Nyheter

Arne Viste møtt med jubel av menigheten – nå går han i kloster

VISTESAKEN: – Jeg har bare kjent på masse trygghet og fred, sa Arne Viste da han fredag formiddag ble møtt av menigheten med jubel og kake. Nå venter en uke i kloster.

Fredag formiddag står om lag 80 bibelskoleelever og stabsansatte ved IMI-kirken og tripper i menighetens kafé på Tjensvoll i Stavanger. De skal snart få et gjensyn med søndagsskolelæreren sin, Arne Viste, som denne uken har stått i Oslo tingrett tiltalt for å ha ansatt asylsøkere uten lovlige opphold.

Under hele prosessen har kona hans Oddlaug stått støtt ved hans side. Også hun har meldt sin ankomst.

– Nå er det null hemninger, ikke sant? Nå er det full trøkk! sier en høylytt Terje Høyland, leder for IMI-kirkens internasjonale arbeid, til de frammøtte. På seg har han en burgunderrød t-skjorte med påskriften «Je suis Arne Viste».

Utrolig stolte

Han fyrer opp stemningen ytterligere:

– La de virkelig få kjenne at vi har stått sammen med dem bak rettssaken – med lyd!

Forsamlingen er ikke vanskelig å be. Når ekteparet smilende og noe perplekse åpner døren, både hoies og jubles det fra de frammøtte med klappsalver som bygger seg stadig opp i intensitet.

Egil Elling Ellingsen (til venstre) og menigheten i IMI-kirken har opprettet et fond for Arne Viste (i mditen).

Full støtte. «Vel blåst, Arne! Vi står sammen!», står det på kaken fra IMI-kirken. Til venstre: pastor Egil Elling Ellingsen, som også er rektor ved bibelskolen Acta. Til høyre: seniorpastor Martin Cave. Foto: Caroline Teinum Gilje

– Kjære Arne og Oddlaug, vi er så utrolig stolte av dere, sier IMI-pastor Egil Elling Ellingsen til dem, og holder en kort støtteapell.

Marsipankaken på kafédisken bak dem taler også sitt tydelige språk: «Vel blåst, Arne! Vi står sammen!» står det på den.

Åpne kort

IMI-kirken i Stavanger ble tidlig en viktig støttespiller i det Viste opplever som et kall fra Gud: å gi ureturnerbare asylsøkere arbeid.

Gjennom bemanningsselskapet sitt Plog AS har Viste utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 ulike arbeidstakere de fire siste årene.

Men ifølge utlendingsloven er det straffbart å gi arbeid til såkalte papirløse. Viste er på sin side overbevist om at en paragraf i grunnloven taler hans sak. Han har derfor spilt med åpne kort med politiet i håp om å bli anmeldt og tiltalt for å overprøve regelverket i rettsvesenet.

Etter fire dager i Oslo tingrett denne uken, ba aktor på torsdag om ett års betinget fengsel for ham, samt inndragning av tre millioner kroner. Aktor ba også om at Vistes selskap, Plog AS, dømmes til å betale en bot til statskassen på 1,5 millioner kroner. Firmaet må dessuten tåle inndragning av 10 millioner kroner, mener aktor.

LES OGSÅ: Lutherske organisasjoner støtter Viste – har ansatt asylsøkere uten lovlig opphold

Går i kloster

Til de frammøtte i IMI-kirken fredag forteller Viste at både han og familien er slitne etter de siste dagene. Selv skal han på retreat på Utstein kloster fra i kveld og hele neste uke. Med unntak av søndag. Da kommer han innom for å skjøtte kallet som søndagsskolelærer.

Hverken familien eller Viste selv er motløse.

– Jeg har bare kjent på masse trygghet og fred, sier han.

DEBATT: «Arne Viste-saken er viktig på veien mot asylsøkeres rettigheter»

Til Vårt Land forteller Viste at han var forberedt på hardkjør og sverting fra politiet under rettssaken, og mener det går prestisje i saken for påtalemyndigheten.

Men under rettssaken følte jeg at det som kom fra dem falt til bakken. Det var ikke noe som var truende, eller som jeg ikke kunne svare greit på, sier han.

Tror på forbedring

Viste tror tingretten sitter igjen med et realistisk bilde av forholdene.

– Påtalemyndighetene brukte ord som å hindre returarbeid, menneskehandel, økonomisk kriminalitet og svart arbeid. I anmeldelsene fra politiet har det også handlet om dette, men tiltalen omfatter ingen andre forhold enn at de ureturnerbare asylsøkerne har fått lov til å jobbe, sier Viste.

Selv er han overbevist om at saken hans vil føre til en markant forbedring i livssituasjonen for de ureturnerbare når den rettskraftige dommen foreligger.

– Jeg leser bibelvers etter bibelvers om at Gud ønsker rettferdighet og beskytter de svake, og jeg vet at min Gud er større enn både Justisdepartementet, statsministeren og riksadvokaten, sier han.

Fri fra frykt

Erfaringene han har gjort seg i denne saken har også styrket hans tillit til Gud.

– Erfaringene og sporene jeg ser av Guds finger i denne prosessen er så overbevisende, sier Viste.

Han forteller at det som har skjedd har gitt ham en sterkere tillit og tro til Gud.

– Det er noen som sier at jeg er modig som tar denne kampen, men hallo, jeg er ikke modig, jeg er fri frykten. Derfor er jeg ikke redd for hverken fengsel, inndragning av ti millioner kroner eller for å bli gjeldsslave resten av livet, sier han.…

HER KAN DU LESE MER OM VISTE-SAKEN:

· Frp-Gulati om Viste-saken: «Lovbrudd må ikke belønnes»

· KrF: Vi vil gjeninnføre arbeidstillatelse til ureturnerbare

· Biskop-leia organisasjon har fått 1,5 millionar frå Vistes vikarbyrå

· Arne Viste: Eg krev at ingen gøymer seg for politiet

· Iranarar redde for å miste jobben - følgjer Viste-saka tett

---

Saken

  • Arne Viste og vikarbyrået Plog AS var denne uken tiltalt for å «forsettlig eller grovt uaktsomt gjøre bruk av en utlendings arbeidskraft når utlendingen ikke har nødvendig tillatelse etter loven».
  • I fire år har Viste ansatt ureturnerbare flyktninger som vikarer i Plog AS, som så er leid ut til ulike arbeidsgivere. Dette er utlendinger med endelig avslag på asylsøknaden, men som Norge ikke greier å returnere til hjemlandet, ofte fordi hjemlandet ikke vil ta imot dem. Denne gruppen har etter loven ikke rett til arbeid.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter