Kirke

Kirken fratar barn en viktig arena for livsutfoldelse

Hvorfor innfører kirkene i Bergen strengere smitteverntiltak enn det nasjonale og lokale myndigheter anbefaler? Hvordan skal tro og kirke oppleves relevant når den ikke gjør seg relevant i krisetider?

Kristin Utle

Programutvikler Ungt lederskap og frivillig voksenleder i Sing It KFUK-KFUM

Sist jeg møtte barna i barne­koret i Åsane Kirke var 5. november. Vi hadde Halloweenfest for at barna­ også i år skulle få kle seg ut, spise godteri og leke i ­fellesskap. Vi startet med å øve på Lucia-sangene, mens vi snakket om hva barna har lyst til å ha med i den kommende Lucia-gudstjenesten: lys, krone, hvite drakter, sanger, tegninger og dans. Jeg visste at byrådet dagen etter ville komme med nye innstramminger i smitte­verntiltak. Men det har vært nok «hvis» dette året, så jeg valgte å la barna fortsette å tro på at vi skal møtes neste uke. Jeg ville ikke slukke det forventningsfulle lyset i øynene deres.

Kirken skjermer ikke barna

Dagen etter er det pressekonferanse. Og på tross av alvoret i smittespredningen, hører jeg formuleringer om at «barn og unge under 20 år skal skjermes».

Men samme dag sender Bergen Kirkelige Fellesråd og Bjørgvin bispedømme ut melding til sine ansatte om at kirkene stenger for alle fysiske arrangementer og poengterer at dette også gjelder ungdom. Mens Bergen kommune og nasjonale myndigheter har vært opptatt av å skjerme ­tilbudene til barn og unge, velger kirken å stenge sine bygg for all aktivitet. Jeg mener at kirken dermed fratar barn og unge en viktig arena for livsutfoldelse og utvikling.

Psykolog Hedvig Montgomery­ skriver på sin offisielle Facebookside den 17.11 at barn og unge «finner sin kunnskap og sin identitet i møte med andre og ­under veiledning av andre. Derfor er skole og fritidsaktiviteter ikke luksus. Det er helt nødvendig for deres sosiale, intellektuelle og emosjonelle utvikling.»

LES OGSÅ: Nye restriksjoner kunne hindret dåp – slik fikk Kvaløy menighet det til

Usikre tider for barn

Dette har vi arbeidet for å opprettholde­ de siste åtte månedene. Siden mars har frivillige og ansatte i Den Norske Kirke stadig satt seg inn i nye retningslinjer for smitte­vern, laget smittevern­planer, laget en plan A, plan B og plan C for gjennomføring av ­aktiviteter. Ordnet med håndsprit og vaske­dugnad av berøringsflater. Alt med det mål for øye å skape åpne og trygge fellesskap for barn og unge gjennom en usikker tid.

For alle barn og unge. Også for dem som ikke har det godt på skolen, dem som ikke har det trygt hjemme. For seks­åringen som var klar for å starte et nytt kapittel i livet med skole og ny fritidsaktivitet. For fjortenåringen som ønsker seg flere venner, et forbilde eller en trygg tillits­person. For tiåringen som ­elsker å danse og synge sammen med venner og som er lei livet på zoom.

Skuffende fra DNK

Jeg forstår at arbeidet med å håndtere pandemien er et krevende ­arbeid hvor mange fagfelt må spille på lag, både de som er eksperter på smittevern og de som forstår de menneskelige, samfunnsmessige og økonomiske konse­kvensene av ulike tiltak. Men styrende myndigheter må sette seg sammen og finne tiltak som treffer. Slik at de får ønsket ­effekt, og ikke unødvendige ­negative konsekvenser.

Derfor er det skuffende at Den norske kirke strammer mer inn, uten å ta nok innover seg de konse­kvensene et redusert tilbud til barn og unge får for den ­enkelte, for fellesskapene, for frivilligheten og for lokalsamfunnet.

LES OGSÅ: Kulturrådgiver: «Gjennomfør julekonsertene, ikke avlys!»

En relevant kirke

Selv om kirken­ nå, to uker senere sender en ny e-post med anbefaling om å starte opp igjen aktiviteten for barn opp til 13 år, er de likevel ikke på linje med kommunen og andre som skaper fritidsaktiviteter for barn og unge. Hvordan skal tro og kirke oppleves relevant når den ikke gjør seg relevant i krisetider?

Jeg deltar gjerne i dugnaden, jeg skal fortsette å sprite barnehender, sørge for god avstand i koret og lage mindre grupper om nødvendig. Jeg lager plan D om det trengs.

Men ikke steng kirken for de unge! La oss se hva som er mulig å få til innenfor gjeldende retningslinjer. La oss være kreative sammen for å møte barn og unges behov, i deres hverdag, midt i en pandemi og unntakstilstand som kommer til å vare.

LES MER:

Vårt Land mener: Myndighetene har gjort en dårlig vurdering av kirkebenkenes smittefare

Norges kristne råd endrer sin smittevernveileder: Maks 50 på gudstjeneste

Gudstjenester avlyses i Oslo og Bergen: – Vi henger ikke hengelås på dørene

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke