Nyheter

– Vil komme de muslimske trossamfunnene til gode

Universitetet i Oslo får sin første islamteolog.

Teologisk faktultet (TF) lyser nå ut en førsteamanuensisstilling i islamsk teologi. På sikt er håpet å bygge opp et bredere tilbud i islamske studier.

– Det er tidlig å si hvilken retning dette tar. Men vi ser konturene av å kunne tilby en egen akademisk utdanning innen islamsk teologi, som vi tror også vil kunne komme de islamske trossamfunnene til gode, sier dekan Trygve Wyller.

LES OGSÅ: – Språk er inngangen til større kulturforståelse

Applauderer Rana

Vårt Land skrev mandag om at arabiskstudier er blitt stadig mer populært. Lege, skribent og tidligere leder av Muslimsk Studentsamfunn, Mohammad Usman Rana, tok samtidig til orde for at universitetene måtte bygge opp islamologi som fagretning. Dagens språkstudier og den allmenne religionsvitenskap ga ikke nok fordypning, mente Rana.

Rana ønsket derfor et eget teologistudium ved norske universiteter, der man fordypet seg i koranstudier, historie og arabisk som religiøst språk. Han presiserte at dette skulle være noe annet enn en imamutdanning.

Trygve Wyller applauderer.

– Det er viktig at UiO nå bygger opp et tilbud som kan svare til det Rana kaller for islamologi.

– Det høres ut som du er skeptisk til ordet islamologi?

– Om vi kaller det islamologi, islamstudier eller islamsk teologi er underordnet. Når vi nå oppretter en forskerstilling, er det fordi vårt fakultet har bred kompetanse i kristen teologi, og samtidig er det på UiO en økende kompetanse i islamrelaterte studier, for eksempel arabisk, sharia, historie og islamsk teologi, sier Wyller.

TF samarbeider også med andre nordiske universiteter for å utvikle et fagmiljø i islamske studier. Både i Sverige og Danmark har det skjedd mye de siste årene. Universitetet i Lund tilbyr allerede islamologi som fagretning. Universitetet i Uppsala har i dag en egen forskerstilling i islamsk teologi og filosofi, mens København nettopp har opprettet en stilling i koraneksegese.

LES OGSÅ: – Norske universiteter må få islamologi

Utvikling

Om universitetene skal tilby imamutdanning har vært et hett spørsmål de siste årene. Venstre foreslo i 2010 å støtte opprettelsen av en akademisk imamutdanning, men ble stemt ned.

– At norsk presteutdanning har vært forskningsbasert og at teologi har vært en akademisk disiplin, har bidratt til å utvikle kristendommen i Norge. På samme måte mener at en imamutdanning bør baseres på tilsvarende vitenskapelig forskningskrav, og at dette vil være positivt for utviklingen av islam i Norge, uttalte Venstreleder Trine Skei Grande den gang.

Når TF ønsker å dyrke frem islamsk teologi som en egen disiplin, understreker Wyller at dette skal være noe annet enn en imamutdannelse.

– Å virke som imam krever også en praksisfordypning som det så langt er naturlig at islamske trossamfunn selv tar seg av.

LES OGSÅ: – Engelsklærere mangler kompetanse

MF-debatten

Wyller mener saken er et apropos til debatten om Menighetsfakultetet.

– Kritikken om at MF ikke er bibeltro nok har vært avvist både fra MF og TF. Poenget er at teologi må ha et høyt nivå og være i stand til å kommunisere med andre akademiske disipliner på en troverdig måte. Det er også da man får en teologiutdanning som er bra for kirken.

Han mener islamsk teologi tilsvarende vil kunne være nyttig for muslimske trossamfunn.

– Å bringe islam inn i det nordiske forskerfellesskapet vil kunne komme de muslimske trossamfunnene til gode. Det vil kunne bidra til å utvikle en nordisk islamsk profil. Det betyr ikke en avsvekkelse av islam, men at vi får en variant av islam som hører til i den nordiske virkeligheten.

Presteutdanning

I dag tilbyr TF presteutdanning i samarbeid med Det praktisk-teologiske seminar (PTS). PTS deler hus med, og er samordnet med TF, men er egentlig en frittstående kirkelig utdanningsinstitusjon under kirkeavdelingen i Kulturdepartementet. I forbindelse med stat/kirke-prosessen, som innebærer at kirkeavdelingen skal avvikles, er det knyttet spenning til hvem som overtar ansvaret for PTS. Universitetet har meldt sin interesse. En annen modell er at «kirken selv», gjennom Kirkerådet eller Bispemøtet tar over. Kulturdepartementets tilråding har vært meldt på gratishaugen siden i sommer.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter