Nyheter

Tar hasj-kampen på internett

En nettside fra Kommunaldepartementet er blitt kuppet av cannabis-forkjempere.

De som ønsker å legalisere cannabis går nye veier for å få støtte. Nå samler de underskrifter på den kommunale nettsiden minsak.no. Nettstedet ble satt i gang på initiativ fra Kommunaldepartementet i februar 2013, for å gjøre det lettere for innbyggere å melde inn sine meninger. Siden 2003 har det vært mulig å få politikerne til å behandle en sak, hvis du har over 300 underskrifter i din kommune, eller 500 i ditt fylke.

– Meningsfullt. 29 av 85 av forslagene som har kommet inn på minsak.no, siden februar, er krav om å legalisere cannabismedisin. 20 av disse er fremmet av Norsk forening for cannabinoidmedisin (NFCM)

– Vi har hatt kampanjer med flyers og annonser på Facebook, men vi har ikke prøvd underskriftskampanjer før. Underskriftskampanjer har tidligere vært litt meningsløse, men dette er jo en underskriftskampanje som faktisk fører noe sted. Regjeringen står bak minsak.no, og da er det meningsfullt for folk å signere, sier leder for foreningen Gunnar Fornes.

Han står selv bak flere av forslagene, blant annet til -Oslo kommune. Nå venter han på at nok underskrifter for å over-sende kommunen.

NFCM ønsker at cannabis-baserte medisiner skal bli tilgjengelig på resept, at pasienter som opplever at cannabis letter deres symptomer skal få lov til å dyrke planten til eget bruk og at det skal bevilges penger til forskning på cannabisplantens medisinske egenskaper.

Alle forslag som har nok under-skrifter skal vurderes. Om det oppfyller kravene, må kommunen behandle forslaget politisk innen et halvt år. Et av kravene er at forslaget må falle- innenfor kommunens virksomhet.

Ingen myndighet. – Narkotika-politikken og hva som skal være- lovlig eller ikke er et statlig -anliggende og dermed utenfor- kommunenes beslutningsmyndighet. I dette tilfellet er det -rimelig å anta at innbygger-initiativet ville blitt avvist fordi kravet om at forslaget må gjelde kommunens virksomhet ikke er oppfylt, opplyser Ingvild Åsgård i bystyret i Oslos sekretariat.

Fornes i NFCM sier at forslagene er alvorlig ment. Han håper på en seriøs behandling, selv om også han tviler på at Oslo kommune vil støtte det.

– Jeg håper bystyret i det minste vil ta opp saken til vurdering, for den er viktigere enn mange tror. Hva som skjer i bystyret tør jeg ikke gjette på, men jeg har en skummel følelse av at den blir avvist uten noen som helst vurdering, sier Gunnar Fornes.

Initiativretten ble innført i 2003 i et forsøk på å øke folks mulighet til å påvirke politikken, men den har ikke fungert så bra som man håpet.

Avvist. – Retten til å fremme innbyggerinitiativ har vært veldig lite brukt. Man tenkte at dette skulle bli en ny kanal for å sette dagsorden, men den har blitt brukt mye mindre enn man håpet og trodde, sier Marte Winsvold ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR), som i 2008 og 2010 var med på å evaluere initiativretten for kommunal- og regionaldepartementet.

Tall fra 2010 viste at 39 prosent av alle innbyggerinitiativ ble avvist uten noen reell politisk behandling, enten av administrasjonen eller av at politikerne stemte nei til å behandle dem. Winsvold mener at en del av grunnen til dette er at kun de færrest forslagene faktisk har noe med kommunene å gjøre.

– Initiativretten gir folk rett til å fremme forslag for kommunestyret, men mye av det folk er opptatt av blir ikke avgjort av kommunene, men nasjonalt. Få vet nok om hva kommunene faktisk kan gjøre. Jeg har sett forslagene om å legalisere cannabis, og det er jo i alle fall ikke kommunen som avgjør det, så de blir helt åpenbart avvist, sier hun.

Markeringspolitikk. Lederen for NFCM medgir at å rette forslaget til en kommune ikke er veien å gå. Men han håper det likevel kan være med på å løfte frem deres synspunkter.

– Vi er interesserte i alle måter å informere folk om saken på. Jeg tror ikke enkeltkommuner vil ha mulighet til å regulere medisinsk cannabis, og at det er nødt til å diskuteres på nasjonalt plan. Jeg håper virkelig vi kommer så langt, sier Fornes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter