Prisdryss for Vårt Land under europeisk prisutdeling

Vårt Land vant fem priser for godt avisdesign under årets European Newspaper Award.

Reportasje

– Det å lage avis er et mangfoldig samspill mellom tekst, foto, grafikk, visuell presentasjon og illustrasjoner, sier Veslemøy Østrem, nyhetsredaktør i Vårt Land.

Hun er derfor glad for at avisen høster internasjonal anerkjennelse.

Fredag ble det kjent at Vårt Land tildeles fem priser under European Newspaper Award, som går av stabelen i Wien 26.-28. april neste år. Utdelingen er en designkonkurranse for europeisk avisjournalistikk som deles ut for 21. gang.

European Newspaper Awards deles ut i regi av Office For Newspaper Design, og ble opprettet av den tyske designeren Norbert Küpper i 1998. Med utdelingen ønsker byrået å rette søkelyset mot internasjonale trender for avisdesign, som de håper fører til utveksling av ideer på tvers av de europeiske landegrensene.

– Vårt Land har en lang tradisjon for å være ledende innen avispresentasjon, og hver dag jobber et lite, men hardtarbeidende og dyktig team for å løfte journalistikken. Derfor er det en stor anerkjennelse å få fem priser European Newspaper Award, sier Veslemøy Østrem.

Nyhetsredaktøren mener redaksjonens fotografer og publiseringsjournalister er blant landets fremste, og utmerker seg «ved at lekenhet, visuelle elementer og typografi spiller på lag».

184 aviser fra 25 land har vært aktuelle for de fire hovedprisene. For utdelingens totalt 20 kategorier, har 4.000 trykte prosjekter vært påmeldt, i tillegg til 286 digitale prosjekter.

– Det er harde prioriteringer i nyhetsarbeidet, og dette stoffet er under press i mange aviser fordi det krever mye ressurser. I Vårt Land vil vi fortsette å fortelle de gode og sterke historiene, sier Østrem.

Hovedprisen «Årets europeiske avis» er delt inn i fire kategorier for å skille mellom ulike de forskjellige økonomiske og tekniske mulighetene. Norske Fædrelandsvennen vant prisen for beste lokalavis, nederlandske Leeuwarder Courant for beste regionavis og portugisiske Público ble kåret til årets europeiske riksavis. Britiske Financial Times vant prisen for beste ukeavis for sitt helgebilag FT Weekend.

Ein gresk tragedie

Reportasjen fra flyktningleiren i Lesbos signert Vårt Lands journalist Bjørgulv Bjaaen og fotograf Erlend Berge vinner pris for beste nyhetsreportasje, innen kategorien «Flyktninger».

Designet av Sverre Egner Bruun.

Pris for konseptutvikling av feature

Vårt Lands konseptutvikling av featurereportasjer blir verdsatt. Disse tre reportasjene får en samlet pris i kategorien «Weekend Supplements». Sidene er designet av deskjournalist Sverre Egner Bruun i Vårt Lands printredaksjon.

Desember 1918: Europa hadde fått fred. Men kontinentet lå i ruiner, med matmangel og spanskesyke. 

Mange soldater nådde ikke hjem til jul. LES MER.

Han kom susende i gullkaftan og med prinsessa på armen. 

Da eksploderte norsk offentlighet. LES MER.

Det holdes ikke begravelser i Svalbard kirke. For her skal helst ingen dø. 

Nå frykter lokalbefolkningen at det er selve stedet, slik de kjenner det, som må begraves. LES MER.

Han ble mottatt med palmegrener og hyllingsrop da han red inn i Jerusalem på palmesøndag. Så snudde det. 

Hvordan ser folk i Norge på Jesus i dag? LES MER.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Reportasje