Kirke

Mikael Bruun: – Jeg angrer veldig på at jeg stilte i Dagsnytt 18

DEN NORSKE KIRKE: – Jeg er klok av skade, sier sokneprest i Sogndal, Mikael Bruun, etter at han i sommer kastet seg inn i den offentlige debatten om kvinnelige prester.

Når soknepresten i Sogndal skal oppsummere 2020, står hans mye omdiskuterte opptreden på NRK sentralt:

– Jeg angrer veldig på at jeg stilte i Dagsnytt 18, sier Mikael Bruun til Sogn Avis i deres spalte «Hva har du lært?».

Der sier han at han «har blitt klok av skade» etter at han i sommer kastet seg inn i debatten om kvinnelige prester.

– Jeg trodde jeg meldte meg på en indrekirkelig debatt, men nedslagsfeltet var langt bredere. Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli så stort nasjonalt og lokalt, sier Bruun.

‘Noen vil mene det er min feil’

I sommer skrev domprost i Tromsø, Stig Lægdene, at menn som ikke anerkjenner kvinners prestetjeneste, bør nektes ordinasjon og ansettelse i Den norske kirke. Noen dager senere bestemte Bruun seg for å ta til motmæle. I et innlegg i Vårt Land kunne Bruun fortelle han selv er blant dem som ikke vil delta i liturgisk fellesskap med kvinnelige prester. Budskapet gjentok han kort tid etter på Dagsnytt 18.

Det førte til en voldsom debatt i nasjonale medier, og reiste spørsmålet: Finnes det en form for rett i Den norske kirke som gjør at man kan reservere seg mot å samarbeide med kvinner? Nei, fastslo Bispemøtet i oktober. Hvis en prest har problemer med gudstjenestefellesskap eller nattverd med en kvinne, skal han ta det opp med biskopen. Lokale smutthull er ikke mulig lenger.

Til Sogn Avis sier Bruun at han er usikker på om saken hadde fått konsekvenser dersom han ikke hadde stilt i radiodebatten.

– Det er vanskelig å si. Vi har fått en innstramming i kirken, og noen vil jo mene det er min feil. Men vi må huske at debatten ble satt i gang av en domprost som er vant til å få ting gjennomført, så dette kunne skjedd uansett. Det hadde i alle fall blitt en annen debatt om den hadde blitt værende i Vårt Land, sier han.

Enklere å tie

Tidligere har han uttalt til Vårt Land at innlegget hans i august egentlig ikke handlet om hvor vidt kvinner kan være prester.

– Jeg har aldri tatt til orde for en omkamp om hvorvidt kvinner skal få være prester, men er opptatt av klassiske teologers plass i kirken, sa han.

Til Sogn Avis forteller Bruun at noe av det viktigste han har lært i 2020, er hvor mektige media er.

– Selv om en har en tanke om hvordan ting skal framstå, er det ikke sikkert at det blir sånn, sier han til lokalavisen.

Over 80 personer har meldt seg ut av kirken i Sogndal i kjølvannet av Bruuns uttalelser om kvinnelige prester. I tillegg valgte foreldre til 26 konfirmanter i Sogndal å skrive et brev til kirken i Sogndal og biskopen i Bjørgvin om at de ønsket at Bruun ble tatt av undervisningen for konfirmantene.

Soknepresten medgir at livet hans hadde blitt enklere dersom han hadde valgt å tie i saken.

– Men jeg mener fremdeles at det er viktig at vi skal ha plass til prester som mener noe annet enn flertallet, sier han.

Vårt Land har vært i kontakt med Bruun om denne saken. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

---

Kvinneprest-saken

  • «Den norske kirke legitimerer kvinnediskriminering» skrev domprosten i Tromsø, Stig Lægdene, i et innlegg i Vårt Land i august.
  • Noen dager senere svarte sokneprest i Sogndal, Mikael Bruun, at han selv var imot kvinners prestetjeneste, men ikke imot kvinner generelt.
  • Bruuns innlegg førte til en voldsom debatt i nasjonale medier, og reiste spørsmålet: Finnes det en form for rett i Den norske kirke som gjør at man kan reservere seg mot å samarbeide med kvinner?
  • Bispemøtet avviste i ­oktober at en slik reservasjonsrett finnes, noe preses i Den norske kirke fastslo allerede i september.
  • Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, er blant dem som har engasjert seg i debatten. Han har uttalt at det er dramatisk å nekte kvinneprestmotstandere i Den norske kirke, men også beklaget at kvinner har opplevd ting i kirken de ikke burde.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke