Nyheter

– En stor feil fra verdenssamfunnet

Helseminister Bent Høie mener ebolakatastrofen er mye større enn den kunne vært hvis verdenssamfunnet hadde reagert tidligere og på en annen måte.

Verdenssamfunnet kom ikke raskt nok på banen for å bekjempe ebola, erkjenner helseminister Bent Høie (H).

LES OGSÅ: Tilstanden er stabil for ebolasmittet norsk hjelpearbeider

Søndag deltok han og statsminister Erna Solberg (H) på et møte hos Leger Uten Grenser i Oslo for å få en oppdatering om spredningen av ebola og kampen videre.

– Jeg tror vi nå kan erkjenne at vi kom for sent på banen, og at dette i utgangspunktet var en stor feil fra verdenssamfunnet. Det har gjort denne katastrofen mye større enn den kunne vært hvis vi hadde reagert på en annen måte, sier Høie til NTB.

Helsearbeider smittet i Texas

En helsearbeider ved sykehuset Texas Health Presbyterian i USA har testet positivt for ebola, etter å ha behandlet en pasient som døde av viruset onsdag.

Helsearbeideren varslet om lav feber fredag kveld, og ble da isolert og henvist til testing, opplyser sykehuset i en uttalelse søndag.

Vedkommende har behandlet en ebolasmittet mann som var innlagt på sykehuset, og testet positivt for ebola i en forberedende test, ifølge sykehuset.

– Vi visste at et nytt tilfelle kunne bli en realitet, og vi har forberedt oss på denne muligheten, sier lege ved sykehuset, Dr. David Lakey.

– Vi styrker teamet i Dallas og jobber svært nøye for å unngå videre spredning, sier Lakey videre.

LES OGSÅ: Ebolafrykten sprer seg i Europa

Ebolasmittet døde

Onsdag denne uken døde en ebolasmittet pasient fra Liberia, som var innlagt ved sykehuset. Mannen ble trolig smittet i Liberia før han reiste til USA via Brussel 19. september. Han lå i full isolasjon siden 28. september, og ble behandlet med det eksperimentelle medikamentet brincidofovir.

Mannen var den første personen som fikk påvist det dødelige viruset på amerikansk jord.

Amerikanske myndigheter er i ferd med å trappe opp tiltakene for å forhindre spredning av det dødelige viruset.

Lørdag startet medisinske team undersøkelser av reisende fra de tre landene i Vest-Afrika som er hardest rammet. på JFK-flyplassen i New York.

LES OGSÅ: Mener NRK blir tatt av 'direkte-hysteri'

Advarer helsepersonell

Ebola-spesialister har advart om at flere helsearbeidere i vestlige land vil bli smittet av det dødelige viruset, selv om landene har et moderne helsevesen.

I Spania er til sammen 15 personer innlagt til observasjon på et sykehus i Madrid grunnet frykt for ebolasmitte, etter at sykepleieren Teresa Romero ble syk etter å ha behandlet to eldre spanske misjonærer som ble smittet av ebola i Vest-Afrika.

Romero er imidlertid på bedringens vei, ifølge opplysninger fra sykehuset.

LES OGSÅ: – Et bilde av et barn uten foreldre sier mer enn tusen intervjuer

Norsk hjelpearbeider stabil

Over 4.000 mennesker har mistet livet etter at ebolasmitten begynte å spre seg i Vest-Afrika, hvor Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet.

Også en norsk hjelpearbeider fra Leger Uten Grenser er smittet. Hun får nå behandling på Oslo universitetssykehus. Lørdag opplyste sykehuset at tilstanden hennes er stabil.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter