Nyheter

Mener NRK blir tatt av ‘direkte-hysteri’

– Det tyder på manglende visjoner, mener førstelektor ved Markedshøyskolen.

– Det blir vanskeligere for publikum å skille mellom viktig og uviktig, fordi det går inflasjon i direktedekningen, mener førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl-Fredrik Tangen.

Da Petter Northug i går ble dømt til 50 dagers fengsel for fyllekjøring, dekket de store mediehusene rettsaken minutt for minutt. Mandag ble Norges første ebolapasient fulgt av pressehelikoptre og TV-team fra flyplass til sykehusseng.

Stadig flere mediehus vier kjendiser og nesten-ulykker storstilt TV-dekning på direkten. Utviklingen skjer samtidig med at nettavisene profesjonaliserer TV-virksomheten sin, ifølge Tangen. De løper i flokk etter VGTVs «sjokk og vantro»-dekning, og vil komme tapende ut, mener han.

– Det tyder på manglende visjoner, sier Tangen.

LES OGSÅ: Omstridt TV 2-reality tatt av skjermen

«Fordummende»

Dekan ved Høgskolen i Lillehammers TV-avdeling, Hege Michelsen, synes den storstilte direkterapporteringen fra Northug-rettssaken er «fordummende». I kappløpet om å være først ute med direktebilder blir det mindre tid til refleksjon og kritisk journalistikk, mener dekanen.

– Live-dekningen merkes i nettavisene med egne symboler. Det pulserer. Det er et eget liv rundt det å være på direkten. Du kan være øyenvitne via mobilen din. Jeg tror også det skaper en slags rus for journalisten selv å rapportere direkte, sier Michelsen.

Før snakket man om et «Kodak-øyeblikk», forklarer Karl-Fredrik Tangen.

– Å fotografere noe løftet det til et nytt nivå. Slik var det også for TV. Det å gå direkte var et tegn på at noe var virkelig viktig, sier han.

Tangen mener medieutviklingen nå befinner seg i en mellomfase. Forestillingen om at direktesending betyr at noe er ekstra viktig henger igjen hos publikum, mens den teknologiske utviklingen gir tilgang til metoden for å opphøye begivenheter i ubegrenset monn.

LES OGSÅ: Biskop velsigner preste-arrangert ekteskap

Big Brother 13

I dag er det en utbredt oppfatning at medieforbruket vil individualiseres, ifølge Tangen. Publikum kan velge og vrake i skreddersydde tilbud.

– Men det er ikke slik media fungerer. Media skaper de felles referanserammene. Jo mer som filmes live på denne måten, desto mindre vil være verdt for alle å følge med på. Når det blir Big Brother sesong 13 har ingen ved lunsjbordet sett det, og da har det ingen kraft, sier Tangen.

Nå er det avgjørende at man klarer å finne en måte å skille «det alvorlige fra det mindre alvorlige, det høytidelige fra det uhøytidelige», mener førstelektoren.

– Autoritet er en begrenset ressurs. Filming og distribusjonskanaler er ikke det, sier Tangen.

NRK svikter

Her kunne NRK spilt en rolle, mener han.

– Du ser hvor folk søker når de tror det har hendt noe alvorlig. Det er til NRK. Man kan se for seg at det vil skje et samspill mellom kanaler med publikumstroverdighet og gjennomslag hos de gode kildene, sier Tangen.

Men det er ikke nødvendigvis det som skjer. NRK har kjørt en omfattende direktedekning av rettssaken mot Petter Northug. Da et fly, som muligens hadde et punktert landingshjul, skulle lande på Gardermoen, avbrøt NRK sendeplanen for å vise landingen direkte.

– Jeg føler NRK løper for mye etter de andre. De må tenke gjennom hvordan de skal møte den konkurransen som kommer fra andre medier på TV. Jeg mener seriøsitet er veien å gå.

Er ikke NRK seriøse?

– Noe av grunnen til at Dagsrevyen mistet seere, er at de la seg nærmere TV2-nyhetene. De vil miste flere når de nærmer seg VG-netts livehysteri. NRK har kraften til å bestemme hva som er viktig og uviktig, men klarer hele tiden å undergrave troverdigheten sin ved å kjøre fram det uvesentlige. Nå synes jeg alle løper litt den samme veien. Det blir så hysterisk, fordi de ikke har noen overordnet strategi, sier Karl-Fredrik Tangen.

– Ikke enig

– Jeg er nok ikke enig i den grunnleggende analysen han har av nyhetsformidling i vår digitale verden, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

– I tillegg til oppsummerende og mer fordypende dekning, er det i dag en helt annen forventning til en løpende oppdatering gjennom nett og mobil.

Karl-Erik Tangen kritiserer nettopp flaggskipet Dagsrevyen for å løfte fram uvesentligheter?

– Det er jeg rett og slett ikke enig i. Dagsrevyen har i større grad fått en fordypende og oppsummerende rolle.

Hvorfor brukte NRK så mye plass på Petter Northugs rettssak og på flyet som skulle foreta en kontrollert nødlanding på Gardermoen?

– Jeg mener nødlandingen var en stor og vesentlig nyhetshendelse. Det var nesten 200 mennesker om bord. En tett og løpende dekning av Northug-rettssaken er helt naturlig ut fra den store interessen. Så kan man alltids diskutere hvor stor dekningen skal være.

– Nyttig å diskutere dimensjonene

Skal NRK la seg lede av publikum? Tangen synes å antyde at NRK i større grad selv må avgjøre hva som er vesentlig?

– Det er klart det skal være andre forventinger til NRK som allmennkringkaster, men det blir litt rart om vi begrenser oss på nyheter med stor folkelig interesse, eller som noen mener ikke er «viktige nok». Nyhetsjournalistikk er også å formidle løpende nyheter. Både bredde og fordypning er rettesnorer for NRK.

– Det er alltid nyttig å diskutere dimensjonene ved dekningen, sier VG-redaktør Helje Solberg.

Hun synes ikke Karl-Fredrik Tangen treffer med sin beskrivelse av VGTV som «sjokk og vantro»-dekning og «live-hysteri».

– Denne uken har vi hatt tunge livesendinger om ebola, statsbudsjettet og Northugs rettssak - alle av stor offentlig interesse. Disse har VG dekket bredt i alle våre plattformer. I direktesendingene har vi hentet inn et bredt utvalg intervjuobjekter, som har bidratt til å sette sakene inn i en bedre sammenheng. Dette kommer vi til å fortsette med.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter