Besøk av DevoldFabrikken (Langevåg, Ålesund). Portretter av Gro Naalsund i Devold og Ole Andreas Devold.
DEVOLD: Ole Andreas Devold tok tekstilutdannelse i England og begynte i 1969 i bedriften som hans tippoldefar startet. Niels Devold var en god venn av Hans Nielsen Hauge.

Guddommelig velstand

GUDS ENTREPRENØR: En av Hans Nielsen Hauge kamper med seg selv, var en sterk lyst til rikdom. Han fant et slags svar. Uten det hadde antagelig ikke tekstilbedriften Devold på Sunnmøre sett dagens lys.

Publisert Sist oppdatert

– Hvorfor ulla ikke er det åttende underverk – det skjønner ikke jeg, sier Ole Andreas Devold.

Han står i museet inne i Devoldfabrikken og forteller. Devold bruker hendene for å forklare, og svinger seg nesten som en danser når han skal vise noe. Her står store vever, strikkemaskiner, en statue av hans oldefar Ole Andreas, klassiske Devold-varer som blåtrøya og rødlua – og et stemplingsur.

Fabrikkpipa ruver over Langevåg, et tettsted tre mil fra Ålesund. Her var det bare noen få gårder og en håndfull mennesker før tekstilbedriften Devold tidlig på 1800-tallet kjøpte jord fra storgården Molvær. For Ole Andreas Devold er fortellingen om «firmaet» både hans familiehistorie, yrkesliv – og navn. I sin tid het bedriften O. A. Devold. At bestefaren, oldefaren og tippoldefaren var haugianere, vet han godt. Selv ble han pensjonist i 2013, men stiller som historieforteller.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS