Kirke

Nedstengningen rammet de ortodokses julefeiring

DOBBELFEIRING: Maria Roos og familien får to julefeiringer, først den norske og så den ortodokse julaften 6. januar. I år ble julemessen i den ortodokse kirken stengt på grunn av skjerpede koronarestriksjoner.

For familien Roos var avlysningen av julefeiringen i kirken et stort savn.

– For oss er julemessen i kirken veldig viktig, og på grunn av de ekstra koronarestriksjonene som kom rett etter nyttår, ble det helt stengt for kirkelig jul. Det var vi lei oss for, sier Aleksandra og Timotei Roos.

---

Ortodoks jul

  • Den ortodokse kirke-kalenderen har julaften på 6. januar. I år ble de ortodokse menighetene rammet av de ekstra korona-restriksjonene som kom like over nyttår, og måtte feire julemesse helt uten menighetene til stede.

---

De er begge vokst opp i Russland og tilhører den russisk-ortodokse menigheten Hellige Olga i Oslo.

ortodoks jul

Sammen med barna Daniel (7), Maria (5 1/2) og Nina (3 1/2) måtte de nøye seg med hjemmejul i år. Nedstengningen av det norske samfunnet på nyåret rammet de ortodokse kristnes julefeiring. De har sin julaften 6. januar.

– Julen er en viktig religiøs feiring, og den mest barnevennlige. Vi er opptatt av at barna våre skal bli bevisste på hva vi faktisk feirer - og være med i den kirkelige julemarkeringen, som er en viktig del for deres fremtidige tilhørighet til kirken.

ortodoks jul

De to eldste barna husker litt fra julefeiringen på søndagsskolen i fjor.

– Vi hadde julespill og jeg var engel, forteller Maria.

– Det var vise menn og en baby der, men Jesusbarnet var ikke ekte, skyter Daniel inn.

ortodoks jul

Jul to ganger i året

I Norge har familien Roos over mange år tilpasset seg den norske julefeiringen.

– Det blir litt i pose og sekk, med det beste fra to kulturer - men i den norske julen blir det mest sosial omgang med venner og kolleger.

På julaften ble det ribbe sammen med norske slektninger.

– Den religiøse markeringen får vi gjennom den ortodokse feiringen et par uker senere, men i år ble den dessverre ikke mulig å feire sammen med menigheten, forteller de.

De registrerer en nokså forskjellig tilnærming til julefeiringen i Norge og Russland.

– I Russland er Den hellige Nikolai en av de mest elskede helgenene, og han feires stort den 19. desember. Han er jo også opprinnelsen til julenissen, fordi han var et godt menneske med ekstra omsorg for barna.

Julens liturgi har kraft og gir mening i seg selv

—  Fader arkimandritt Kliment

De har reflektert litt over forskjellen på julemarkering i Norge og Russland.

– Vi ser at julefeiringen her har et litt mer kommersielt preg enn det vi er vant til fra Russland, forteller Aleksandra og Timotei Roos.

Fullverdig juleliturgi

Fader arkimandritt Kliment i Hellige Olga ortodokse menighet i Oslo forteller at de har vært ekstra uheldige med timingen i år.

ortodoks jul

Den ortodokse julefeiringen rammes av de ekstra innstrammingene som kom nå på nyåret, i år må de nøye seg med to strømmede gudstjenester.

– Vi hadde planlagt julemesse sist lørdag med 20 påmeldte, men vi måtte gi kontrabeskjed og avlyse. Vi fikk likevel gjennomført en fullverdig juleliturgi. Det var trist å ikke ha menigheten til stede, men vi strømmet messen, slik vi også gjorde natt til 7. januar - som er vår 1. juledag, forteller fader Kliment.

Julaften 6. januar

Fader Kliment synes det er litt trist å holde messe uten menigheten til stede.

ortodoks jul

Fader Kliment savner menigheten, for å få en fullverdig seremoni.

– Men liturgien har kraft og gir mening i seg selv. Det ville vært atskillig verre med en full lockdown - og messefall. Selv uten folk i kirkerommet får vi feire inkarnasjonsunderet der Gud ble menneske i Betlehem - og foreningen av de to naturene, den guddommelige og den jordiske og skapte, sier fader Kliment.

Selv uten folk i kirkerommet får vi feire inkarnasjonsunderet der Gud ble menneske

—  Fader arkimandritt Kliment

Utestengt menighet

Det er uheldig å måtte stenge menigheten ute fra en av de viktige messene i kirkeåret.

– Noen er selvfølgelig skuffet over disse begrensningene, men det er også aksept for behovet for å bidra til smittebegrensningen. Det er bedre å være litt ekstra forsiktig - enn å risikere å bli smittespreder, under en slik messe blir det naturlig nok en del sosialisering med litt tette ansamlinger av mennesker, sier han.

ortodoks jul

Noen ortodokse menigheter har vurdert å flytte sin julefeiring slik at den vil foregå sammen med kirkeåret i vestlige land.

– Det er ikke aktuelt for oss, de aller fleste medlemmene er sterkt knyttet til den ortodokse tradisjonen - med vår egen kirkekalender. Men på den norske julaftenen hadde vi en kort messe hjemme hos meg, særlig med tanke på de norske konvertittene, forteller fader Kliment.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Mer fra: Kirke