Kirke

Emil (7 mnd.) vokser ut av dåpskjolen sin

DÅP: Emil Wilhelm Thiel Esbensen ble født i mai i fjor. Nå venter han og familien på dåp, dåpsbarnet har allerede vokst ut av én dåpskjole, forteller mor Corinna Thiel.

Mor kommer fra Tyskland og er vant til at barna døpes kort tid etter fødselen, helst innen tre måneder. Fortsatt er det usikkert når samfunnet åpner for kirkelige handlinger og familiesammenkomster.

– Vi vil jo helst ha mest mulig familie samlet på dåpsdagen hans, men med slekt og faddere i Tyskland og en blivende gudmor i New York har det vært praktisk umulig. Nå er vi i en situasjon der vi sannsynligvis må prioritere selve dåpshandlingen foran det at hele familien kan være samlet, sier Corinna Thiel.

For familien til Emil er det veldig viktig at han blir døpt og innlemmet i det kristne fellesskapet, uten at det tar altfor lang tid.

– Jeg håper at det kan skje i hvert fall før ettårsdagen hans, nå sjekker jeg hvor fort vi kan få det til i Skøyen kirke, så får vi heller satse på en fin feiring senere, sier hun.

– Og familiens dåpskjole er nå blitt for liten for Emil, så vi må nok se oss om etter en ny, sier mor.

Babysang Skøyen Kirke

Dåpsseremoni

Emil har to fettere i Tyskland som også venter på dåp, en er jevngammel med Emil og den eldste fylte ett år i oktober.

– Etter planen skulle vi vært der i dobbel-dåp i november, men det måtte utsettes. Der er det like strengt som i Norge, og storfamilien er kjempefrustrert når vi nå rammes av de stengte landegrensene, forteller Corinna Thiel.

I korona-perioden har vi måttet forvalte både de kirkelige ritualene - og reglene fra samfunnet - uten å strekke grensene.

—  Prost Elisabet Yrwing Guthus


---

Korona-restriksjoner

  • De nasjonale retningslinjene gjør at kirkene per i dag bare kan utføre dåp med maksimalt 10 personer til stede.
  • I Oslo har det siden november bare vært mulig å utføre dåp og vigsel «uten tilskuere». Det betyr i praksis bare brudepar og forlovere ved vigsel, og kun nærmeste familie og faddere ved dåp.

---

Oslo-restriksjoner

I Oslo har det siden november bare vært anledning til å gjennomføre kirkelige handlinger «uten tilskuere» – som er formuleringen i Oslo kommunes reglement.

Prost i Vestre Aker i Oslo, Elisabet Yrwing Guthus, forteller om en lokal praksis som er strengere enn de innstrammingene som nå er gjort nasjonalt.

– «Uten tilskuere» betyr i praksis bare nærmeste familie ved dåp, og brudepar og forlovere ved vigsel. Da er vi akkurat på det som kreves for at seremoniene kan gjennomføres. Ved vigsel er det bare forlovere som være til stede, og ved dåp vil det i praksis si dåpsbarn, foreldre, søsken og faddere, forteller hun og legger til at minst to faddere må være fysisk til stede ved døpefonten.

Oslo-restriksjonen gjelder frem til 21. januar.

– Vi får hyggelige tilbakemeldinger på at vi opprettholder et godt tilbud rundt kirkelige handlinger – i en vanskelig tid. Og vi er takknemlige for at vi kan gjennomføre disse seremoniene, sier hun.

Fine seremonier

Prosten forteller om mange fine stunder i kirkene i koronatiden.

– Vi kan faktisk gjøre seremonien litt mer skreddersydd og personlig når vi forholder oss til bare en familie for hvert ritual. Vi kan tilpasse oss mer, og lettere imøtekomme ønsker om musikk og valg av salmer til seremoniene, forteller Guthus.

Prosten mener det er vanskelig å måle en trend i dåpssøkningen ut fra den perioden vi nå har vært inne i.

– Det er uhyre viktig at vi som kirke kan gjennomføre ritualene som betyr mye for mange mennesker, samtidig må vi holde oss nøye til restriksjonene, sier hun.

Møte folks behov

Prosten mener vi i ettertid må spørre oss om vi kanskje har klart å møte menneskers behov på en bedre måte?

– Dåpsfamiliene sier at de blir møtt på en god måte. Som kirke må vi lete etter, og ta med oss, de positive erfaringene vi også har opparbeidet i denne unntaksperioden, sier prosten som ønsker at vi ser på læringspotensialet også i en vanskelig situasjon, sier hun.

Hun understreker viktigheten av å se folks behov for sakramentsforvaltning og ritualer.

– I denne perioden har kirken måttet forvalte både ritualene – og reglene – uten å strekke grensene. Nå har det vært viktig å ha lojalitet til begge sider. Og kanskje har vi fått lærdom om hvordan vi møter dåpsfamiliene som vi kan ta med oss tilbake til en normalsituasjon, sier prost Elisabet Yrwing Guthus i Vestre Aker.

Nyttige erfaringer

Biskop Kari Veiteberg i Oslo sier at kirken ikke avlyser dåp

– Det gledelige nå, er at vi opplever at folk føler seg sett – og møtt på en god måte – av kirken, selv i en vanskelig situasjon, sier hun.

Dåpstallene i Den norske kirke har over år vist en nedadgående tendens.

– Vi er spente på dåpstallene for 2020, som kommer om en måneds tid. Det er ikke usannsynlig at vi vil få negative tall ut fra dagens situasjon, men vi tror at for de aller fleste er det snakk om å utsette dåpen – ikke at de velger den vekk, sier hun.

Biskopen gleder seg over at kirken har klart å opprettholde et godt dåpstilbud, og tenker at unntakssituasjonen også har gitt erfaringer som man kan dra nytte av inn i en ny normalsituasjon.

– Jeg ønsker alle som har utsatt dåpshandlingen hjertelig velkommen til kirken når situasjonen forhåpentligvis normaliserer seg om ikke altfor lenge, sier biskop Kari Veiteberg.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke