Meditasjon: Patriarken Jakob

Første uke i advent: Han var ikke Guds beste barn. Men Jakob tok ansvar for urett.

Reportasje

Tore Laugerud har skrevet fire tekstmeditasjoner for hver søndag i advent, pluss en femte for juleaften. Dette er den første:

LES OGSÅ: Betrakt ikonene hennes gjennom advent

Sett deg godt til rette og betrakt ikonet. Legg merke til hva du ser. Ta deg tid før du går videre.

I sin venstre hånd bærer Jakob en åpnet skriftrull med en profeti om sønnen Juda. Fra ham skal det komme en konge som alle folkeslag skal lyde (1 Mos 49,10). I den høyre hånda bærer Jakob et bilde av Kristus innskrevet i en medaljong. Gudsbarnet løfter høyre hånd til velsignelse, mens venstrehånden holder en lukket skriftrull med profetier. Fra Bibelens første bok sier profetiene at Gud skal komme som menneske. Den blå glorien rundt Kristi kropp forteller om hans kosmiske betydning; han er fra evighet av hos Far, og vil etter sin oppstandelse gå tilbake til Far.

Lurte til seg arv

Patriarken Jakob var ikke Guds beste barn. Han lurte til seg en arv som ikke var hans. Fortellingen om ham (1 Mos 27-35) rommer alt. Ensomhet, kamp, seier, nederlag – og det hemmelighetsfulle. Den er et bilde på menneskets kamp for å finne seg selv og Gud. Høydepunktet kommer i ørkenen (kap 32). Ut av natten kommer det en fremmed skikkelse som heftig angriper Jakob. Jakob kjemper med ham en hensynsløs kamp for livet, time etter time. Når mannen så at han ikke kunne overvinne Jakob, ga han ham et slag så hoften gikk ut av ledd. Kan du forestille deg hvor vondt det gjør? Allikevel holdt Jakob fast ved ham til mannen sa: Slipp meg, for morgenen gryr.

LES OGSÅ: – Kirken har mistet innflytelsen på åndeligheten

Venn eller fiende

Var han som kjempet mot Jakob venn eller fiende? Var den ukjente Jakobs indre demoner, hans dårlige samvittighet. Var han et symbol for Jakobs bedratte bror, Esau? Hvorfor holdt Jakob han fast enda han var hardt skadet selv? Den natten begynte Jakob å forstå at livets største skatter bare kan vinnes gjennom bitter kamp og oppgjør. Senere tok han ansvar for den uretten han hadde begått og forsonte seg med sin bror.

Skriftemål

Hvordan er dine juleforberedelser? Vil du rydde rom for indre forberedelser? Da er selvransakelse og renselse det første skrittet. Er det noe du angrer på? Hvordan kan du bøte på det? Kanskje du skulle foreta et skriftemål? Tal med Gud om det i bønn. La bønnen stilne og gi Gud en sjanse til å virke i deg i stillheten. Sitt passivt foran ikonet og la bildet komme til deg.

LES OGSÅ: Mener flere troende også bør kjenne på Guds fravær

Tilbakeblikk

Gjør til slutt et tilbakeblikk på meditasjonen: Hva ble til trøst for deg? Takk Gud for det. Hva ble vanskelig? Overgi det til Gud. Hva er din lengsel, eller din bønn? Skriv det ned med en setning, eller bare ett ord. Det gjør noe med deg når bønnen går gjennom kroppen.

Andre uke i advent: Engelen Gabriels beskjed

Tredje uke i advent: Forløperen

Fjerde uke i advent: Guds mor

Julaften: Jesu fødsel

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje