Verden

Vil redde «ekteskapet» USA fra skilsmisse

USA: Natalie Abbas og Jim Carpenter er ambassadører for et prosjekt som vil bygge bro over et splittet USA. En gleder seg til fire år med Biden, den andre mener valget var rigga.

Det var helt usannsynlig at de noen gang skulle møtes. Å sitte sammen for å se innsettelsen av Joe Biden og Kamala Harris, var enda mer absurd.

Natalie Abbas og Jim Carpenter i Maryland står på helt motsatt side politisk. De er ikke enige om hva som er fakta. De deler ikke vokabular. De bruker de samme ordene, som sannhet, bevis, patriotisme. Men de er ikke enige om hva disse ordene inneholder og betyr.

Likevel møttes de, etter en lang korona-pause for å se Joe Biden sverge på den gamle familiebibelen fra 1800-tallet.

Demokraten og kvekeren Jim Carpenter er en pensjonert statistiker. 73-åringen mener valget i høst er som det er: Biden vant. Natalie Abbas er 59 år gammel, og mener valget ble stjålet fra Trump, det er hun helt overbevist om. Like overbevist som hun er i troen på Gud. Abbas følger med på Q`Aanon-konspirasjoner, og kaller seg en «digital kriger».

Han gleder seg til innsettelsen, hun håper helt til det siste at det ikke vil skje.

– Står overfor en avgrunn

Men noe brakte Natalie Abbas og Jim Carpenter sammen. Begge to mener at USA står ovenfor et skille.

– Før rant det en liten bekk mellom oss. Nå er det en avgrunn, sier Abbas.

Begge er med i grasrotorganisasjonen «Braver Angels». Den oppsto etter valget i 2016. Da mente grunnleggeren av organisasjonen, professoren og familieterapeuten Bill Dohorty at noe måtte gjøres. Han følte at hele nasjonen sto foran en skilsmisse, og tenkte på alle de timene han hadde sittet overfor ektefolk i trøbbel, og hvor ille det var når de trakk seg tilbake til hver sin verden. På sosiale medier så han hvordan folk som til og med var i familie med hverandre, skrev: Er du ikke enig, blokker meg som venn.

Jeg bare puster dypt og sier ok. Jeg må ikke tro på henne, men jeg vet det er hennes virkelighetsoppfatning.

—  Jim Carpenter (73)

Amerika er som et ekteskap som går skikkelig dårlig, eller en familie i krise, mente han, og sammen med to venner startet han Better Angels, som i fjor skiftet navn til Braver Angels.

Kunne noen av teknikkene og teoriene Dohorty har utviklet om skilsmisse og familier i konflikt, brukes for å reparere den amerikanske «familien»?

Natalie Abbas keeps two televisions on, one tuned to Newsmax and the other to FoxNews, in her home in Myersville, Md., Tuesday, Jan. 19, 2021, the day before the presidential inauguration. As a member of Braver Angels, Abbas, who believes the election was stolen, meets regularly with a neighbor who cheers Biden as the rightful winner, to ponder the greatest challenge facing Biden and American society: how can they find common ground if they no longer exist in the same reality? (AP Photo/Cliff Owen)

For de tre vennene var ikke bekymret for at folk var uenige politisk. Men at liberale og konservative i økende grad betraktet den andre siden som umoralske, uintelligente og ondsinnede. Og at færre og færre ønsket å snakke konstruktivt sammen.

Grunnlaget er det de kaller patriotisk empati: Tanken om at din kjærlighet til landet viser seg i omsorg for dine medborgerne.

4500 mennesker meldte seg på det første nettarrangementene, og siden har de bare vokst.

Kan ingenting om hverandre

De siste fire årene har Braver Angels arrangert workshops, seminarer og diskusjoner over hele landet. En sommer reiste de på bussturné med programmet. Alle møter har like mange av «blå» (demokrater) og «røde» (republikanere) deltagere.

Tallene forteller at det er behov for ekteskapsterapi for landet: Bare to prosent av Biden-velgerne - og like få Trump-velgere mente at den andre siden forsto dem. Det kom fram i en undersøkelse fra Pew Research Center i november. Andre målinger viser at republikanere vet lite om hva demokrater tenker og mener, og motsatt. Amerikanske familier tilbrakte også kortere tid sammen under Thanksgiving. De orket ikke krangle om politikk rundt middagsbordet. Noen orker ikke kontakt i det hele tatt med slektninger som stemmer på en annen enn de selv.

Natalie Abbas sits at her dining room table, in her "Command Post," in Myersville, Md., Tuesday, Jan. 19, 2021, the day before the presidential inauguration. Abbas, 59, says her conviction that the election was stolen from Trump is as strong as her belief in God. (AP Photo/Cliff Owen)

Ble syke av valget

I 2016 opplevde forfatteren og parterapeuten Steven Stosny - også i Maryland - noe han ikke hadde sett før: Stress, angst og sinne blant pasientene økte voldsomt under valgkampen. De var fortvilet og tok det ut på hverandre, sa Stosny og lanserte uttrykket «election distress disorder».

Symptomene er at du leser alt du kommer over om valget, snakker om det til alle som vil, eller ikke vil, høre på. Og krangler mer med dine nærmeste.

Før rant det en liten bekk mellom oss. Nå er det en avgrunn

—  Natalie Abbas

Det var enda verre høsten 2020.

– Du vet du lider av det hvis du kjenner at kroppen blir anspent når du skal skru på nyhetene på fjernsyn, har han sagt.

For Braver Angels-grunnleggeren Dohorty er det å snakke til hverandre med respekt viktig.

I hans «politiske terapi» er det ikke meningen å overbevise noen om å komme over på den andre siden. Men begge sider må ta ansvar for sin rolle i krangelen.

Det gjelder i høyeste grad i familier. Familiebånd er viktigere enn politisk uenighet, sier han, og råder folk til å unngå å sette merkelapper på hverandre. Ikke bruk ord som «rasist» og «fake news».

Han drar det videre til landet - som en, amerikansk familie:

– Vi sitter ved samme bord. Se for deg et stort bord på Thanksgiving. Hvis vi viser bort folk fra bordet på grunn av deres politiske synspunkter, vil vi miste evnen til å fungere som et land, sier Dohorty til CBS.

Jim Carpenter hørte om Braver Angels, og ville starte en lokal versjon i hjembyen. Da han søkte etter en republikaner å snakke med, svarte Natalie Abbas. Sammen har de blant annet hatt seminarer og workshops på det lokale biblioteket.

Jim and Letty Carpenter walk in a field near their home in Frederick, Md., Tuesday, Jan. 19, 2021. Jim, who cheers Biden as the rightful winner, is a member the Braver Angels program and meets regularly with neighbor Natalie Abbas, who believes the election was stolen, to ponder the greatest challenge facing Biden and American society: how can they find common ground if they no longer exist in the same reality? (AP Photo/Cliff Owen)

Trenger tapperhet

Ingen av dem regnet med å omvende den andre, men begge tror at det å prøve å forstå den andre siden, er den eneste måten å hindre at landet blir splittet for alltid.

– Vi har lite felles, men har oppdaget av vi ler og hygger oss sammen mange ganger. Vi er levende bevis på vi kan komme sammen, sier Abbas.

Han tror han er det, men han er ikke vår legitime president.

—  Natalie Abbas om Joe Biden

Navnet «Braver Angels» refererer til Abraham Lincolns innsettelsestale i 1861.

Han appellerte til «the better angels of our nature», da landet var på randen av borgerkrig. Seks dager etter Lincolns innsettelse, brøt krigen ut.

I fjor byttet de navn fra better til Braver Angels. Det holder ikke lenger bare å være god, man må ha mot også.

«For å møte denne nasjonale krisen, trenger vi mer enn høflighet. Vi må utfordre oss selv til å jobbe sammen når vi er uenige. Vi trenger tapperhet,» heter det på hjemmesiden deres.

Trump supporters participate in a rally Wednesday, Jan. 6, 2021 in Washington. As Congress prepared to affirm President-elect Joe Biden's victory, thousands gathered to show their support for President Donald Trump and his baseless claims of election fraud.  (AP Photo/John Minchillo)

Puster dypt og sier ok

20. januar drar Abbas til Carpenter for å se innsettelsen på TV. På grunn av Covid-19 var det en god stund siden de har sett hverandre.

Jim forteller til nyhetsbyrået AP, som er i stua sammen med dem, at han ble fascinert av fryktesløsheten hennes, og hvordan hun kunne produsere såkalt bevis for å underbygge sine egne påstander. Natalie på sin side, er superfornøyd med å få vindu inn i en annen måte å se verden på .

– Jeg bare puster dypt og sier ok. Jeg må ikke tro på henne, men jeg vet det er hennes realitet. Og jeg må akseptere det, fordi hun har mange med seg, sier Jim.

Når de møtes, er det to uker siden stormingen av kongressbygningen. Abbas var i Washington, men ikke i nærheten av kongressen. Hun mener det er venstreekstreme som står bak.

– Patrioter, MAGA-folk gjør ikke sånt, sier hun. (MAGA står for Make America Great again, som var Trump sitt slagord under valgkampen i 2016.)

Jim Carpenter sits in the dining room of his home during an interview in Frederick, Md., Tuesday, Jan. 19, 2021, the day before the presidential inauguration. As a member of Braver Angels, Carpenter, who cheers Biden as the rightful winner, meets regularly with neighbor Natalie Abbas, who believes the election was stolen, to ponder the greatest challenge facing Biden and American society: how can they find common ground if they no longer exist in the same reality? (AP Photo/Cliff Owen)

– Kaotisk verden

Natalie Abbas ble involvert i politikk da datteren ble avhengig av smertestillende opioider. Da så hun at systemet sviktet de mest sårbare, og tilliten til domstoler, kongressen og mediene forsvant. Hun følte hun ikke kunne stole på noe, men tro på hva som helst, skriver AP.

I dag mener hun at også store konservative kanaler, som Fox News, ikke forteller sannheten. Særlig fordi de utropte Biden til vinner. Så hun går til andre kanaler, som støtter hennes overbevisning.

– Noen ganger tenker jeg: «Er jeg gal?», sier hun.

– Men vi vet vi ikke er det, men verden har blitt så kaotisk, og vi prøver bare å finne ut av det.

Natalie sier at hadde hun vært alene om å tenke som hun gjør, hadde hun vært i «ingenmannsland helt for meg selv».

Men det er så mange som deler de samme meningene, og så mye konspirasjonsteorier der ute.

Joe Biden

Bilde av USA

Frederick County, der de bor, er et lite bilde på USA etter valget: 53,3 prosent stemte på Biden. Den dårlige stemninga viste seg der også. politiet etterforsket trusselbrev til Biden-tilhengere, skilt med politisk støtte ble fjernet fra folks hager, og politiske motstandere ble beskrevet som umoralske.

Hjemme hos Jim Carpenter har Biden sverget på Bibelen.

– La meg spørre deg om en ting, sier Jim. – Er Biden vår president nå?

– Han tror han er det, sier hun mens meldinger tikker inn på telefonen. Venner som lurer på hvordan innsettelsen kan stanses i siste øyeblikk, kanskje med militær innblanding, domstolsvedtak og masse-arrestasjoner.

Hjemme hos Carpenter, skåler de, og lytter til Biden snakke om samhold og enhet. Ordet enhet brukte han åtte ganger.

Når Joe Biden siterer Abraham Lincoln «Our better angels have always prevailed,» spør Natalie:

– Fikk du gåsehud? Det fikk jeg.

– Jeg og, svarer Jim.

---

Braver Angels

• En ideell organisasjon som driver workshops, debatter og andre arrangementer der demokrater og republikanere skal prøve å bedre forstå hverandre. Målet er et depolarisert land

• Startet etter valget i 2016 av familieterapeuten Bill Dohorty, David Blankenhorn og David Lapp.

---


Her kan du høre og se Jim Carpenter og Natalie Abbas snakke om prosjektet:



Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden