Nyheter

Oljefond-innstilling skuffer Kirkens Nødhjelp

Men WWF-Norge ser politisk kursendring, og tror det bare er spørsmål om tid før Oljefondet investerer direkte i fornybar energi.

I dag offentliggjorde Stortingets finanskomité sin innstilling om forvaltningen av Oljefondet, Statens pensjonsfond utland (SPU).

– Innstillingen er skuffende på alle felt. Det eneste positive er at Etikkrådet reddes, sier Wenche Fone, leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

– Jeg er glad. Denne innstillingen viser at alle partiene er enige om å åpne for at Oljefondet kan investere direkte i fornybar energi, sier Lars Erik Mangset, rådgiver innen bærekraftig finans i Verdens villmarksfond, WWF-Norge.

Investere direkte, ikke via børs. Mangset viser til at et mindretall av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i innstillingen ber regjeringen få en ekspertvurdering av «hvordan SPU kan øke sine investeringer innen fornybar energi, inkludert infrastruktur til produksjon og distribusjon av fornybar energi». WWF-Norge ser dette i sammenheng med at Høyre på sitt landsmøte nylig vedtok at partiet vil: «Opprette et nytt mandat for direkteinvesteringer for fornybar energi under Statens pensjonsfond utland, med de samme krav til forvaltning som fondets øvrige investeringer».

– Det vi ser nå, er at alle partiene i prinsippet er enige om at dette er lurt å gjøre. Nå må de finne en politisk arena for å få det til, sier Mangset.

LES OGSÅ: Utfordrer Høyre til grønne investeringer

Han mener at selv om de rødgrønne partiene i sitt forslag bare ber om en utredning, er det viktige at de ønsker å få utredet investeringer i «infrastruktur til produksjon og distribusjon av fornybar energi».

Oljefondet kan investere i fornybar energi gjennom selskaper som er notert på børs. Men Mangset understreker at det finnes få rene fornybarselskaper på verdens børser. Derfor mener han at det vil ha stor betydning hvis Stortinget åpner for at Oljefondet kan investere i virksomheter innen fornybar energi som ikke er børsnotert.

– Dette vil være en svært viktig endring for Oljefondet og norsk formueforvaltning, og kan bidra til store ringvirkninger ut over hva Oljefondet gjør selv. Ved at Oljefondet investerer, kan det føre til at de kommersielle mulighetene blir mer attraktive for andre. Infrastrukturinvesteringer i fornybar energi kan gi god avkastning for en investor som Oljefondet som har tid til å vente til investeringene kaster av seg, sier han.

'Løftebrudd'. Kirkens Nødhjelp er skuffet over at Stortingets finanskomité ikke går inn for at mer av Oljefondet investeres i fattige land.

– Dette er et løftebrudd fra regjeringens side. I regjeringserklæringen lovte den å etablere et eget investeringsprogram for fattige land innen Oljefondet. Det er temmelig paradoksalt at det er SV som går inn for å redde regjeringens eget løfte, sier Wenche Fone i Kirkens Nødhjelp.

Hun hadde også håpet at finanskomiteen vil be om etiske retningslinjer ikke bare for aksjene som Oljefondet eier, slik som i dag, men også samme etikkregler for investeringene i statsobligasjoner.

– Vi er overrasket over at ikke flertallet på Stortinget ser det paradoksale i at en vesentlig del av Oljefondets investeringer ikke omfattes av de etiske retningslinjene, sier hun.

Beholder Etikkrådet. Kirkens Nødhjelp synes det er positivt at finanskomiteen innstiller på å beholde Etikkrådet, selv om beslutningen om å trekke ut selskaper skal flyttes fra Finansdepartementet til Norges Bank.

– Denne vaktbikkjefunksjonen kommer bare til å bli mer viktig jo større Oljefondet blir. At komiteen krever åpenhet om etikkrådets tilrådinger, er også positivt, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter