Kirkeliv

– Vi som kristne har et stort ansvar for å snakke om rettferdighet

FORESTILLING: Norges Kristne Råd og Frikirken setter opp forestillinga Vingespenn for å fortelle ei yngre aldersgruppe om menneskehandel.

Denne uka arrangeres Skjærgårds Music & Mission (Skjærgårds) på Risøya i Tvedestrand for første gang på tre år. På den første festivaldagen var det duket for urpremiere på musikk- og danseforestillinga Vingespenn.

Forestillinga ønsker å sette fokus på menneskehandel og de mange millioner mennesker verden over som lever i det som kalles moderne slaveri. Vingespenn er inspirert av Frihetens Time, ei forestilling skrevet av Sindre Skeie og Trond Gilberg, som handler om den samme tematikken.

Tanken bak Vingespenn er å snakke om temaet på en måte som er tilpasset barn og unge.

– Jeg tror at en kombinasjon av dans, musikk og film kan gi sterke inntrykk.

Det sier Siren Godø til Vårt Land. Hun har koreografert dansene som fremføres i forestillinga.

– Dans kan formidle følelser

Forestillinga ble vist for første gang på Skjærgårds denne uka, men fremover vil det være mulig for menigheter og andre å sette den opp selv gjennom en gjør-det-selv løsning.

Siren Godø og Anders Godø fra Dance TV. Vingespenn, forestilling om menneskehandel på Skjærgårds.

Forestillinga består av en video med musikk og dramatisering som fungerer som et bakteppe for danserne på scenen.

Siren Godø forklarer at det følger med egne instruksjonsvideoer til dansene, slik at man ikke trenger å ha peiling på dans for å sette opp forestillinga selv.

Forestillinga ønsker å gi et inntrykk av hvordan det er å være et offer for tvangsarbeid og menneskehandel.

– Gjennom arbeidet har vi selv blitt mer og mer bevisste på hva vi kan gjøre. Jeg tenker at vi som kristne har et stort ansvar for å snakke om rettferdighet, utdyper Godø.

Ei forestilling er et engasjerende virkemiddel for å skape bevisstgjøring

—  Karoline Løvoll Strømme

– Hvordan kan dans brukes til å formidle en slik problematikk?

– Dans kan ha en egen evne til å formidle følelser. Det som er vanskelig å sette ord på, kan dans fange på en annen måte enn det ord kan, sier Siren Godø.

Blir sint av tematikken

Frikirkens barne- og ungdomsorganisasjon (Fribu) er i tillegg til Norges Kristne Råd (NKR) med som samarbeidspartner i prosjektet. For Håvard Haugland, som har skrevet monologene som fremføres i forestillinga, ble prosessen personlig.

Skjærgårdsfestivalen 2022.

– Dette er en tematikk som har opptatt meg veldig lenge, og jeg har nesten vært redd for å ta tak i det, for jeg blir så sint når jeg tenker på det, sier Haugland.

Men da han så en snutt fra Frihetens Time, forsto han at dette var et utgangspunkt han kunne jobbe utifra. Det hele handlet om å formidle det viktige budskapet på en måte som kunne nå ungdommer.

– Så da tok jeg kontakt med Siren Godø og Eric Tryland og tenkte at hvis disse sier ja, så kjører vi på. Så det har vi gjort.

Siren og Anders er sånn ordentlig flinke – ikke bare kristenflinke

—  Eric Tryland

Tanken bak Vingespenn-tittelen har vært å belyse de menneskene som ikke har mulighet til å bruke hele seg, fordi de er fanget i en uønsket situasjon. Haugland håper spesielt at samtaleopplegget som skal gjennomføres i etterkant av at forestillingene kan få fram gode refleksjoner hos tilskuerne.

– Gøy og givende

– Da jeg sa ja til prosjektet trodde jeg at det var et mye mindre prosjekt enn det ble, forteller Eric Tryland, som har stått for det musikalske i forestillinga.

Han fortsetter:

– Jeg tenkte også jeg ikke kom til å komponere noen sanger, men så ble det så gøy og givende at det ble fire sanger som jeg har skrevet og produsert.

Det var da Anders Godø viste fram de første bildene fra filmen, at Tryland ble ordentlig gira på prosjektet.

– Siren og Anders er sånn ordentlig flinke – ikke bare kristenflinke, sier han lattermildt.

Tryland tror tematikken kan treffe godt, ettersom de har brukt to skuespillere til å framføre monologene Haugland har skrevet, slik at de alvorlige tekstene får et ansikt.

Skjærgårdsfestivalen 2022.

Et større prosjekt

For NKR, den andre samarbeidspartneren, kommer forestillinga også til å være en del av Global uke, ei temauke som NKR arrangerer hvert år for å sette lys på urettferdighet i verden.

---

Vingespenn

  • Ny musikk- og danseforestilling som hadde premiere på Skjærgårds 7. juli.
  • Inspirert av forestillingen Frihetens Time av Sindre Skeie og Trond Gilberg. Håvard Haugland har skrevet de nye tekstene med inspirasjon fra Frihetens Time.
  • Musikk komponert av Eric Tryland, dans koreografert av Siren Godø og filminnspilling gjort av Anders Godø i Dance TV.
  • I tillegg er Norges Kristne Råd og Frikirkens barn og ungdom (Fribu) med som samarbeidspartnere.

---

– Vi opplevde at Frihetens Time nådde og berørte veldig mange, særlig voksne. Da ønsket vi å ta opp den samme tematikken for ei yngre målgruppe, sier Elin Finnseth Sæverås i Norges Kristne Råd.

Hun er godt fornøyd med samarbeidet mellom de ulike aktørene i prosjektet. I tillegg håper Sæverås at forestillinga kan lede til økt kunnskap om problematikken.

– Vi er kanskje en del av utfordringa nå, men vi kan også bli en del av løsninga, forklarer hun, og sikter til at også forbrukere har ansvar for hva slags produkter de ønsker å kjøpe.

Blant annet belyser Vingespenn arbeidsvilkårene tekstilarbeidere arbeider under.

.

Viktig å tilegne seg kunnskap

Hope for Justice er en internasjonal organisasjon som har som mål å avskaffe moderne slaveri i verden. Avdelingsleder Karoline Løvoll Strømme synes det er flott at temaet blir satt på agenda for barn og unge.

– Ei forestilling er et engasjerende virkemiddel for å skape bevisstgjøring, sier hun.

Bidragsyterne på Vingespenn, forestilling om menneskehandel, satt opp på Skjærgårds.

Strømme mener det er svært viktig å tilegne seg kunnskap om problematikken.

– Da er det mulig å ta bevisste og informerte valg når man kjøper varer og tjenester, sier Strømme.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kirkeliv