Biskoper klagde på mormonenes kirkebokbilder

Universitetet bryr seg ikke om ­mormonenes dåpspraksis. De ønsker å få jobben gjort raskt.

Reportasje

- Jeg har møtt utenlandske kollegaer som har vært sjokkert over at det går an å samarbeide med mormonene. Jeg mener at det er religionsfrihet og da kan man gjøre det, sier Gunnar Thorvaldsen, professor i historie, og faglig leder for Registreringssentral for historiske data (RHD) ved Universitetet i Tromsø.

De er de som har ansvar for digitaliseringen av folketellingen fra 1875.

– Men legitimerer ikke det formelle samarbeidet mormonenes praksis?

– Jeg synes ikke det. Kildene vil være der uansett. De får kanskje døpt noen flere og får kanskje bedre datagrunnlag for det de gjør, sier han.

Foreløpig er to tredeler av folketellingen lagt ut slik at historikere, slektsforskere og andre interesserte kan søke i databasen. Mormonene i USA står for en tredel av arbeidet, mens norske slektsforskere organisert i organisasjonen Slekt og Data, gjør resten.

– Fordi vi samarbeider med mormonene klarer vi å få hele tellingen på nettet i løpet av neste år. Det er en stor fordel for norsk forskning og slektsforskere, sier han.

LES OGSÅ: NRK lot mormoner holde andaktene - får skryt fra ateist, men refs fra kristne

Bispeprotest

Det er ikke første gang det har vært et samarbeid mellom Norge og mormonene. På 1950-tallet reiste medlemmer fra mormoner-kirken rundt i Norge og avfotograferte kirkebøkene.

– Til sterke protester fra norske biskoper, forteller Thorvaldsen.

Originalfilmene ble igjen i det norske Riksarkivet, mens en kopi ble tatt med til Utah i USA.

– Har dere diskutert motivasjonen til at mormonerne ønsker å hjelpe til med digitaliseringen av norske kilder?

– I grunnen ikke. Vi kan uansett ikke forhindre at de får tilgang til dataene, siden dette er åpne kilder, sier Thorvaldsen.

LES OGSÅ: Mener kirkens dåpsreklame minner om Scientologi-bevegelsen

Identitet

For Slekt og Data, en organisasjon for slektsforskere og andre interesserte, er tilgjengeliggjøringen av de historiske dataene det viktigste. De står for den største delen av arbeidet med digitaliseringen av folketellingen.

– For vår del er det viktig at historien blir bevart. Det vi har til felles med mormonene er ønsket om å kjenne vår egen historie. Men vi er en religiøs og politisk nøytral organisasjon. Drivkraften vår er først og fremst å få kunnskap om egen identitet og historie. Den er ikke religiøs, sier Anne Schiøtz, generalsekretær for Slekt og Data.

LES OGSÅ: – Et overgrep mot min tro

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Reportasje