Kirke

Sjokkeres av overgrepsrapport

Priorinne Anne Bente Hadland er sjokkert over funnene i fersk rapport, som blant annet forteller om taushetskultur og systemsvikt i møte med overgrepsofre i Den katolske kirke.

– Det er snakk om et dysfunksjonelt system og en usunn klerikal kultur. Når McCarrick kunne holde på som han gjorde var det fordi han var overbevist om at systemet ville beskytte ham – og det har det gjort over mange tiår, sier Anne Bente Hadland, priorinne ved St. Katarinahjemmet i Oslo.

Vatikanet publiserte tirsdag en 450 sider lang rapport om hvem som visste hva – og om hvorvidt tre paver overså den amerikanske erkebiskopen Theodore McCarricks overgrep mot minst én tenåringsgutt, og en rekke mannlige elever ved presteskoler. I rapporten anklages videre den amerikanske prestestanden for å ha gitt «unøyaktig og utilstrekkelig informasjon til pavestolen» om McCarricks framferd.

Mener det er snakk om en «føydal kultur»

McCarrick, som nå er 90 år gammel, er fratatt både preste- og kardinalstatusen sin, og er med det den med høyest rangering som er blitt laisert – altså gjort til lekmann – i moderne tid.

Priorinne Hadland mener at rapporten avslører en «føydal kultur» der biskopers ord vektlegges mer enn hva lekfolk og prester sier. Hun er sjokkert over flere av rapportens funn. Hun peker blant annet på hva som skal ha skjedd da pave Johannes Paul den andre fikk høre rykter om McCarricks «umoralske omgang» med unge prester. Paven forhørte fire biskoper, alle etterfølgere etter McCarrick, om ryktene. Ifølge Hadland var tre av de fire biskopene kjent med at McCarrick hadde opptrådt upassende overfor unge mannlige prester.

– Men de sa at de ikke hadde sett eller hørt noe om det, og at McCarrick var et moralsk oppegående menneske. Enten løy de, eller så har de fortrengt det. Akkurat det sjokkerer meg, og jeg har store problemer med å forstå det, sier hun.

Var ikke lett å rette kritikk

Hadland trekker frem en episode fra rapporten som omhandler en ung prest som gikk til en av biskopene og fortalte om ubehagelige opplevelser med McCarrick.

– Biskopen sa til dem at den unge mannen måtte tilgi for å unngå en skandale. Det er klart at det å trekke McCarrick frem i lyset ville blitt en skandale, sier hun.

Ifølge Hadland skyldtes dette at McCarrick var en kjent og populær kardinal, med en sjelden evne til å omgå folk. Han hadde kontakter og relasjoner på høyt nivå – også utenfor Den katolske kirke.

– Det å rette kritikk mot McCarrick var ikke lett.

Sende anonyme brev

Hadland trekker også frem et vitnesbyrd fra en anonym mor som forteller at McCarrick viste en særlig interesse for sønnene i familien, og som reagerte på oppførselen til kardinalen. Ifølge Hadland dro kvinnen til en annen by, fant en adressebok og skrev håndskrevne brev til alle kardinalene og biskopene med anklager mot McCarrick.

– Hun gjorde det anonymt og postet brevene i en annen by, slik at det ikke kunne spores. Dette gjorde hun for at barna ikke skulle møte represalier. Det er vanskelig å håndtere anonyme varsler, men hun trodde paven ville få beskjed.

McCarrick bedyret selv at dette var falske anklager.

– Johannes Paul var fra før kjent med falske anklager mot prester i Polen for å diskreditere dem, så han tok ikke anklagene til følge, forteller Hadland.

Rapporten brude få konsekvenser

Priorinnen mener rapporten i det store og hele viser at Den katolske kirke har tatt saken alvorlig.

– Hovedsaken i denne rapporten er ikke hva McCarrick har gjort, men hvordan han kunne bli i posisjonen og stige i gradene – på tross av ryktene som svirret.

– Hvilke konsekvenser kan rapporten få?

– Den burde få konsekvenser for hvordan man håndterer overgrepsanklager i Den katolske kikre. Mye er gjort allerede, men det handler særlig om hvordan og hvem som skal håndtere klager mot biskoper.

Hadland mener det er «helt åpenbart» at man ikke har tatt vitnenes utsagn på alvor.

– Istedenfor har man latt det til å være opp til folk omkring McCarrick, som han selv i mange tilfeller har vært med på å løfte frem.

Rapporten tyder på en ny og åpen holdning

Hans Rossiné, kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme (OKB), mener at rapporten både er rystende og oppsiktsvekkende.

– Rapporten viser at man har brukt tid på å få en grundig undersøkelse av faktiske forhold. Det tyder på en ny og åpen holdning, og det er bra. Men de faktiske forholdene og at McCarrick kunne holde på så lenge uten å bli stanset, er sterk lesning.

Han mener rapporten viser at det tidligere ikke har vært gode nok rutiner og en dårlig kultur for å håndtere overgrep i Den katolske kirke. Rossiné tror rapporten kan ytterligere skjerpe hvordan man håndterer denne type varsler i dag. Ifølge ham er de norske rutinene for å håndtere varsler om og overgrep gode og nylig reviderte. Han sier at de siste årenes overgrepsskandaler har ført til at man over hele verden har gjennomgått både rutiner og varslingskultur på nytt.

– Når det gjelder mindreårige er rutinene veldig klare: sakene skal rett til politiet. Når det gjelder maktforhold mellom lekmenn, prester og folk med høye stillinger, har både skandalene i Den katolske kirke og metoo bevisstgjort både kirker og samfunn på en måte vi ikke har sett før.

Les mer:

Prester utsatte gutter for seksuelle overgrep og vold

Den katolske kirke beklager overgrep mot minst 3.700 mindreårige

Den katolske kirke har nye regler for å håndtere overgrep

---

McCarrick-rapporten

  • Rapporten ble publisert tirsdag og er på 450 sider.
  • Den viser hvordan pave Johannes Paul den andre og pave Benedikt, ansatte i Vatikanet og amerikanske geistlige lot kardinalen Theodore McCarrick gjøre karriere i Den katolske kirke på tross av flere overgrepsanklager.
  • Vatikanet erkjenner at det ble gjort feil i håndteringen av saken, men sier at McCarricks forbrytelser i årevis kun ble ansett som rykter.
  • I rapporten, som baserer seg på dokumenter og intervjuer med mer enn 90 vitner, insisteres det på at den første offisielle pedofilianklagen mot McCarrick kom i 2017, som var da Vatikanet tok grep.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke