Store deler av KrFs mannskap på Stortinget byttes ut

Fem av KrFs åtte stortingsrepresentanter har varslet at de ikke tar gjenvalg. Nå kan det gå mot storutskiftning i 2021.

Reportasje

Også landbruksminister Olaug Bollestads stedfortreder på Stortinget, Geir S. Toskedal, er usikker på om han vil søke gjenvalg:

– Jeg er i tenkeboksen av personlige grunner, skriver rogalendingen i en SMS.

Fem takker av

Det ligger an til storutskiftning og mange nye fjes i KrFs stortingsgruppe etter valget i 2021 – hvis partiet kommer over sperregrensen. Fem har allerede takket nei til gjenvalg:

• Knut Arild Hareide (Hordaland)

• Geir Jørgen Bekkevold (Telemark)

• Steinar Reiten (Møre og Romsdal)

• Hans Fredrik Grøvan (Vest-Agder)

• Torhild Bransdal (Vest-Agder)

Det var på lørdagens årsmøte i Agder KrF at Torhild Bransdal kunngjorde at hun ikke tar gjenvalg. Samtidig fortalte hun at kreftsykdommen hun ble kvitt i 2019, er tilbake.

– Prognosen er ikke god. Men derfor er det så viktig for meg å være her, og dere betyr så utrolig mye for meg, sa Bransdal, før hun gikk ned til en lang applaus.

Det var Fædrelandsvennen som først meldte om den triste beskjeden.

LES OGSÅ: I Smiths venner er han elsket. På utsiden beskyldes han for svindel og maktkupp. Nå åpner Kåre Smith dørene for første gang på 23 år.

Totalutskiftning

Dermed vil kun tre av KrFs stortingsrepresentanter gå for gjenvalg:

• Partileder Kjell Ingolf Ropstad (Aust-Agder)

• Nestleder Olaug Bollestad (Rogaland)

• Tore Storehaug (Sogn og Fjordane)

Hvis regjeringen overlever valget og KrFs statsråder fortsetter, kan Storehaug bli eneste på Tinget fra dagens lag. Men han kom inn på et usikkert utjevningsmandat i 2017. Ryker det i 2021, kan utskiftningen bli total.

Fristen for å søke gjenvalg er først tidlig i høst, men alt denne måneden avholder store fylkeslag årsmøter. Der velger de valgkomité og vedtar nominasjonsregler.

Agder: Jorunn Gleditsch Lossius seiler opp

Valgdistriktene følger fortsatt gamle fylkesgrenser. I KrF-bastionen Agder vil Kjell Ingolf Ropstad toppe listen både i Vest-Agder og i sitt gamle hjemfylke, Aust-Agder. Dette for å sikre partilederen stortingsplass.

Spenningen er dermed knyttet til andreplassen på Agders to valglister. I Vest-Agder takker dagens to representanter, Torhild Bransdal og Hans Fredrik Grøvan, nei til gjenvalg. I Aust-Agder ønsker Jorunn Gleditsch Lossius gjenvalg. Hun møter på Stortinget for barne- og familieminister Ropstad i dag.

– Jeg er svært motivert for å fortsette og stortrives i vervet, sier Lossius.

Agder KrF har tradisjon for å forsøke få til annet hvert kjønn på listene. Ingen Vårt Land har snakket med ønsker å utfordre denne. Det taler mot at profiler som tidligere Kristiansand-ordfører Jørgen Kristiansen og fylkesleder Per Sverre Kvinlaug får andreplassen i Vest-Agder.

Det er uklart om Agder vil gå for samme person på andreplass på sine to lister. Enkelte Vårt Land har snakket med mener Lossius også vil være en god kandidat til andreplassen i Vest-Agder. Det vil blant annet avhenge av om en aksepterer to fra Aust-Agder på topp i Vest-Agder.

Vestland: Stiller Dag Inge Ulstein?

Vestland KrF avholdt sitt årsmøte på lørdag. De ventes å stille med ulike lister i Hordaland og Sogn og Fjordane. I sistnevnte signaliserer Tore Store­haug gjenvalg.

En som kan melde seg på i kampen om topplassen som blir ledig etter Knut Arild Hareide i Hordaland, er utviklingsminister Dag Inge Ulstein fra Bergen.

– Den praten tar jeg med
komiteen og familien når den tid kommer. Jeg er privilegert som får jobbe med politikk på heltid, representere KrF, og se hvor spennende og viktig det er, sier Ulstein.

Andre mulige kandidater her er mangeårig Lindås-ordfører, Astrid Aarhus Byrknes, og tidligere helsebyråd, Rebekka Ljosland. Hareides stortingsvara i dag, Torill Selsvold Nyborg, kan også søke gjenvalg. Trolig er det bare plass til én fra Bergen på de to topplassene.

Rogaland: Hvem får andreplassen etter Bollestad?

KrFs største fylkeslag, Rogaland, kan få inn to representanter. Fortsetter KrF i regjering, kan dermed tredjeplassen på listen få fast stortingsplass.

Rogaland har ikke tradisjon for annen hver mann og kvinne på listen, men andre mål om likestilling og ungdomsrepresentasjon.

Olaug Bollestad er selvskreven. Foruten Geir S. Toskedal, som er i tenkeboksen, vil Marie Ljones Brekke (1. stortingsvara) og Olaus Trygve Bjuland (fjerdeplass på 2017-listen) bli spurt om de ønsker listeplass.

Andre mulige navn er 1. fylkesnestleder Reid Ivar B. Dahl, eks-fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, KrFU-nestleder Hadle Rasmus Bjuland og Norges yngste ordfører, Jonas Andersen Sayed.

Møre og Romsdal: Overrasket over Reiten-exit

I Møre og Romsdal blir det ny listetopp etter Steinar Reiten takket nei til gjenvalg etter bare én periode på Stortinget.

– Jeg er veldig overrasket og litt skuffet, men har respekt for avgjørelsen hans, sier fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll.

Stortingsvara Simon Molvær Grimstad, Giske-ordfører Harry Valderhaug og fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll er blant dem som kan bli foreslått som etterfølger.

Telemark: Hvem overtar Bekkevolds plass? 

Også Telemarks Geir Jørgen Bekkevold gir seg på Stortinget. Hans fylkeslag er slått sammen med Vestfold, men er ventet å gå for to ulike lister og valgkomiteer. Det utelukker ikke en felles toppkandidat.

Etter at profilen Hanne Thürmer gikk til Sp som følge av KrFs veivalg, skal feltet være åpent i Telemark.

Eks-stortingsmann Anders Tyvand, fylkespolitiker Lina Bringsli og fylkesleder Bror-Lennart Mentzoni er mulige navn i Vestfold. Tidligere KrF-topper Inger Lise og David Hansen er jokere.

Vil Viken toppe sine tre lister med samme kandidat?

På 2010-tallet har KrF også hatt stortingsprofiler fra Østfold og Akershus.

Det er uklart om Viken KrF går for samme listetopp i de tre gamle fylkene laget omfatter. Det blir en taktisk vurdering, ifølge fylkesleder Brynjar Høidebraaten.

En aktuell kandidat kan være KrFs fremste fylkespolitiker i Viken, Ida Lindtveit Røse. Andre som kan bli nevnt i diskusjonen er:

• Ingunn Ulfstein, som vant topplassen i Akershus foran Lindveit Røse i 2017.

• Tidligere stortingsrepresentant for Østfold, Line Henriette Holten.

For ordens skyld: Bildet øverst i denne saken er tatt av NTB scanpix sin fotograf, Tor Erik Schrøder .

---

KrFs nominasjonsprosess

  • KrFs fylkeslag vedtar sine valglister til stortingsvalget i 2021 på sine nominasjonsmøter sent i høst.
  • Før den tid skal det gjennomføres flere høringsrunder blant lokallagene.
  • De som sto på valglisten ved forrige stortingsvalg må vanligvis svare på om de søker gjenvalg tidlig på høsten.
  • Denne måneden sparkes prosessen i gang når fylkesårsmøter velger nominasjonskomité og vedtar nominasjonsreglement. Noen lag har allerede gjort unna sine årsmøter.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje