Slik holder tyske høyrepopulister familiefest på byens torg – og serverer skremsler om innvandring

Høyreradikale Björn Höcke tordner mot «afrikaniseringen» av Europa og møter voldsom jubel på grasrota hos tyske høyrepopulister. Tyskland kan få nytt valgsjokk.

Reportasje

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– La Afrika forbli Afrika – og Europa forbli Europa, smeller det fra Höcke fra talerstolen i Erfurt i delstaten Thuringen.

Der er det innspurt før delstatsvalget til helgen. Vårt Land er på noe partiet Alternative fur Deutschland (AfD) kaller «familiefest» utenfor et kjøpesenter. AfDs fest skal være hygge, taler, øl og bratwurst, men møter til slutt bråk fra demonstranter.

Protestene kommer ikke uten grunn. For hovedtaler Höcke anses som en høyreradikal versting i tysk politikk, i spissen for sin ytterliggående fløy i partiet. Målet er å få hele AfD på en mer nasjonal kurs.

– Bit for bit skyver han og andre AfDs retorikk og politikk i mer høyreorientert retning. Det handler om å gjøre rommet større for å få politiske tabu på dagsorden, sier Malene Gürgen, AfD-ekspert i avisen Die Tageszeitung til Vårt Land.

Røyken fra bratwurst siver inn over torget

Men på torget i Erfurt er Höcke en helt: Meningsmålingene foran delstatsvalget viser at høyrepopulistene kan bli nest størst og vinne en fjerdedel av velgerne. Slik kan Tyskland kan få et nytt valgsjokk: Ved to andre delstatsvalg i gamle Øst-Tyskland i september var AfD nær ved å bli største parti. Eksperter frykter at AfDs sterke fremgang bygger partiet enda sterkere før valget til ny forbundsdag i Tyskland.

Tidlig på formiddagen kommer de første tilhørerne og benker seg ved småbord der blå AfD-duker pryder bordene. Et tomannsorkester med trompet og orgel spiller gamle tyske slagere. Fra en diger grill siger røyken fra bratwurst inn over området. Høydepunktet på ettermiddagen: En tale av ytterliggående Björn Höcke.

– Han er litt spiss i kantene, men en god mann, mener en kvinnelig pensjonist.

Ut med Merkel – hun er for «myk» og «venstreorientert»

Hun er en av de mange Vårt Land snakker med som har fått mer enn nok av at de som for 30 år siden var del av kommuniststaten DDR «ikke blir hørt på». Forbundskansler Angela Merkel er «for myk», «for venstreorientert» og partiet hennes «har ikke lenger skikkelige førerpersonligheter». Påfallende mange forteller at de tidligere stemte nettopp på Merkels parti.

– De setter mindre pris på oss enn flyktningene. Sykekassen vår bør ikke være for innvandrerne. Det er ikke bedre nå enn i DDR, sier hun og vil for all del ikke ha noe bilde av seg i pressen.

Men på familiefesten er det hverken barn – og yngre kvinner

De fleste Vårt Land snakker med har nemlig dyp mistro til journalister. Til boden med valgmateriell er det en trafikk av folk man knapt opplever ved valg i Norge. Interesserte får en glanset pose med en liten valgavis, popcorn, et klistremerke om at «Merkel må vekk» og litt søtsaker.

Yngre kvinner har AfD ikke draget på. Og på familiefesten er det ingen barn å se. De fleste er middelaldrende, pensjonister – og menn mellom 30 og 40 år.

Vaktmannen gjorde kometkarriere

For to år siden satte upolitiske Marek Erfurth, til daglig i vaktbransjen, seg ned med AfDs brosjyre og markeringspenn. Han gulet ut hva han var enig i.

– Det var 70 prosent – jeg meldte meg inn, forteller lokalkandidaten til Vårt Land.

Nå står han som lokal stjerne i hvit skjorte ved valgboden og håndhilser på velgere.

– AfD er et borgerlig og konservativt parti. Men det skal ikke være noe dårlig å tenke nasjonalt. Det går an å sikre sosial sikkerhet uten å være rød, fortsetter Erfurth.

Om omstridte Höcke sier han:

– Mange opplever ham som en polariserende person. Personlig kan jeg godt identifisere meg med budskapet hans. Höcke er en stor profil. Folk sier – dette er vår mann!

Dundrer mot «knivstikkere», «kolonialisme» og «arroganse»

Fra talerstolen på scenen blir talene fra Höckes oppvarmere stadig mer flammende mot «illegale innvandrere» og «knivstikkere». Det raljeres over klimatiltak, en skole som ikke lenger gir barn ekte kjønnsidentitet, om «arrogansen» fra «kolonialistene» i det gamle Vest-Tyskland.

Hovedpersonen Höcke er AfDs parlamentariske leder i delstaten, og det politiske rullebladet hans møter avsky og hoderisting i det etablerte, politiske Tyskland. Da de fremmedfiendtlige Pegida-møtene skapte internasjonal oppmerksomhet i Dresden i 2014, var Höcke en tilsvarende politisk hardhaus på AfDs egen scene i Thüringen. I TV-debatter har han oftest med seg et tysk flagg.

Vi vil ikke ha dagens velkommenkultur, men en avskjedskultur.

—   Björn Höcke, politiker (AfD)

Nasjonalistisk retorikk – og en egen patriotisk plattform

Höcke tyr til nasjonalistisk retorikk og har siden 2015 ledet sin egen fløy – Der Flügel (Fløyen) – innad i partiet. Fra en «patriotisk plattform» presser han og andre på for å flytte AfD i mer høyreradikal retning. Han står også i spissen for de årlige «Kyffhäusertreffen», stevner som dyrker det etnisk tyske og trekker til seg deltakere også med nynazistisk bakgrunn.

Höckes fløy antas å ha en oppslutning på 40 prosent internt i AfD. Han fikk internasjonal oppmerksomhet da han kritiserte det jødiske minnesmerket i Berlin og uttalte at «vi tyskere er de eneste menneskene i verden som har plantet et minne om skam i hjertet av hovedstaden».

Men på torget i Erfurt er det hverdagspolitikk som selges. På store bannere pranger slagord om at AfD nå 30 år etter Berlinmurens fall er partiet som «skal fullføre gjenforeningen» og endelig inkludere alle de skuffede i øst.

Se video fra «familiefesten»:

Roper på en avskjedskultur

Når Björn Höcke endelig entrer scenen, reiser tilhørere seg ekstatisk og roper taktfast «Höcke-Höcke».

– Multikultur-radikaliseringen av landet fører til en multikriminalisering. Dette vil vi ikke lenger ha i Tyskland, tordner Höcke til voldsom applaus.

Han slynger ut anklager mot alle de andre partiene – «kartellpartiene». De ødelegger meningsfriheten. De forvrenger skolesystemet. Og de «plyndrer dagens sosialstat» ved å gi flyktninger pengehjelp. Dagens «afrikanisering» av Tyskland og Europa «hjelper ikke Afrika».

– AfD vil ikke ha dagens velkommenkultur, vi vil ha en avskjedskultur, sier han.

Det jubles når Höcke refser klimakampen, AfDs nye trumfkort.

– Man må ikke reagere med ideologi og hysteri, men fornuft og forstand. Vi trenger ingen energirevoluson. Punktum, sier Höcke.

Ekspert: Kulturkamp mot 68-generasjonen

Malene Gürgen har i lang tid jobbet med undersøkende journalistikk om AfD. Hun mener langt mer enn innvandring, sosial misnøye og klimapolitikk gir partiet nye velgere.

– Partiet appellerer til gjennomsnittsmennesker som er redde for forandringer og vil bli der de er i en globalisert verden, forklarer hun.

– Dessuten driver AfD en kulturkamp mot likestilling og 68-generasjonen. Partiet slår an blant så vel professorer som håndverkere.

Dermed surfer AfD mye på anonym, sammensatt protest. Mange av velgerne mener partiet bør avgrense seg fra høyreradikalere som Höcke og innslag av tidligere nynazister lokalt.

– Men til tross for dette, velger mange dette partiet, fordi de i bunn har et rasistisk verdensbilde. AfDs synspunkter treffer og det finnes mange tyskere som er beredt til å tolerere en nasjonal kurs.

Misfornøyde velgere tåler bisk og nasjonalistisk retorikk

At partiet har gjort gode valg i delstater og andre fora lokalt, har også gitt AfD økonomisk støtte til å bygge en sterkere organisasjon. Når personell må rekrutteres raskt, ser man noen steder heller ikke bort fra folk med nasjonalistisk erfaring.

I tidligere Øst-Tyskland er misnøyen med dagens regjering så stor at velgere tåler bisk og nasjonalistisk retorikk, blant annet fra Höcke.

– Det er et politisk potensial for ham – og det er en kult rundt ham. Formen blir akseptert, forklarer Gürgen.

Populistene avslutter – og rapper nasjonalsangen

For de flere hundre på torget i Erfurt blir det etter hvert vanskeligere å høre alt Höcke taler om. Motdemonstranter og anti-rasister buer og forsøker å kvele talen med bråk. Politikorps sørger for at det ikke blir håndgemeng.

Etter talen møter en svett Höcke beundrere og er med på selfies. Som partier i Tyskland ellers ikke gjør i valgkamper, så avsluttes familiefesten med den tyske nasjonalsangen. AfD forsøker å gjøre den til sin.

LES MER OM AFD OG HØYREPOPULISME:

Salmesang og støveltramp i Dresden
Høyrepopulister mot toppen i tysk delstatsvalg
Tybring-Gjedde presser på for mer nasjonal Frp-utgave
Ytre høyres vennlige ansikt – Farlig, mener tysk journalist

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje