Vervet er altfor tidkrevende, sier mange av dem som takker nei til en ny periode i Kirkemøtet.

– Kirken kan ikke bare satse på pensjonister til disse tidkrevende ledervervene, sier Inger Enger, tidligere representant på Kirkemøtet.

Færre enn én av tre nåværende såkalte «leke» medlemmer av Kirkemøtet står på valglistene fra bispedømmenes nominasjonskomiteer.

– Tretthet fordi homofili­saken får for stor oppmerksomhet er min hovedgrunn til at jeg ikke har tatt gjenvalg, sier høgskole­lektor Einar Bovim fra Sør-­Hålogaland.

LES MER: Kirkemøtet som papirtiger

Bekymret leder

– De seks årene i Kirkemøtet og bispedømmeråd har vært interessante, og jeg skulle gjerne ha vært med på det videre arbeidet her. Men nå ønsker jeg å bruke mer tid på annen kirkelig tjeneste, sier Karen Junker.

Hun er til daglig undervisningsdirektør i Aust-Agder og henviser til at kirkevervene hun snart forlater, har vært meget tids- og arbeidskrevende. Det samme sier Bovim, som er mest bekymret for at hans eget bispedømmeråd «blir tappet for nødvendig kompetanse». Bare 1 av 7 folkevalgte medlemmer i dette rådsorganet står på valglisten som nominasjonskomiteen i Sør-Hålogaland har lagt fram.

– Jeg er bekymret for kontinuiteten i Kirkemøtet. I en periode med mange krevende prosesser med lang varighet, er det uheldig med for stor utskiftning. Men bevares, det er mange dyktige folk blant de nye kandidatene, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø.

Takket nei

Han har selv ­takket nei til gjenvalg for en ny ­fireårsperiode i Stavanger bispedømmeråd og i Kirkemøtet, men Lindøs periode som den øverste valgte leder i folkekirken varer 
t­il og med Kirkemøtet i april 2016.

Kirkemøtet 2015 er fjerde og siste runde med den nåværende personsammensetningen. Neste år blir det masse nye folk blant de 77 ikke-kirkeansatte som er valgte medlemmer av Kirke­møtet.

Ved kirkevalget for fire år ­siden ble to av tre renominert. Per nå er andelen om lag 30 prosent.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Andre lister

Flere av dem som sitter i Kirkemøtet inneværende periode har sagt nei eller ikke blitt spurt om renominasjon, men kan dukke opp på Åpen folkekirkes og andre valglister som vil foreligge i løpet av de neste to-tre ukene.

I Vårt Land torsdag ga mange­ tidligere og nåværende medlemmer av Den norske kirkes ­nasjonale og regionale lederorganer uttrykk for at dette er svært 
arbeidskrevende fritidsopp­-
gaver.

Inger Enger, tidligere stortingsrepresentant fra Senterpartiet og de senere år rektor i Gausdal, sier dette om hvorfor hun ikke tok gjenvalg etter to perioder i Hamar bispedømmeråd og Kirkemøtet:

– Når man har en slik lederjobb går det ikke an å være borte fra jobben én uke for å delta på Kirkemøtet, i tillegg til mange andre dager i året for å delta på bispedømmerådsmøter, sier ­Enger og sukker:

– Kirken kan ikke bare satse på pensjonister til disse tidkrevende ledervervene.

LES MER: Kulturministeren advarer kirketopper mot å fremme venstre-politikk

– Teolog-dominans

Blant medlemmene av bispedømmeråd og Kirkemøtet er det stor dominans av teologer, først og fremst fordi biskopene og en geistlig møter fra hvert bispedømme.

Blant de 77 folkevalgte medlemmene av Kirkemøtet dominerer offentlig ansatte, og en del studenter, mens det er så godt som ingen fra tradisjonelle håndverksfag, industri eller privat næringsliv.

– Flinke håndverkere eller næringslivsfolk har ikke tid til å delta på alle møtene i de kirkelige lederorganene. Dermed får man en «elite» som tar 
styringen, uten at jeg synes disse er representative for mangfoldet på den kirkelige grasrota, sier BI-professor Torger Reve.

Han tilføyer:

– Til valg i Oslo bispedømmeråd skulle du helst ha doktorgrad i tillegg. Det er en tydelig indikasjon på at kirkepolitikerne ikke lenger speiler folket.

Jofrid Trandem Myhre fra Borg sier takk for seg etter seks år som kirkevalgt på toppnivå.

LES MER: Kirken ba om søndagsstengt enda en gang

– Seks år nok

– Seks år er lang nok tid. Jeg har et daglig arbeid som er krevende. Nå skal det bli deilig å ta fram en bok eller avis og ikke måtte ta fatt på de mange sakspapirene, sier Myhre. Hun tror kravet til tidsbruk er hovedårsaken til at så mange nå takker nei til gjenvalg.

Det gjør også Frøydis Indgjerdingen fra Borg:

– Jeg har kombinert kirkevervene med studier og deltidsjobber. Det har vært spennende, men litt vel mye. Når jeg etter seks år har sagt nei til en ny periode i Borg bispedømme, henger det også sammen med at jeg er på flyttefot til Oslo, sier Indgjerdingen.

LES MER: Ble grepet av viljen til å lytte

– Må prioritere

Odd Einar Dørum, tidligere kirkemøtemedlem fra Oslo bispedømme, stiller i år til valg på listen til Åpen folkekirke i Oslo.

– Det er blitt en stadig mer krevende øvelse å delta i kirkelige beslutningsorganer. Men den jobben må noen ta. Kunsten er å ha nok ballast i livet til å skjelne mellom det som er kjernen i alle dokumentene, og det som er mindre viktig, sier Dørum.

LES MER: Samles til «det gode liv» på Kirkemøtet

LES MER: – Byråkratiet på Kirkemøtet var ekstremt

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Mer fra: Nyheter