Leder

Uheldig forskjellsbehandling av kirken

At kirkebenker ikke regnes som fastmonterte seter, er urettferdig for kirken som kulturarena og vitner om idéfattigdom hos myndighetene.

Alvoret er over oss igjen. Vi er inne i en ny fase av koronapandemien, som på mange måter ser ut til å bli enda verre enn ved utbruddet i Norge i mars. Smittetallene er høyere enn noen gang, og vi har heller ikke lyset og sommeren å se fram til som forrige gang.

Tøft for kulturbransjen

Derfor var det ventet at det ville komme kraftige smittevernstiltakt i forrige uke – noe det også gjorde. Vi mener befolkningen i det store og hele viser forståelse for nødvendigheten av tiltakene, og at vektingen mellom tillit til den enkelte og myndighetenes regler er tålelig godt balansert.

Det var ventet at kulturbransjen, som hadde en veldig tøff vår og sommer, igjen ville bli hardt rammet. Uansett festtaleordene om hvor viktig kulturen er – ikke minst i krisetider – har nok kulturlivet en tendens til å ryke tidlig, i kamp med andre, mer akutt samfunnskritiske funksjoner, eller tyngre økonomiske aktører.

LES OGSÅ: Røros kirke regner med å miste 350.000 i inntekter inn mot jula

Kirkebenker til besvær

Vårt inntrykk er at kulturbransjen er solidarisk innstilt til smitteverntiltakene, og at alle er villige til å brette opp ermene. Men for et denne dugnadsånden og solidariteten skal opprettholdes, er det uhyre viktig at myndighetenes tiltak rammer rettferdig.

I tilfellet med kirkebenkene kan vi ikke se at det har skjedd. Etter en del forvirring i helgen, konkluderte Helse- og omsorgsdepartementet med at kirkebenker ikke skulle defineres som «fastmonterte seter». Dermed har alle arrangementer i kirker et tak på 50 publikummere. Andre kulturhus og scener kan derimot ha inntil 200.

I krisetider trengs ofte tiltak som er konsekvente, og ikke alle vil være fornøyde med hvordan de er utformet. Men i tilfellet med kirkebenkene mener vi myndighetene simpelthen har gjort en dårlig vurdering. Frykten for at publikummere på kirkebenker skal «gli» nærmere hverandre, er dårlig begrunnet. Man kan enkelt se for seg robuste og standardiserte løsninger som motvirker dette. Kulturminister Abid Raja har flere ganger etterspurt kulturaktørenes kreativitet i denne krevende tiden. Her får man lyst til å sende oppfordringen tilbake: Hvorfor har ikke myndighetene klart å finne en løsning for kirkebenkene?

Kulturministerens oppgave

Så lenge det er lov med arrangementer med 200 deltakere, er flere av landets kirker trolig mer smittetrygge enn de fleste andre bygg. Det er høyt under taket og mange innganger – og rikelig med plass. «Det er viktig for oss å opprettholde vår kristne kulturarv, og jula er sentral. Vi vil trenge jula og julekonsertenes varme og kjærlighet i år», sa kulturminister Abid Raja for tre uker siden. Nå ser et underlig kirkebenkvedtak ut til å sabotere mye av dette. Beslutningen ligger hos Helsedepartementet. Men hvis Abid Raja fortsatt vil vise at han er opptatt av kirken som kulturarena, bør han finne en bedre løsning.

Mer om kirken under pandemien:

Vi besøkte Paulus kirke søndag 8. november – den siste gudstjenesten før nedstengingen

Politikontroll i kirker kan bli aktuelt

Kristiansand avlyser foreløpig ikke skolegudstjenestene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder