Reportasje

Barneskolelærer Simon (55) ønsker å bli arrestert

Simon James-Eide er beredt til å ofre mye for å få flere til å ta ­klimasaken på alvor. Blant annet en natt på glattcelle, bøter, et mulig norsk statsborgerskap og tap av ­årsinntekt på over 600.000 kroner.

Det står en galge foran Stortinget. Tre unge mennesker blir ført opp av to menn i mørke dresser. Cinta Hondsmerk (19), Vebjørn Haugstveit (20) og Magne Nyberg (18) blir plassert på smeltende isblokker i stekende septembersol. De får en løs løkke tredd rundt halsen, og en bunke pengesedler plassert i neven.

«Oljeindustrien dreper. Vi vil leve», står det på et stort, blått banner bak dem.

Klimabevegelsen Extinction Rebellion demonstrer på Eidsvolds plass fredag, og den dramatiske scenen er ifølge aktivistene ment til å illustrere det norske dilemmaet: Skal vi fortsette å la isen smelte som følge av global oppvarming, og sette barn og ungdoms fremtid på spill så Norge kan fortsette å tjene penger på olje og fossile utslipp? Eller skal vi slutte?

Organisasjonens krav til myndighetene er tydelig: Stans all støtte til oljeletevirksomhet og utdeling av konsesjoner umiddelbart.

Mens Norges årlige CO2-utslipp innenlands ligger på rundt 50 millioner tonn CO2, bidrar forbrenning av norsk olje og gass globalt til et årlig utslipp på rundt 500 millioner tonn CO2, ifølge tall fra SSB. Det utgjør i overkant av én prosent av verdens samlede klimagassutslipp.

– På tide at vi ofrer litt. I publikum denne fredagen står Extinction Rebellion-aktivist Simon James-Eide (55) og ser på. Han beskriver det som en sterk opplevelse.

– Jeg har barn som er i samme alder, en sønn på 16 år og en datter på snart 19. Jeg er veldig klar over hva slags framtid de kommer til å ha hvis vi fortsetter som vi gjør nå, med store globale utslipp. Allerede i dag finnes det mange folk i verden som sliter med konsekvensene av klimaendringene, men jeg er spesielt bekymret for egne barn og generasjonene som kommer etter dem, sier James-Eide til Vårt Land.

Han er opprinnelig fra Storbritannia, men har bodd i Norge i 24 år.

– Jeg ønsker at Norge skal bli husket som et land som satte i gang prosesser, forandret systemet og reddet natur og mennesker. Ikke at Norge bare ble et av mange grådige land som nektet å slutte med olje.

James-Eide mener det ikke er noen gode grunner for at Norge ikke skal gå foran i klimakampen.

– Det handler om grådighet. Vi har så mye, og vi ønsker å opprettholde rikdommen vår. Hvordan skal vi forsvare det for andre land, samtidig som vi krever at de skal slippe ut mindre og ha mindre enn oss? Det er på tide at vi ofrer litt.

Vil la seg arrestere

Mandag er briten klar for å ofre noe. Extinction Rebellion skal gjennomføre flere aksjoner i Oslo, hvor de bruker ikke-voldelig sivil ulydighet som virkemiddel blant annet gjennom å forstyrre trafikken i et lengre tidsrom. Galge-demonstrasjonen foran Stortinget fredag ettermiddag var et oppspark til mandagens aksjoner og en oppfordring til folk om å delta.

Mer enn 50 aktivister har meldt seg frivillig til å la seg arrestere mandag, dersom politiet forsøker å fjerne dem under aksjonene. Simon James-Eide er en av dem.

– Arrestasjoner er viktige fordi det viser at folk er villige til å ofre tid og betale bøter. Det er for å vise hvor seriøse vi er. Det er en alvorlig situasjon, og vi må slå alarm. For min del risikerer jeg å få utsatt min statsborgerskapssøknad i to år, men den risikoen er jeg villig til å ta. Jeg kan ikke forvente at andre skal ofre sin tid og sin lommebok hvis jeg ikke er villig til å gjøre det selv, sier han.

Til slutt tenkte jeg: Jeg kan ikke vente lenger.

Ulønnet permisjon for sivil ulydighet

Tid og penger er noe 55-åringen ofrer mye av. De siste 14 årene har James-Eide jobbet som kunst- og håndverklærer på en barneskole i Oslo. Nå har han tatt et års ulønnet permisjon for å være aktivist på heltid. Det betyr at James-Eide frivillig gir slipp på mer enn 600.000 i inntekt for å være klimaaktivist på heltid i Extinction Rebellion.

– Det handler om integriteten min. Jeg har visst lenge at noen må bruke sin tid på dette, og har ventet på at noen skulle gjøre det, at en bevegelse eller organisasjon virkelig skulle ta tak og få til endringer. Til slutt tenkte jeg: Jeg kan ikke vente lenger. Dette er også mitt ansvar.

I november 2018 skapte nyetablerte Extinction Rebellion overskrifter verden over da 6000 aktivister fysisk sperret fem sentrale broer i London i flere timer i en sivil ulydighetsaksjon. 70 personer ble arrestert, og den britiske organisasjonen hadde entret verdensscenen.

Siden har den spredd seg til mange land, inkludert Norge. Filosofien om aksjoner basert på sivil ulydighet ligger til grunn i alle land, fordi organisasjonen mener det er det beste virkemiddelet å ta i bruk for å få til radikale samfunnsendringer på kort tid.

Da de femten grunnleggerne av Extinction Rebellion i England gjorde research, fant de at ikke-voldelig sivil ulydighet lykkes i cirka 50 prosent av tilfellene, og stort sett skaper endringer til det bedre. Dersom 1-3 prosent av befolkningen gjør ikke-voldelig, men ulovlig, opprør, er det nok til å skape endring, hevder de.

Mener det haster

Simon James-Eide har lenge tenkt at sivil ulydighet er et nødvendig virkemiddel å ta i bruk i klimakampen. Han har lest mye om Gandhi, Martin Luther King og anti-apartheid-bevegelsen, som alle tok i bruk ikke-voldelig sivil ulydighet for å skape endring.

– Ikke-voldelig sivil ulydighet er et virkemiddel for å få til raske endringer i samfunnet. Lovgivning er en veldig langsom prosess. Selv om vi har visst om global oppvarming i over 30 år har det skjedd altfor lite. Derfor mener jeg det er på tide å ta i bruk dette virkemiddelet nå.

James-Eide sammenligner sivil ulydighet med retten til å streike.

– Det en slags streik mot regjeringen hvor vi viser at vi nekter å samarbeide fordi samfunnspakten mellom oss er brutt. Myndighetene har glemt de kommende generasjonene, og prioriterer bedrifter og kortsiktig profitt foran vanlige mennesker. Målet er å få med så mange som mulig på sivil ulydighet for å presse regjeringen til å gjøre endringer.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje