Nyheter

Planlegg jobb mens du studerer

Det holder ikke alltid med en god utdanning. Vel så viktig er hva du gjør ved siden av studiene.

Har du arbeidserfaring og har vært aktiv i studentforeningene blir du nemlig straks mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Det forteller leder for Karrieresenteret på Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten.

Han har dette rådet til studentene som ikke vil havne i arbeidsledighetskø når de er ferdig på universitet eller høyskole:

– Fullfør graden din med så gode resultater som mulig. Men kompetanse er mer enn kunnskap. Arbeidsgiveren ser etter en helhet, og derfor er det viktig å gjøre noen kloke grep underveis i studiet. Hvis du skaffer deg erfaring underveis stiller du sterkere i søkerbunken, sier Hellsten.

LES OGSÅ: Ta videregående i Frankrike

Overutdannet? Det var rett etter jul at sosiologistudenten Hedda Refsum skrev et innlegg i Aftenposten som fikk stor oppmerksomhet. Refsum konkluderte med at arbeidserfaringen hun hadde var viktigere enn utdanningen for å få en jobb. «Av og til føler jeg meg nesten lurt», skrev sosiologistudenten om hvordan høyere utdanning var blitt presentert som nøkkelkortet til arbeidslivet.

Innlegget sammenfalt med NHOs årskonferanse som hadde «læringslivet» som tema, og tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) som advarte mange unge mot å velge feil utdanning og havne i «studiefella».

Men Gisle Hellsten advarer derimot mot å tro at høyere utdanning er en felle.

– Det er ikke riktig at vi overutdanner befolkningen. For de aller fleste vil det være et gode å studere. Man lærer å sette seg inn i svært krevende problemstillinger. Denne analytiske kompetansen er svært verdifull. Det som imidlertid er vanskelig for mange i møte med arbeidsgivere, er å forklare hva man kan. Dette gjelder nok særlig humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag hvor du ikke blir utdannet til en spesiell profesjon, slik som dem som tar medisin eller ingeniørfag.

LES OGSÅ: Her er studiene som gir deg jobb

Her på Karrieresenteret formidles jobbtips til Oslos studentmasse. Her henger oversikter over ledige stillinger, og du kan du få hjelp til alt det praktiske rundt å søke jobb: Fra å skrive søknad til å forberede deg til intervju. Men Hellsten skulle helst sett at mange kom innom ham for å få råd langt tidligere i studieløpet om hvordan de bygget en CV som skiller seg ut.

Erfaringen som er klok å ha, er eksempelvis kjennskap til dataprogrammer, økonomiforvaltning, eller å organisere møter.

Praktiske oppgaver. – Dette er praktisk kunnskap som arbeidsgivere ofte legger vekt på, forklarer Ina Hjetland.

Hun kommer fra rekrutteringsfirmaet Manpower, som formidler jobber til studenter.

– Har du eksempelvis vært økonomiansvarlig, eller hatt ansvar for å organisere arrangementer har du opparbeidet deg kunnskap som vil være nyttig i mange av jobbene som vi formidler, forklarer Hjetland.

Det er spesielt korte vikariater som er aktuelle for studentene. Marit Flood Aakvaag (28) som nylig har tatt master i samfunnsgeografi har møte med Hjetland når Vårt Land er på besøk.

– Jeg ble ferdig i november, og har siden søkt på utlyste stillinger og sendt åpne søknader, forklarer Aakvaag.

Men mange av jobbene Aakvaag søker på krever relevant arbeidserfaring, og nå håper hun at et vikariat kan gi henne det som kreves for å få drømmejobben.

– Hva forventer du deg av en jobb?

– Utfordringer, og at jeg får bruke engasjementet mitt for klimaspørsmål og ungdom. Det er viktig for meg å kunne føle meg nyttig, sier 28-åringen.

Innsats. En av dem som har nemlig klart å skille seg ut i en søkerbunke er Christian Osorio fra Kristiansand. Osorio, som studerer statsvitenskap, skal på intervju til en praktikantstilling hos en kjent internasjonal organisasjon som jobber med helsespørsmål.

Hos karriererådgiver Anne Elisabeth Fyhn Sivertsen får 22-åringen hjelp til å finpusse intervjuteknikken. Med både erfaring fra studentforeninger og ekstrajobber på CV-en, har Osorio følgende råd til andre studenter som også vil bli lagt merke til:

– Arbeidserfaring er viktig. Men det handler samtidig om innsats. Ta alle jobber på alvor, selv om det for eksempel er en butikkjobb uten direkte relevans for det du planlegger å jobbe med. Slik får du gode referanser med deg videre, sier Osorio.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter