Nyheter

Tror Krekar gror fast i Norge

Mulla Krekar blir sannsynligvis i Norge i uoverskuelig fremtid, tror menneskerettsekspert.

Oslo tingrett slo i går fast at politiet er i sin fulle rett til å tvangsbosette mulla Krekar utenfor Oslo. Det vil si at mullaen mest sannsynlig må belage seg på å flytte til asylmottaket på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag-kommunen Hemne.

LES OGSÅ: Forvist til Hemne

Der kan han bli boende lenge, tror Nils Butenschøn, professor ved Norsk senter for menneskerettigheter.

– Det er lite sannsynlig at mulla Krekar vil forsvinne fra Norge i uoverskuelig framtid, sier menneskerettseksperten.

Lite sannsynlig

De eneste to mulighetene for at Krekar skal bli sendt ut av landet, er enten at han utvises og returneres til hjemlandet Irak, eller at et annet land begjærer ham utlevert.

– Det siste scenarioet er ikke veldig sannsynlig. Jeg vil ikke tro at det er noe annet land som ønsker ham til seg, sier Butenschøn.

Til tross for at mullaen ble vedtatt utvist fra Norge allerede i 2005, har det ikke vært mulig å sende ham ut. Irakiske myndigheter har ikke kunnet garantere at Krekar ikke vil bli henrettet eller torturert dersom han returneres. Så lenge norske myndigheter ikke får en slik garanti, vil det være i strid med Norges folkerettslige forpliktelser å sende ham tilbake.

LES OGSÅ: Krekar kan tvangsflyttes

Alternativet er å utlevere mullaen til et annet land. Både Tyskland, Sveits, Australia, og nå senest Italia har vært lansert som alternativer, foreløpig uten hell. Hverken regjeringen Stoltenberg eller Solberg har lyktes i sine forsøk på å sende Krekar ut av landet.

Ikke så forferdelig

– Kan vi risikere at mulla Krekar kommer til å bo i Norge i all tid framover, og dø i Norge som en gammel mann?

– Ja, og det er ikke sikkert det er et så forferdelig scenario heller, sier Butenschøn, og viser til at det er forskjellige oppfatninger om hvor aktivt mullaen arbeider innenfor ekstremistiske grupperinger i dag.

LES OGSÅ: Sterk asyl-harme i KrF-rekkene

Menneskerettseksperten tror uansett Krekar vil bli å finne i Kyrksæterøra i flere år framover:

– Bare tenk på hvor mange år denne saken har rullet og gått allerede.

Han ser kun for seg ett scenario der Krekar kan sendes ut av landet: Dersom norske myndigheter får i havn en ordning med selvstyremyndighetene i irakisk Kurdistan. Hvorvidt det er realistisk, synes Butenschøn imidlertid er vanskelig å si.

– Det er klart at myndighetene vil fortsette å arbeide for å få ham ut av landet, men det kan ta veldig lang tid. Forholdene er veldig uoversiktlige i Irak. Nå er selve statskonstruksjonen under angrep, og vi vet ikke hvordan den kommer til å være om noen år. Her kan veldig mye skje.

Det bekrefter Kjetil Selvik, Midtøsten-spesialist og seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt. Han mener det er helt umulig å forutsi hvordan situasjonen kommer til å utvikle seg i Irak de neste årene.

– Usikker utvikling

– Utviklingen i Irak er veldig usikker framover. Det kommer til å ta flere år før vi ser hvor dette bærer hen, og vi får en normalisering av situasjonen. Vi vet enda ikke om Irak vil overleve som stat.

LES OGSÅ: Her er Krekar-nytt

– Er situasjonen i Irak så ustabil at alle irakiske borgere­ som sendes tilbake løper en stor ­risiko, eller er det mest av alt ­risikabelt for en mann som mulla Krekar å komme tilbake?

– Det er en risiko forbundet med å sendes til et land i krig, som gjelder for alle. Også er det noen risikoer som gjør visse grupper spesielt utsatt. Det kommer nesten an på hvem som kontrollerer det området i Irak som man sender vedkommende til.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter