Kirke

Borgerkrigen truer – kristne ber for fred i konfliktherjet Etiopia

Mens krigstrommene lyder nord i Etiopia, samles kristne i hovedstaden til bønn for fred.

Kristne fra den ortodokse kirken samlet seg torsdag kveld i Medhane Alem-katedralen i Addis Ababa. De tente lys i mørket og ba for fred i Etiopia.

Bønnene retter seg mot det som skjer nord i landet.

Etiopias militære styrker sier de er i krig med det gamle regjeringspartiet Folkefronten for frigjøring av Tigray (TPLF) som har makten i landets nordligste region, Tigray. Kampene mellom regjeringssoldater og TPLF-soldater startet tidligere i uken. TPLF angrep en regjeringshærbase, opplyser NTB, og melder at det foregår en stor styrkeoppbygging langs grensen til Tigray-regionen.

LES OGSÅ: Salmene har for høyt toneleie

Krig truer i nord

Skarp retorikk fra begge­ parter og nye sammenstøt i den vestlige delen av ­Tigray ­tyder på at landet er på vei mot en større­ konflikt. Regionen har lenge vært på kollisjonskurs med ­regjeringen i Addis Abeba­ og stats­minister Abiy Ahmed, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris.

– Vårt land har gått inn i en krig vi ikke forutså. Denne krigen­ er skammelig, den er meningsløs, sa landets viseforsvarssjef Berhanu Jula på en presse­konferanse i Addis Abeba torsdag.

To dager tidligere foreslo det etiopiske parlamentet at TPLF bør defineres som en «terror­organisasjon», melder BBC.

Sivile i skuddlinjen

Etiopia erklærer unntakstilstand i seks måneder på grunn av den raskt eskalerende konflikten i Tigray. Flyktninghjelpen frykter hundretusener vil komme i skuddlinjen.

– Flyktninghjelpen er dypt b­ekymret for eskaleringen i ­Etiopia, et land som allerede er utsatt for massefordrivelser og stor humanitær nød, sier Flyktning­hjelpens generalsekretær Jan Egeland, og legger til:

– Økende konfliktnivå i ­Tigray-regionen truer den umiddelbare sikkerheten til hundretusener av mennesker.

Oppløsning av Etiopia?

Den tidligere amerikanske diplomaten Payton Knopf advarer mot å undervurdere konflikten. Ifølge ham kan det bli snakk om kamper mellom store og godt trente bakkestyrker med tungt artilleri.

– Dette er ikke Syria. Det er ikke Jemen. Det er av en helt ­annen størrelsesorden, sier Knopf, og sammenligner Etiopia med det tidligere Jugoslavia; en skjør stat som kan falle sammen som følge av interne kriger.

Jugoslavia gikk i oppløsning som følge av Balkan-krigene på 1990-tallet, og ble til nasjonene Slovenia, Kroatia, Serbia, Montenegro, Nord-Makedonia og Kosovo.

Etiopia består av ni etnisk ­baserte regioner og to byregioner, Addis Abeba og Dire Dawa.

Mektig parti mistet regjeringsmakt

International Crisis Group frykter utfallet av Tigray-konflikten: «Det kan sette under sterkt press en etiopisk stat som allerede er rammet av et antall alvorlige politiske utfordringer, og det kan også sende sjokkbølger gjennom Afrikas Horn og ­videre», skriver organisasjonen.

Etiopia er i tillegg preget av voldelige etniske konflikter, og tross omfattende demokratiske reformer, har rapportene om overgrep mot menneskerettigheter fortsatt under Abiys styre.

En tre år lang protestbølge førte i 2018 landets statsminister Abiy Ahmed til makten. Da hadde TPLF dominert politikken i Etiopia i nærmere tre tiår.

Tidligere statsminister Meles Zenawi, som døde i 2012, kom til makten i 1991 etter at han i spissen for Folkefronten for frigjøring av Tigray (TPLF) var med på å styrte landets daværende leder Mengistu Haile Mariam. Men da Ahmed kom til makten, mistet TPLF den sterke innflytelsen de hadde over etiopisk politikk.

Ber verden følge Etiopia

Eeland i Flyktninghjelpen ber statsminister Ahmed trå forsiktig.

– Mens verden har søkelyset rettet mot valget i USA må regionale ledere og det bredere verdenssamfunnet være årvåkne og arbeide aktivt for å forhindre at Etiopia sklir ut i konflikt.

LES MER OM ETIOPIA

• Gigantvekst i Etiopia, men farer står i kø

• Fredsprisvinner Abiy Ahmed leser både Bibelen og Koranen

---

Fakta:

 • Etiopia har 11 regioner, ni etnisk baserte og to ­byregioner:
 • Addis Abeba (byregion)
 • Dire Dawa (byregion)
 • Afar
 • Amhara
 • Benishangul-Gumuz
 • Gambela
 • Harar
 • Oromia
 • Somali
 • Region for sørlige ­nasjoner, nasjonaliteter og folk
 • Tigray

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke