Nå har «Arne» (80) lyktes i å få cannabis-medisin på resept, men veien dit har vært lang. Han var lenge innom det svarte markedet, før han fant en lege som ville skrive ut cannabis til ham.
Nå sprayer han daglig rundt 4-5 doser av Sativex inn i munnen. Munnsprayen er det eneste godkjente legemiddelet som inneholder cannabis-stoffer i Norge.
Cannabis med brunost
Før han fikk Sativex, brukte han og kona det de kaller «cannabis-smør». Lenge besto Ruth og Arnes daglige kveldsmat av en skive rugsprø med cannabis-smør, og med en skive brunost på toppen.
I utgangspunktet hadde det kristne ekteparet i 80-årene vært skeptiske til cannabis, en plante som er mest kjent for å være brukt som rusmiddel. Så fikk begge kreftdiagnoser med kort tids mellomrom. Da så de seg om etter alternative behandlingsformer.
På det tidspunktet hadde det lenge versert historier i familien deres, om bekjente som hadde hatt god effekt av medisinsk cannabis mot kreft.
– Jeg begynte å lese meg opp på forskning om medisinsk cannabis. Og ble stadig mer overbevist om at det hadde noe for seg, forteller Arne.
Ideelle markedet
De valgte å prøve: Først forsøkte Arne å få fastlegen til å skrive ut medisinsk cannabis på resept. Da hverken han eller andre leger ville oppfylle ønsket hans, prøvde de andre utveier.
– Vi vegret oss for det illegale markedet, og ville nødig komme i kontakt med kriminelle miljøer, forteller 80-åringen.
I et vanlig, norsk hjem på Østlandet har Arne benket seg i sofaen med barnebarnet «Christian». Sammen forteller de om familiens vei inn på cannabis-markedet.
LES OGSÅ: Rusorganisasjoner ber Solberg stoppe hasjlobby
Det var Christian som til slutt lyktes i å få tak i cannabis for besteforeldrene.
– Vi kommer fra et kristent miljø, og hadde ingen kontakter i cannabismiljøet. Men jeg visste om en familiemann fra den samme menigheten som jeg vokste opp i. Han innrømmet for lenge siden at han røyket av og til, forteller barnebarnet.
Familievennen satte dem i kontakt med en kvinne på Østlandet, som kunne levere det hun kalte «økologisk cannabis» i ekstraktform til innkjøpspris. Christian forteller at kvinnen kjøper fra et lite nettverk med spesialiserte cannabisdyrkere. De skal være del av det de kaller «det ideelle cannabismarkedet», som skal dyrke sorter som er gode som medisin.
Oppløftende resultater
– Dere har brukt cannabis-smøret til å behandle kreft. Har cannabis-medisinen virket som dere ønsket?
– Jeg har ingen symptomer eller smerter, blodprøvene til Ruth er fine og legene er fornøyde, svarer Arne på det.
Han understreker at siden kona har en avbrutt cellegiftbehandling bak seg, er det vanskelig å vite om det er cellegiften eller cannabisen som har gjort henne frisk. Arne derimot, har kun brukt cannabis som behandling. Han er enda ikke erklært kreftfri, men sier han tok nye blodprøver senest samme dag som Vårt Land var innom: De viser nå gode verdier.
For tre måneder siden gikk Arne over til å bruke Sativex, munnsprayen som er godkjent for medisinsk bruk i Norge for MS-pasienter. I utgangspunktet er sprayen utviklet for MS-pasienter, men Arne bruker den som behandling av kreft. Det var etter at han til slutt lyktes med å finne en villig fastlege, etter flere legebytter.
LES OGSÅ: 'Sniklegaliserer' marihuana gjennom reseptblokken
Det er på grunn av fastlegen at 80-åringen ønsker å være anonym:
– Jeg er veldig redd for at legen min skal komme i trøbbel. Regimet er sterkere enn man tror: Det lyser redsel ut fra øynene på de fleste leger bare man nevner ordet cannabis. Man skal ikke gå utenom det offisielt godkjente behandlingssystemet, sier Arne.
Ønsker ikke rusen
Avholdsmannen Arne foretrekker også cannabisen han kan få fra apoteket:
– På det illegale markedet har man ikke den sikkerheten man får av godkjente legemidler. Med Sativex vet jeg akkurat hva jeg får.
Han viser til at det man får på det åpne markedet inneholder mer av stoffet THC – som er det virkestoffet som gir rus. Det ønsker ikke Arne, som foretrekker preparater som Sativex, der THC-innholdet er omtrent like stort som et stoff som kalles CBD. CBD motvirker rusen, og ansees som viktig medisinsk komponent.
– Den eneste virkningen, av både smøret og Sativexen, er en ørhet rett etter at jeg har tatt det. Det er helt ufarlig, og du forandrer ikke sinnsstemning. Man blir mindre surrete av å ta cannabisen enn å ta en pils, sier Arne.
Hysj-hysj
Både han og barnebarnet synes det er forståelig at mange blir redde når de hører ordet cannabis. De mener det er liten kunnskap om cannabisens virkestoffer utover ruseffekten.
Men noe er i ferd med å skje, sier de. Christian følger med i lukkede grupper på Facebook, der pasienter som ønsker medisinsk cannabis kan kommunisere om sine erfaringer med leger.
– Der har jeg fått høre at enkelte leger har begynt å samle informasjon under bordet om hvordan de kan hjelpe pasientene sine. De er nødt til å gjøre det i det skjulte, men ønsker å bruke kunnskapen sin, sier Christian.
Bestefar Arne legger til:
– Jeg vet at medisinsk cannabis kommer til Norge òg. Det skjer i mange andre land, kan ikke stoppes her.
LES MER OM SAKEN: – Virker neppe mot kreft