Reportasje

Sist ble den eneste søkeren vraket. Nå har tre søkt jobben som sokneprest

SØKER PREST: Tidligere i vår valgte Agder og Telemark bispedømme å vrake den eneste søkeren. En kulturprofil står på den nye søkerlista til sokneprestjobben i Åmli.

– Folk som har passert 70 år pleier vanligvis ikke å søke slike jobber. Men jeg har ikke noen limit for det, sier prest og kulturprofil Ivar Skippervold.

Han er én av tre som nå har søkt jobben som sokneprest i Åmli.

Ansatte ikke kvinneprest-skeptiker

Tidligere i vår valgte Agder og Telemark bispedømme å lyse ut stillingen på nytt, heller enn å ansette Vidar Nes Mygland, som var den eneste som hadde søkt jobben.

Nes Mygland fortalte til Vårt Land at han ikke fikk noen begrunnelse for avslaget, men at han ikke kunne se annen grunn enn at det skyldtes at han ikke ønsker nattverdsfellesskap med kvinnelige prester.

– Jeg er veldig lei for dette, og synes det er dumt og trasig, sa Nes Mygland til Vårt Land i april.

Nå er fristen for den nye utlysningen ute. De tre søkerne er:

  • Jarle Bryne (42), Prostiprest Orkdal prosti
  • Gerd Solveig Rannestad (58), Vikarprest/ekstravakt
  • Ivar Skippervold (72), Rektor/pastor/musiker/forfatter, Lillesand
Ivar Skippervold

– Lever etter to M-er

– Jeg har søkt fordi jeg har sabla lyst. Jeg har vært prest i til sammen seks år, og det er den beste jobben jeg har hatt. Det er fantastisk å kunne dykke ned i teologi, gå på gamlehjem og synge litt for de eldre, og konfirmanter er moro, sier Ivar Skippervold.

Skippervold forteller at utlysningen sammenfalt med at han nå er ferdig med en del prosjekter: Han har skrevet skolebok om Hans Nielsen Hauge for mellomtrinnet, laget en plate med Hauge-tolkninger, og gjenreist kulturhuset Arken, etter en brann i 2016.

– Jeg har alle år levd etter to M-er: moro og mening. Jeg føler meg kraftfull, og at jeg har stor arbeidslyst og mye å gi.

Kvinnelige prester? – Står på Bibelens grunnfortelling

Skippervold sier han har fulgt med på debatten om kvinnelige prester i Den norske kirke, som er viklet inn i bakteppet for utlysningen han nå har søkt på.

– Jeg har fulgt med på det. I dette spørsmålet står jeg på Bibelens grunnfortelling: Det var kvinnene som var de første til å se og fortelle om Jesu oppstandelse, og Paulus er tydelig på at vi alle er ett i Jesu kjærlighet. Så jeg har aldri forstått at kvinner ikke skulle kunne være prester. Det er dette som er den dype tradisjonen i kirka, men så har det kommet til andre tradisjoner underveis, på grunn av menns ønske om makt.

Bispedømmet var spent på antall søkere

En av søkerne Skippervold konkurrerer med, er vikarprest Gerd Solveig Rannestad.

– Det er moro hvis hun får den. Og det samme gjelder den andre mannlige søkeren. Jeg stiller meg disponibel, men jeg gråter ikke hvis jeg ikke får jobben, sier Skippervold.

Saken skal opp bispedømmerådet 9. juni. Her vil det avgjøres hvem som får stillingen.

– Forrige gang var det én søker. Derfor var vi spent på søkermengden da stillingen skulle lyses ut på nytt. Nå kan vi konstatere at det har vært tre søkere, sier stiftsdirektør Aslak Wegge i Agder og Telemark bispedømme.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje