Nyheter

– Virker ­neppe mot kreft

For mange leger er cannabis fortsatt «tabu», mener Willy Pedersen.

LES OGSÅ: Avholdsfolk på cannabis-kur

Sosiologiprofessoren ved Universitetet i Oslo har forsket på cannabis-bruk i flere år, og tror det sitter langt inne for norske leger å skrive ut det narkotiske stoffet.

Vegringen handler mer om ideologiske enn rene medisinske grunner, tror professoren:

– De samme legene kan si «ta deg et glass rødvin til å sove på om kvelden», og mene at det ikke er noe farlig i det. Samtidig vil mange vil si at nettopp alkohol og tobakk er farligere stoffer, sier Pedersen, som mener cannabis ikke gir store skadevirkninger sammenlignet med andre stoffer.

Skolemedisinen først

Sosiologiprofessor Pedersen får stadig henvendelser fra nordmenn som vet at forskningen hans har gitt ham kontakter innen bransjen. De lurer på om han vet om leger som er åpne for å skrive ut ukonvensjonelle legemidler som cannabis:

– Det kan være folk med lidelser som Tourettes, eller alvorlig kreftsykdom med kraftig kvalmefølelse. De er åpne for å prøve noe annet, etter å ha opplevd at skolemedisinens legemidler ikke fungerer, forteller Pedersen, som forteller de som tar kontakt at han ikke vet om slike leger.

LES OGSÅ: 'Sniklegaliserer' marihuana gjennom reseptblokken

Han understreker at det bør være en forutsetning å ha testet vanlige legemidler for å få utskrevet medisinsk cannabis, men at norske leger uansett bør ta cannabisens virkestoffer mer på alvor.

Skepsisen snur

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, kan bekrefte at holdningene til medisinsk cannabis har vært restriktive hos norske leger. Han tror likevel er i ferd med å snu:

– Grunnen til den skeptiske holdningen er blant annet at det vitenskapelige grunnlaget for medisinsk bruk er forholdsvis beskjedent. Men holdningene har nok endret seg litt over tid. I 2013 fikk 402 nordmenn skrevet ut Sativex, ett år etter at det ble godkjent, forteller Madsen.

Han sier at Sativex, som er det eneste godkjente legemiddelet med cannabisstoffer i Norge, er godkjent til bruk ved smertefulle kramper hos pasienter med multippel sklerose. Det brukes ved en del andre tilstander uten at det er godkjent, forteller Madsen.

Kan man bruke Sativex til å behandle kreft?

– Det er nok noen som har forsøkt å bruke Sativex mot kreftsmerter. Jeg har fått et par spørsmål fra pasienter om dette. Men noen nærmere oversikt over antallet har jeg ikke.

Så dere vet ikke om det kan brukes til å bekjempe kreftceller?

– Sativex har neppe noen slik virkning, svarer fagdirektøren i legemiddelverket.

LES OGSÅ: Tar hasj-kampen på internett

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter