Den norske kirke
Helga Haugland Byfuglien, preses i Den norske kirke
Den viktigste saken for Den norske kirke i 2020 er en samlet storsatsing på dåp. Den omfatter alle arbeidslag i Den norske kirke. Den vanskeligste saken er å rekruttere medarbeidere som vil jobbe i kirken. Det et ansvar hele Den norske kirke må ta sammen.
Den katolske kirke
Biskop Bernt Eidsvig, Oslo katolske bispedømme
Den vanskeligste saken er ikke en spesiell enkeltsak, men vår svært stramme økonomi de neste årene blir utfordrende for vedlikeholdsetterslepet og vårt ønske om å utvide gudstjenestetilbudet. Det er svært trangt om plassen mange steder. Det siste er for så vidt både vanskelig og gledelig.
Den viktigste saken blir at trossamfunnsloven får bred politisk forankring og gir oss langsiktige og forutsigbare rammer. Og at vi opprettholder et godt gudstjenestetilbud og god pastoral omsorg, og styrker vår omsorg for fattige og flyktninger – og engasjementet i overgripende saker som klima, bioteknologi og eutanasi.
Pinsebevegelsen
Øystein Gjerme, leder av Pinsebevegelsens lederråd
Den vanskeligste saken er også den viktigste. Ny lov om trossamfunn gjør at mange av Pinsebevegelsens menigheter mister offentlig godkjenning. Det medfører tap av vigselsrett og statsstøtte, men også tapet av den gode opplevelsen av å være offentlig godkjent. Vi mobiliserer maksimalt for å legge til rette for gode løsninger, og utfordrer storfellesskapet til å dele ressurser med hverandre. Vi håper mange små selvstendige menigheter tar imot denne håndsrekningen, så vi kan gjøre det beste ut av situasjonen. På den andre siden av denne oppgaven kan det oppstå fornyelse, vekst og fremgang. Det er vårt mål.
Den Evangelisk Lutherske Frikirke
Jarle Skullerud, synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke
Frikirken er med i det tverrkirkelige læringsfellesskapet SENDT. På samlingen i 2019 satte vi oss et mål om å initiere planting av nye fellesskap i 9 byer og bydeler i 2020. Dette inkluderer fellesskap for studenter og unge voksne, fellesskap i bydeler med stor andel internasjonale innbyggere, og nye fellesskap i tilknytning til menigheter som har hatt betydelig nedgang de siste årene. Etter flere år med få menighetsplantinger, blir det svært viktig at vi kommer i gang igjen med å starte nye fellesskap for å bety en forskjell i flere nabolag, og å dele Bibelens budskap om Jesus.
Misjonskirken
Øyvind Haraldseid, generalsekretær i Misjonskirken
For Misjonskirken Norge er 2020 et viktig år. I 1884 da vårt kirkesamfunn ble etablert ble det satt en visjon som har gitt oss retning «Guds barns enhet og menneskers frelse». For 10 år siden så bestemte vi oss for å sette noen hårete mål for årene frem mot 2020 – «Vekst2020». Under vår generalforsamling (Moment2020) i Kristiansand 24.– 26. april skal vi feire alt det som har skjedd. Og vi skal samle oss om å sette retning og mål for den neste etappen vi skal gå sammen. Alt så nye mennesker stadig skal kunne komme til tro på Jesus Kristus. Dette blir det viktigste vi gjør i år 2020.
Normisjon
Anne Birgitta Langmoen Kvelland, generalsekretær i Normisjon
Det viktigste vi står i er arbeidet med å plante menigheter i Norge der vi både forkynner og lever etter evangeliet, og at vi samtidig støtter samarbeidskirkene våre i utlandet i å gjøre det samme. Vi skal også øke vår satsing på pionérarbeidet som drives i Øst-Senegal, og arbeide videre med fellesskaps- og menighetsverktøyet Agenda 1, som allerede er i bruk i 14 land med gode resultat.
Vi jobber kontinuerlig med økonomien i arbeidet vårt. Vi har tatt store grep og Normisjon er på rett vei, men den økonomiske situasjonen krever kontinuerlig arbeid og oppfølging. Dette jobber vi med gjennom hele året.
Norsk Luthersk Misjonssamband
Øyvind Åsland, generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband
En svært viktig sak for oss er å rekruttere utsendinger til det internasjonale arbeidet vårt. Denne høsten har vi lykkes godt med det, og antallet utsendinger vil øke neste år. Det er vi svært glad for, samtidig som det blir en test for oss om vi klarer å støtte utsendingene våre åndelig (med omsorg og bønn) og økonomisk. Vi tror 2020 kan bli et ganske krevende år for oss økonomisk, og derfor må vi legge enda mer vekt på givertjenesten for å kunne ha så mange utsendinger.
Høyt på dagsorden står også videre drift av institusjonene våre som mottar offentlig støtte. Vi er glad for muligheten til å drive verdibaserte skoler og barnehager, men opplever stadig at det er politikere og andre deltakere i samfunnsdebatten som ønsker å ta fra oss denne muligheten. Vi tror det vil være et stort tap for Norge dersom slike skoler som våre blir borte. Vi gir viktige bidrag til mangfold og samfunnsbygging, og ser det som en svært viktig oppgave å drive videre på vårt tydelige verdigrunnlag. Dette vil vi arbeide mye med i 2020.
Metodistkirken
Audun Westad, leder av Hovedstyret i Metodistkirken i Norge
Det er to hendelser neste år som skiller seg ut som viktige datoer i vår kirkes liv. Fra 5.– 15. mai har United Methodist Church sin Generalkonferanse i Minneapolis. Et sannsynlig utfall herfra er splittelse av den verdensvide UMC grunnet ulike syn på inkludering av LHBT-personer i kirken.
Den andre viktige datoen blir den norske Årskonferansen i Bergen fra 18. – 21. juni, der vi vil måtte møte konsekvensene fra Generalkonferansen. Dette er også konferansen hvor vi skal vedta forslag om full inkludering av LHBT-personer på alle nivåer i kirken, hvilket vi stemte for å gjøre i 2019.
Indremisjonsforbundet
Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet
Den viktigste saken kan se ut til å bli kampen for reell trosfrihet slik at vi fortsatt kan ha medarbeidere i institusjoner og forsamlinger som vil veilede sunt og sant om synd og nåde ut fra Guds ord.
Vi har fått et klart mandat fra generalforsamlingen i høst til å arbeide for å omstrukturere organisasjonen slik at vi kan utnytte ressursene bedre. Det vil bli et spennende, men også veldig utfordrende arbeid for en organisasjon som ImF.
Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn
Bertil Andersson, tilsynsmann i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn
Det er i de lokale menighetene det viktige arbeidet skjer. Her ønsker vi å fortsette å bygge våre menigheter slik at de blir gode åndelige hjem der medlemmene opplever trygghet og tilhørighet. Slik kan hvert enkelt medlem også bli rustet for sitt daglige liv.
Som inspirasjon til dette er fremfor alt vårt sommerstevne som arrangeres på Gjennestad i Stokke 19. -21. juni en viktig del. For 2020 blir temaet «Med Jesus - Levende Håp». Ellers arbeider vi med å opprette et ungdomsråd som kan være til støtte og utvikling av lokalt og nasjonalt ungdomsarbeid. Det er både utfordring og en glede å finne gode måter å arbeide til det beste for vår ungdom.
Brunstad Christian Church
Berit Hustad Nilsen, styreleder i Brunstad Christian Church
For BCC er det en viktig satsning å bidra til at ungdommene kan få økt kunnskap for, og interesse av, å lese og forstå Bibelen. Undersøkelser viser at kristne ungdommer har synkende bibelkunnskap, så vi har et ønske om å vekke interessen for å lese hele tekster i sammenheng. Vi ønsker å inspirere til å resonnere over innholdet både selvstendig og i fellesskap med andre. Konkret har vi investert i et prosjekt der vi lager både animasjonsfilmer, lydbøker og samtalemateriale om en bok fra Bibelen. Dette blir veldig spennende, og det skal jobbes med fram mot påskecampen som vi arrangerer i samarbeid med ungdomsklubben i april 2020
Det er ikke lett å si akkurat hva som blir det vanskeligste, da vi er et kirkesamfunn med stor aktivitet, og som er i stadig utvikling, men i 2020 skal vi blant annet jobbe med å oppdatere vedtektene våre. Så det blir mange temaer å diskutere og viktige veivalg å gjøre, for å sikre at medlemmene fortsatt opplever det som meningsfylt og givende å være en del av vårt kirkesamfunn.
Syvendedags Adventistkirken
Tor Tjeransen, informasjonsleder i Syvendedags Adventistkirken
Til sommeren har vi generalforsamlinger. Forslaget til handlingsplan for de neste årene begynner med en bønn: «Vår Far i himmelen, vi tar imot ditt kall og ber deg om kraft og visdom til å dele Ordet, så mennesker kommer til tro.» Å inspirere til tro blir vår viktigste oppgave.
I Norge gir Adventistkirken kvinnelige pastorer samme rettigheter som menn. Vår verdensledelse mener Norge handler i strid med gjeldende policy på området. Temaet kvinnelige pastorer vil fortsatt være en vanskelig sak i 2020.