– Religioner er som valper

Forfatter Gro Dahle er like glad i dem alle.

Min tro

Sammenlikningen er det nærmeste den både dyre- og religionsglade forfatteren Gro Dahle kan komme for tiden.

- En av kongepudlene våre har nettopp fått valper, sier hun med strålende blikk bak de runde brilleglassene.

Vi har akkurat møtt henne i sentrum på den lille øya Tjøme i Vestfold. Bare få meter unna ligger trehuset hvor hun i snart 20 år har bodd sammen med ektemannen og illustratøren Svein Nyhus. Dahle er ikke akkurat vanskelig å få øye på blant folkemylderet. Et stort smil, en smittende latter og to tynne, grå musefletter har etter hvert blitt signalementet til 48-åringen. Denne dagen, og for anledningen, har hun dessuten tatt på seg en knæsj turkis genser med den hinduistiske elefantguden Ganesha påtrykket. Ikke fordi hun favoriserer trosretningen.

- Jeg synes bare at det er så gøy med religion, forklarer en lattermild forfatter i bilen. Vi er på vei til det hun synes kan være en passende apokalyptisk ramme for intervjuet: Verdens Ende, også kjent som sydspissen av øya.

Munter-melankolsk. Navnet er ikke dystrere enn at det først oppstod blant de første sommergjestene som besøkte stedet på begynnelsen av 1900-tallet. Benevnelsen låter imidlertid godt i ørene på en forfatter som har fått flere av sine bøker anmeldt med karakteristikker som «munter-melankolsk», «galgenhumoristisk klo» og «mollstemt drama».

I forfatterskapet inngår 22 bøker for barn. En av dem,Sinna mann, ble i fjor filmatisert av Anita Killi, og fikk stor medieoppmerksomhet da kong Harald fortalte at han gråt under premieren.

Mest kjent er hun likevel for voksenbøkene sine. Deriblant både dikt og fortellinger, sakprosa, gjendikning og radioteater. Den andre romanen, Blomsterhandlersken, kommer ut i oktober på Cappelen forlag. I den, som i de andre bøkene hennes, finnes små hint av religion. Og særlig kristendom. Hovedpersonen i den kommende boken er for eksempel stadig på jakt etter å se både engler og brennende busker.

Mening med livet. - Allegoriene er spor av kjærlighet. Jeg er veldig glad i kristendommen, sier Dahle, som er raskt ute med å understreke:

- Og jeg er glad i islam. Og glad i jødedommen. I buddhistmen. I hinduismen. Jeg er glad i hver eneste valp.

For hvordan kan man vite at det man tror på er det eneste rette?

- Å velge en religion, betyr å utelukke en annen, og det synes jeg er arrogant. Alle religioner er fine, sier hun, og skynder seg å legge til:

– Og alle er dårlige.

Les resten av intervjuet med Gro Dahle i papiravisen lørdag.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Min tro