De innflytelsesrike Youtube-predikantene

De har hundretusener av følgere, og kan skilte med flere titalls millioner avspillinger. Her er noen av de største kristne profilene på Youtube.

Reportasje

Reformisten

John Piper
Bethlehem Baptist Church, Minnesota
www.desiringgod.org 

«Hvis du ikke ber, så vil du ikke leve». Det er tittelen på en video som er blitt sett over 190.000 ganger på den amerikanske pastoren John Pipers Youtube-kanal. John Piper representerer det man innenfor protestantisk kristendom betegner som reformert kalvinisme. Han beskrives som en forkjemper for tradisjonell evangelisk teologi, hvor kjernen er troen på Jesu oppstandelse. På Youtube har han 400.000 abonnenter, og videoene hans har blitt vist til sammen 64 millioner ganger.

Piper var i 33 år pastor i Bethlehem Baptist Church i Minneapolis, før han på 90-tallet begynte å fokusere mer på nettsiden desiringgod.org. Gjennom videoserien «Ask Pastor John» kan seere sende inn spørsmål om ting de lurer på.

I 2018 ble han kåret til «en av de mest effektive predikantene i den engelsktalende verden» av baptistiske Baylor University i Texas.

Den smilende pastoren

Joel Osteen
Lakewood Church, Texas
www.joelosteen.com

Han blir betegnet som «den smilende pastoren». Joel Osteen er forfatter og pastor i USAs største protestantiske menighet, Lakewood Church i Houston. Han tok over etter at faren John Osteen, som også var en kjent TV-predikant, døde i 1999. Kirken har gjennom årene opplevd en voldsom vekst i antall besøkende, og det anslås at nærmere 44.000 besøker «megakirken» hver helg.

I 2006 opprettet han en egen Youtube-kanal som han driver sammen med sin kone. Over 800.000 abonnerer på kanalen. Hans prekener blir ukentlig sett av syv millioner amerikanere og mer enn 20 millioner hver måned. På Youtube-siden sin oppgir han selv at de ukentlige videoene han lager har seere i over hundre land. Han har 21 millioner følgere på Facebook, og 8 millioner følgere på Twitter.

Afroamerikansk fyrtårn

Tony Evans
Oak Cliff Bible Fellowship, Texas
www.tonyevans.org

«Trenger du håp? Vi vet at livet kan være vanskelig. Det er derfor vi er her». Det skriver den amerikanske pastoren Dr. Tony Evans på sin Youtube-kanal som har over 19 millioner avspillinger og rundt 150.000 abonnenter.

Evans er grunnlegger og pastor i Oak Cliff Bible Fellowship i Dallas, har skrevet over 100 bøker, og var den første afroamerikaneren som fullførte doktorgrad i teologi på Dallas Theological Seminary.

I likhet med Youtube-predikanten John Piper ble også Tony Evans tatt med på lista da Bayor University i 2018 kåret de «12 mest effektive predikantene i den engelsktalende verden». I sine videoer drøfter Evans tema som syndefallet, djevelen og ekteskap – i tillegg til å legge ut selvhjelpsvideoer som skal stimulere til motivasjon og gudstro.

Den ungdommelige  

Steven Furtick
Elevation Church, Nord-Carolina
www.stevenfurtick.com

Den 39 år gamle pastoren Steven Furtick har allerede rukket å havne på New York Times bestselgerliste. Etter å ha lest boken Fresh Wind, Fresh Fire av Jim Cymbala fikk han som 16-åring et kall fra Gud om å starte en stor kirke i USA. Det ble starten på det som skulle bli Elevation Church.

Gjennom Youtube-kanalen «Official Steven Furtick» legger han ukentlig ut prekener som omhandler alt fra dating til prestasjonsangst. Over 700.000 abonnerer på kanalen, og mange av videoene han legger ut har over 100.000 visninger.

Han har imidlertid høstet sterk kritikk for «sin luksuriøse livsstil» etter at det ble kjent at han bor i et 1500 kvadratmeter stort herskapshus verd rundt 1,7 millioner dollar. Han forsvarte dette med å si at det var «en gave fra Gud».

Furtick blir beskrevet som en karismatisk leder. Mange mener organisasjonskulturen i Elevation Church er så persondrevet at Furtick nærmest fremstår som en «kultleder».

LES MER: Evangelikale mest mot innvandring

Slik preker de

Kjendispredikantene er mer opptatt av å snakke om Guds betydning i dagliglivet, enn å redegjøre for religiøse standpunkter.

– Gud er mektig og har en plan for deg. Han vil beskytte deg og du må stå i mot djevelens angrep.

Slik oppsummerer Elisabeth Tveito Johnsen et av hovedbudskapene til predikantene Steven Furtick og Joel Osteen.

Johnsen er førsteamanuensis i religionspedagogikk og praktisk teologi ved Det teologiske fakultet (UiO), og ser de to predikantene som eksponenter for prosperity gospel – eller fremgangsteologi, som kjennetegnes av sterk vektlegging av håp og beskyttelse i dagliglivet. Denne teologiske retningen er imidlertid omstridt innenfor protestantisk kristendom.

– Nettopp fordi man er så tydelig i løftet om at hvis du bare stoler på Gud så vil det gå bra i livet, sier Johnsen.

Etisk veiledning

Både Furtick og Osteen har som utgangspunkt at livet er dårlig, og at Gud kan hjelpe den enkelte. Dette er noe som ifølge Johnsen skiller dem fra Tony Evans, som i stedet bruker syndefallet til å illustrere at mennesket ikke kan leve uten Gud.

– Han prøver å vise at man med mye fremgang kan bli fristet til å ta den til inntekt for seg selv, og stole mer på sin egen kunnskap enn Guds kunnskap, sier Johnsen.

Så hva med John Piper? Ifølge Johnsen kan han på mange måter beskrives som en kristen versjon av den kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson, som mange ser som en etisk veileder. Også John Piper vektlegger etisk veiledning og løfter særlig fram ekteskapet mellom troende.

– Ekteskapet skal være en forlengelse og synliggjøring av den pakten Gud har inngått med mennesket, 
sier hun og legger til:

– Dette er en predikant som vil kanskje se fare ved at kristne gifter seg med ikke-troende. Dette er veldig kjent som sjanger. Her skal man beskytte de kristne mot en verden som ikke lenger tror på Gud, forteller hun.

Ikke tydelige

Randall J. Stephens er førsteamanuensis i amerikanske og britiske studier ved Universitetet i Oslo. Han ser Steven Furtick og Joel Osteen som representanter for en ny generasjon predikanter som ikke er tydelige om hva slags teologiske læretradisjon de står i. 

– De er ikke alltid så spesifikke om sin religiøse orientering. De går ikke i dybden på teologisk doktrine, på grunn av den type publikum de prøver å nå, sier han og legger til:

– Du vil ikke se Joel Osteen snakke om helvete eller andre teologiske doktriner som har vært forbundet med evangelisk kristendom.

Stephens mener både Furtick og Osteen representerer konservativ kristendom, selv om de ikke eksplisitt gir uttrykk for dette i sine prekener.

Han ser særlig Osteens popularitet i sammenheng med framveksten av terapi og selvhjelp som behandlingsmetode.

– Denne type terapi-kristendom ser man på TV og på nettet. Man snakker om å være en bedre person og benytter et språk om selvrealisering på en sekulær måte. Det er lett for lytterne og leserne å bli tiltrukket av, sier han.

Kilder: Wikipedia, Rawstory, Religion News Service, YouTube, Huffpost, New York Times, Christian Broadcasting News, og Britannica.com.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje