Nyheter

Lønnskontoen til Arne Viste er fortsatt fryst

I over to måneder har politiet blokkert kontiene til Arne Viste, hans familie og Plog AS. Samtidig strømmer pengene inn til hans kamp for de papirløse. Innsamlingsaksjonen nærmer seg nå 800.000 kroner.

– Det at også alle midler som var tilgjengelige på private kontoer ble sperret, gjør at vi ikke ville hatt penger til mat og daglige utgifter, uten støtte fra venner og støttespillere. Det har skapt store utfordringer, sier Arne Viste.

Viste ble 17. oktober dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Arbeidet har han gitt dem gjennom vikarbyrået sitt, Plog AS. Ifølge utlendingsloven er det ulovlig å ansette asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Det er Viste uenig i. Han mener både grunnloven og menneskerettighetene åpner for det motsatte, og han har derfor nærmest tryglet om å bli tiltalt for å få en rettslig avklarting av spørsmålet.

Viste har siden anket dommen, som også omfatter en bot på 1,5 millioner til Plog AS, samt en inndragning av 1,4 millioner kroner fra selskapet.

Økokrim etterforsker Viste og Plogs økonomi

Økokrim har i forbindelse med etterforskningen gjennomgått Plog AS sin økonomi, og har i den sammenheng hatt tilgang til selskapets komplette økonomi med alt det innebærer.

Under tingrettsbehandlingen fremkom det at Økokrim hadde identifisert 800.000 kroner som var overført fra selskapets kontoer til Arne Viste privat. Viste opplyste senere retten om at den riktige summen var 1 422 166 kroner, altså nesten det dobbelte av hva Økokrim hadde funnet. Pengene var utbetalt som netto lønn til Viste for eget konsulentarbeid mot olje- og gassnæringen i perioden 2017-2019.

Siden Viste og selskapets kontier har vært blokkert har familien siden rettsaken reddet seg økonomisk ved å tære på fleksilånet, ifølge Viste.

Politiet etterspør dokumentasjon

Politiadvokat Hans Petter Pedersen Skurdal, aktor i straffesaken i Oslo tingrett, stiller seg uforstående til at Viste lurer på hvorfor politiet valgte å legge beslag på familiens kontier.

– Dette har jeg besvart hans advokat om den 28. september, sier han.

Begrunnelsen for at kontiene er blitt sperret, er denne:

– I retten forklarte Viste at Plog AS fortsatt har sin virksomhet etter at tiltalen ble tatt ut. Plog AS skal ha fakturert om lag 4 millioner kroner etter perioden omhandlet i tiltalen. Den ulovlige virksomheten fortsetter til tross for Oslo tingretts domfellelse.

– Når vil kontiene bli frigjort?

– Utbyttet av straffbare handlinger skal inndras. Viste må dokumentere at pengene ikke er utbytte av utleie av arbeidere uten arbeidstillatelse, svarer Skurdal.

Mandag startet rettssaken mot Arne Viste (52), som er tiltalt for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold. 

Rettssalen var fullsatt, og demonstranter hadde møtt opp utenfor tinghuset for å vise støtte til Viste. 

Mennesker i Limbo viste sin støtte til Arne Viste utenfor Tinghuset før rettssaken startet.

I oktober startet rettssaken mot Arne Viste i Oslo tingrett. Mange møtte opp for å støtte hans sak. Foto: Erlend Berge

Viste stiller seg uforstående

Viste mener det ikke foreligger rettslig grunnlag for oppsigelse av de 29 som er omfattet av siktelsen før dommen er rettskraftig, og at det heller ikke er grunnlag for oppsigelse av noen av de 51 arbeidsforholdene som politiet er informert om, men som politiet av ukjente grunner har valgt ikke å straffeforfølge.

Han påpeker at han ikke har hatt hemmeligheter for politiet, skattemyndighetene eller noen andre gjennom de 4,5 årene arbeidet har pågått.

Han er uforstående til hva slags informasjon politiet mangler.

– De har hatt full oversikt over alle kontoutskrifter, lønnssystem, faktureringssystem, arbeidskontrakter, tjenesteavtaler og regnskapssystem, og det er selvsagt konsistens mellom disse, sier Viste.

Han viser til at hans lønnsuttak fra Plog AS i all hovedsak var relatert til jobben som konsulent for olje og gass, og at den utgjorde en netto lønn på 1 422 166 for årene 2017-2019.

– Politiet har hele tiden har vært kjent med dette, grunnet selskapets åpenhet om alle forhold, sier Viste.

Jusprofessor: – Vanlig prosedyre

At politiet fryser bankkonti i straffesaker hvor penger står sentralt, er normal prosedyre, ifølge Hans Fredrik Marthinussen, professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

– Hvis man har en inntekt fra en kriminell aktivitet, er lovverket lagt opp til at man ikke skal beholde pengene. Ved å sperre kontoen vil politiet forhindre at folk stikker av eller bruker opp pengene, sier Marthinussen.

Han sier at prosedyrene gjelder uavhengig om dommen er rettskraftig eller ei.

– Kontoen oppheves hvis man blir frikjent. Denne prosedyren er opplagt i saker som har med for eksempel narkobaroner å gjøre, men regelen er i utgangspunktet den samme for alle, også i Vistes sak som mange mener er spesiell, sier han.

Mandag startet rettssaken mot Arne Viste (52), som er tiltalt for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold. 

Rettssalen var fullsatt, og demonstranter hadde møtt opp utenfor tinghuset for å vise støtte til Viste. 

Arne Viste er daglig leder i et bemanningsbyrå og en nettbutikk. Han har brutt loven med vilje, ved å ansette asylsøkere uten lovlig opphold og har uttalt at han er villig til å gå i fengsel for saken.

Arne Viste er uforstående til hva slags informasjon politiet mangler. Foto: Erlend Berge

Samlet inn nesten 800.000 kroner

Mens kontiene i Viste-familiene har vært sperret, har pengene strømmet inn til Vistes kamp for de papirløse. I begynnelsen av oktober kunne Vårt Land fortelle at 52-åringens menighet, IMI-kirken i Stavanger, har samlet inn nærmere 150.000 kroner i kollekt til hans kamp for de papirløse. Siste dag i rettssaken besluttet de også å starte en kronerulling slik at også støttespillere utenfor menigheten kunne bidra. Dette har de siden satt på fond.

– Nå nærmer innsamlingsaksjonen seg nå 800.000 kroner, forteller Terje Høyland, IMI-kirkens internasjonale leder og en av Vistes nærmeste støttespillere.

– At vi nå har nådd nærmere 800.000 kroner er et fantastisk uttrykk for mobiliseringen i saken som skjer i folket. Samtidig gir summen en trygghet for Arne i tiden framover. Saken ser ut til å få et langt løp i rettsvesenet, sier Høyland.

LES MER OM ARNE VISTE:

• Arne Viste dømt til ett års fengsel på vilkår

• Arne Viste møtt med jubel av menigheten – nå går han i kloster

• Arne Viste er vinneren av årets Petter Dass-pris

---

Arne Viste

  • Utdannet sivilingeniør. ­Daglig leder av Plog AS og nett­butikken pbok.no, der han gir arbeid til papirløse flyktninger.
  • Stevnet Justis­departementet for retten i 2014 for brudd på Grunnloven og menneske­rettighetene. Saken ble avvist.
  • I 2017 aksjonerte ­politiet mot IMI-kirken på grunn av ­ansettelsen av en papirløs ­flyktning gjennom Plog AS. ­Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.
  • Sommeren 2019 ble Viste ­siktet og tiltalt for å ha gitt­ ­arbeid til papirløse.
  • I oktober ble han dømt til ett års fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Viste har anket dommen fra tingretten.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter