Dette lille jernet steker nattverdsoblater til hele landet

NATTVERD: På et lite rom og med et lite jern i Diakonissehuset i Oslo produseres det hellige brød til hele Norge. Vi besøkte landets mest eksklusive bakeri.

Det eneste stedet i Norge som baker oblater. På Diakonissehusets Gjestehus har oblater blitt laget de siste 130 årene.
LANG TRADISJON: På Diakonissehusets Gjestehus har oblater blitt laget siden 1888.
Publisert Sist oppdatert

Da pandemien slo inn over landet i 2020 var det mange som ble rammet, blant dem også oblatbakeriet på Diakonissehuset i Oslo. Salget av nattverdsoblater falt på sitt verste med hele 80 prosent som følge av nedstengningene. Noe slikt har aldri hendt før i bakeriets historie – og den er lang.

I hele 133 år har de bakt disse hvite, små, tynne og hellige brødene som symboliserer Jesu legeme, og i alle disse årene har de stort sett blitt bakt på akkurat samme måte, med unntak av det elektriske uttaket medarbeiderne nå benytter seg av og en jevn oppgradering av utstyr.

Alt er likevel manuelt. Ingenting er automatisert. Tvert imot, for det er ganske så utrolig når man først får øye på det ene lille jernet som steker alle oblatene. På ett år kan jernet med plass til bare 66 oblater stå for godt over én million stykker. Alene.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP